Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > STK’lardan Atalay’a Kürtçe brifing

STK’lardan Atalay’a Kürtçe brifing

Güneydoğu’dan STK temsilcileriyle biraraya gelen Bakan Atalay’a, Türkçe bilmeyen vatandaşların devlet dairelerinde yaşadığı sıkıntılar Kürtçe anlatıldı
 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, önceki gün Doğu ve Güneydoğu illerinden bir grup sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile biraraya gelerek görüş ve önerilerini aldı. Toplantıya katılan ve Türkçeyi iyi bilmeyen bir STK temsilcisinin Bakan Atalay’a yarı Türkçe yarı Kürtçe açıklamalarda bulunarak kamu kurumlarında Türkçe bilmemekten kaynaklanan sorunları anlattığı öğrenildi.

Ankara Rixos Otel’de İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Güneydoğu’daki 18 ilden STK temsilcileri, gazeteciler, kanaat önderleri, ticaret ve sanayi odaları başkanları hazır bulundu.

STK temsilcileri Atalay’a bölgenin sorunları ve çözüm önerilerini içeren ortak bir dosya sundu.

 

Masadan kalkılmasın

Toplantıya katılan bir STK temsilcisi Taraf’a şu bilgileri verdi: “Yapılan görüşmede özet olarak, PKK’nın almış olduğu eylemsizlik kararı sürecinde, devletin, hükümetin bu süreci devamlı kılması ve bir daha silahların konuşmaması için, tarafların bir şekilde bir masanın etrafında toplanmaları gerekir. Bölgenin bu yöndeki büyük beklentilerini kendilerine ilettik. Hükümetten kültürel haklar ve dil konusunda daha somut adımlar atmasını talep ettik.”

 

Kürtçe kamu hizmeti

Aynı kaynak, görüşmede, ‘İki dil’ ve ‘demokratik özerklik’ konusunda da şunları söyledi: “Taleplerin devlet tarafından kesin bir dille reddedilmesini doğru bulmadığımızı belirttik. Bölgenin ileri gelenlerinden bir arkadaşımız, yarı Türkçe ve yarı Kürtçe ile Bakan Atalay’a, ‘Çoğumuz Türkçe bilmiyoruz. Devlet dairelerine gittiğimizde, Kürtçe bilen bir memur yoksa işimizi halledemiyoruz. Kürtçe bilen birini bulduğumuzda ise kimsenin duymayacağı bir şekilde aramızda fısıldayarak konuşarak işimizi halletmeye çalışıyoruz. Devlet dairelerinde mutlaka Kürtçenin de kullanılması gerekir. Bu öneriyi kimin getirdiği önemli değil. Önemli olan Kürt halkına yararı var mı yok mu? Bunu tartışın ve anlaşın’ şeklinde sitemde bulundu.”

Taraf, 01.01.2011
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.