Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP'de Süheyl Batum genel sekreterlikten alındı

CHP'de Süheyl Batum genel sekreterlikten alındı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, olağanüstü kurultayda belirlenen 80 kişilik Parti Meclisi içinden 17 Merkez Yönetim Kurulu üyesini belirledi.
 

Deniz Baykal'a yakınlığıyla bilinen iki kadın üyeyi yönetime alan Kılıçdaroğlu, eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'na 'insan haklarından sorumlu', İsmet İnönü'nün torunu Gülsüm Bilgehan'a da 'kadın örgütlenmesinden sorumlu' genel başkan yardımcılıklarını verdi. Partinin 2 numarası Gürsel Tekin yerini korurken, genel sekreterlik görevini yürüten Süheyl Batum, seçim ve hukuk işlerine kaydırıldı.

Kılıçdaroğlu, dün ilk kez bir araya geldiği yeni PM üyeleriyle 5 saati aşan bir toplantı yaptı. Tüzükte 13 olarak belirlenen genel başkan yardımcısı sayısını 16'ya çıkarmak için PM'den onay alan CHP lideri, toplantının bitmesinden bir süre sonra yeni kurmaylarını kamuoyuna açıkladı. Eski yönetimden 7 ismin bulunduğu MYK'ya PM'den 9 yeni üye atandı. Daha önce örgütlenme ve örgüt yönetimlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yapan Gürsel Tekin, yeni dönemde de aynı görevi sürdürecek. Önceki MYK'da görev alan 2 kadın üye liste dışı kalırken yeni yönetimde 3 kadın üye yer aldı. Bunlardan biri, partinin yeni genel sekreteri olan Bihlun Tamaylıgil. Deniz Baykal'a yakınlığıyla bilinen Tamaylıgil'in yanı sıra Gülsüm Bilgehan ve Sena Kaleli de PM'de görev aldı. Daha önce genel sekreterlik görevini yürüten Süheyl Batum, seçim ve hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirildi. Hurşit Güneş daha önce olduğu gibi idari ve mali işlerden, Sencer Ayata da bilim ve yönetim platformundan sorumlu genel başkan yardımcılığı yapacak. Daha önce MYK'da yer alan İzzet Çetin, Umut Oran, Alaattin Yüksel ise yine genel başkan yardımcılığı görevini sürdürecek, ancak bu kez farklı alanlara bakacak.

İSMET PAŞA'NIN TORUNU GÜLSÜM BİLGEHAN, KILIÇDAROĞLU'NUN GÖZDESİ

Kılıçdaroğlu'nun mayıs ayından bu yana hazırladığı 3 ayrı MYK listesinde de yer alan Umut Oran, İzzet Çetin ve Gülsüm Bilgehan, CHP liderinin 'gözdeleri' olarak dikkat çekiyor. Ancak İsmet İnönü'nün torunu Bilgehan, 3 Kasım'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Yeni tüzüğü uygulayın" uyarısı üzerine yenilenen MYK'da yer almasına rağmen görevi kabul etmemiş ve Önder Sav'la birlikte hareket etmişti. Kılıçdaroğlu, kendisine rest çeken Bilgehan'ı geçen haftaki kurultayda yeniden PM'ye aldı, bununla da kalmayarak kadın örgütlenmesi ve kadın kollarından sorumlu genel başkan yardımcısı yaptı. Yönetim listesine yeni giren isimlerden Erdoğan Toprak'a parti tanıtımı ile basın ve propaganda sorumluluğu verildi. Toprak, DSP iktidarı döneminde bir süre bakanlık yapmıştı. Yeni isimlerden bir diğeri, geçen dönem Trabzon Belediye başkanlığı yapan Volkan Canalioğlu oldu. Canalioğlu'nun görevi ise yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı. Yönetimde ayrıca Osman Korutürk'e dış ilişkiler ve yurtdışı örgütlenmeleri, Engin Altay'a gençlik örgütlenmesi, Faik Öztrak'a ekonomik ve mali politikalar, Sena Kaleli'ye parti içi eğitim, Emrehan Halıcı'ya bilişim teknolojileri, Sezgin Tanrıkulu'na da insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığı görevi verildi. 17 kişiden oluşan yeni MYK'da sadece 4 milletvekili bulunuyor. Bu durumun partinin TBMM grubunda rahatsızlığa neden olabileceği belirtiliyor. Daha önce MYK'da genel başkan yardımcılığı yapan Mesut Değer, Oğuz Oyan, Didem Engin, Mehmet Zeki Gündüz, Mehmet Ali Özpolat ve Melda Onur, yeni yönetimde yer alamadı. Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK'da 'örgütlenme ve örgüt yönetimi' görevi için iki ayrı genel başkan yardımcısı belirlemek istediği ancak bu görevi yürüten Gürsel Tekin'in karşı çıktığı ileri sürüldü.

Kılıçdaroğlu: İki dil ülkeyi böler, ayrıştırır

CHP lideri, BDP'nin 'iki dil' talebiyle ilgili olarak, "Resmi dilin yanına başka bir dili koymak doğru değildir, ülkeyi böler, ayrıştırır.'' görüşünü ortaya koydu. PM toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, 'iki dil' konusunda 'Belçika' örneğini vererek, "Aynı kökten gelen insanların farklı dili konuştukları için bölündüklerini görüyoruz. Bu tablo önümüzde dururken, farklı bir dili Türkçenin seçeneğiymiş gibi ortaya koymanın doğru olmadığına inanıyoruz." diye konuştu. Ayrı bayrak konusunda da, "Bizim bir bayrağımız var, şehitlerimizin kanıyla sulanmış. Bu ulusun her parçası bu bayrağın sahibidir." vurgusunu yapan Kılıçdaroğlu, "Farklı bir bayrak tartışmasını yapmak bile bizim onurumuzu kırıyor, böyle bir şey düşünülemez.'' yaklaşımını sergiledi. Öte yandan Kılıçdaroğlu, PM toplantısında, CHP'de herkesin farklı düşünceler taşıyabileceğini ve bu nedenle parti içi tartışmalara girilmemesi uyarısında bulundu.

Zaman, 26.12.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.