Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Sokaklarımız Kürtçe de olsun

Sokaklarımız Kürtçe de olsun

BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Demir Çelik, “iki dilli hayat” kararını şimdilik gündelik hayatla sınırlı tuttuklarını söyledi.
 

BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Demir Çelik, “iki dilli hayat” kararını şimdilik gündelik hayatla sınırlı tuttuklarını söyledi.

BDP’nin aldığı “iki dilli hayat”ın neleri kapsadığı Taraf’a değerlendiren Çelik, şunları anlattı: “Kürtçenin sadece konuşulan değil aynı zamanda tükettiğimiz malın satışında, ticaret dili açısından sosyal ilişkilerde bir işleve kavuşmasını istiyoruz. Bir takım yasalar bizi zora sokuyor. 98 belediyemiz ve 8 il belediyemizle halkımızın kültürüne ilişkin pratik adımlar atmak istiyoruz. ‘Parklara, caddelere, sokaklara, tabelalara resmi dilin yayında Kürtçe de yazılsın’ diyoruz.”

Belediyeler mevzuatında hizmetlerin Türkçe dışında başka bir dille yapılamayacağına ilişkin hükmün bulunduğunu hatırlatan Çelik, “Buna rağmen Marmaris’te, Bodrum’da iki dilli kamusal hizmetler veriliyor. Belediyeler hizmetlerini Türkçenin yanında İngilizce de yapıyor. Ancak biz Kürtçe yaptığımızda yaptırımla karşılaşıyoruz” dedi. İki dilli hizmetin yerel yönetimler tarafından kullanılmasının önünde yasal engel olarak Anayasa’nın 40. ve 66. maddelerinin olduğunu söyleyen Çelik, sorunun çözümü için Türkiye’nin bazı maddelerine çekince koyduğu AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın tümüyle kabul etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Taraf, 23.12.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.