Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yüzde 58 buna Hayır der

Yüzde 58 buna Hayır der

Referandumda Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da yargılanmasının önünü açan hükümet, uyum yasası taslağında tam tersini yaptı
 

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görev suçu işlemeleri halinde Yüce Divan'da yargılanmalarını öngören anayasa maddesinin uygulanabilmesi için uyum yasası taslağını hazırladı. Ancak Başbakan Erdoğan’a sunulan taslağın yasalaşması durumunda generallerin yargılanması neredeyse imkânsız hale geliyor. Bugün gazetesinin haberine göre taslakta Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanmasına en üst rütbelisi tümgeneral olan bir heyet karar verecek. Haberi yalanlamayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Kanun Meclis’te görüşülecek. Karar Meclis'indir" dedi.

12 Eylül referandumunda kabul edilen anayasa paketi ile birlikte, anayasanın 148. maddesi değiştirilerek Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın görev suçlarından Yüce Divan'da yargılanması hükme bağlanmıştı. Ancak diğer değişikliklerde de olduğu gibi uygulamanın hayata geçmesi için uyum yasası çıkması gerekiyordu. Milli Savunma Bakanlığı'nın Başbakanlık'a sunduğu taslak anayasa değişikliğinin öngördüğü uygulamanın tam tersi nitelikte.

 

Üstü hakkında karar verecek

Mevcut uygulamada Yüce Divan kovuşturmalarını Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar için TBMM yapıyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın taslak yasalaşırsa, komutanların Yüce Divan'a sevkine askerî kurumlar karar verecek. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için hazırlanacak fezleke, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ve Askerî Yargıtay üyelerinden oluşturulacak komisyona gelecek. En üst rütbeli üyenin tümgeneral olacağı heyet, orgeneral olan komutanın Yüce Divan'a sevkine gerek olup olmadığına karara bağlayacak. Heyet, Yüce Divan'a götürülecek durum olmadığına kanaat getirirse komutanlara yargılama yolu kapanacak, karara karşı itiraz mekanizması da bulunmayacak. Taslağı inceleyen Başbakanlık bürokratlarının durumdan rahatsız olduğu ve konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiği öğrenildi. Başbakan’ın talimatı üzerine MSB'den gelen taslağın yerine, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık birlikte çalışarak yeni bir taslak hazırlayacak. Başbakanlık kaynakları, taslağın aynen kabulü durumunda Anayasa değişikliğinin boşa çıkacağını ifade ediyor.

 

Gönül: Karar Meclis’in

Taraf'ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, iddiaları yalanlamadı. Gönül, Milli Savunma Bakanlığı'nın referandumda kabul edilen 148. maddeyi by-pass edecek nitelikte bir yasa taslağını Başbakanlık'a gönderip göndermediği yolundaki ısrarlı sorularımızı da "Kanun Meclis’te görüşülecek. Karar Meclis'indir" şeklinde yanıtladı. İddialara konu olan taslaktan haberdar olmadığını kaydeden TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise "Elbetteki ideal olan hiçbir kişiyi ya da kurumu kayırmamaktır" dedi.

Taraf, 23.12.2010
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.