Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Generallere kalsa IRA barışı olmazdı

Generallere kalsa IRA barışı olmazdı

IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein eski yöneticisi Reilly ile BDP’li Sur Belediye Başkanı Demirbaş barışı konuştu. Reilly, barışta uluslararası aktörlerin oynadığı rolün önemine dikkat çekti

Yıllardır Kuzey İrlanda’nın İngeltere’den bağımsızlığı için mücadele veren İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’nun (Ireland Republic Army-IRA) siyasi kanadı Sinn Fein’in eski Genel Sekreteri ve Yürütme Kurulu üyesi Joe Reilly, Londra hükümetiyle barışın nasıl sağlandığını star’a anlattı. Reilly, “İngiltere hükümetinin bizimle görüşmek gibi bir niyeti hiç yoktu. Sorunun çözümü İngiliz generallerine bırakılsaydı, çatışma ve savaş hala devam edecekti. Ama ABD devreye girdi Kürt tarafı da barış için girişimde bulunmalı, uluslararası aktörler devreye girmeli” dedi.

star, bir konferans için İstanbul’a gelen ve barıştan önce hakkında 550 yıl hapis istenen Reilly ile KCK Davası’ndan 173 hapsi istenen Diyarbakır’ın Sur Belediye Başkanı BDP’li Abdullah Demirbaş’ı bir araya getirdi. “İngiltere’de 25 yıllık savaş kimseye kazandırmadı, barış ise siyasi hedeflerimizin gerçekleşmesini sağladı. Sorunun çözümü İngiliz generallerine bırakılsaydı, çatışma ve savaş hala devam edecekti” diyen Reilly’e katıldığını söyleyen Demirbaş, şunları kaydetti: “Türkiye’de de 30 yıldır süren çatışma artık hepimize kaybettiriyor. Bir oğlum dağda diğeri bir aya kadar askere gidecek, kalbim bölünmüş durumda. Devlet siyasetin önünü açmalı gençler dağa çıkmak yerine siyasete katılmalı.”

“Sinn Fein modeli Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde uygulanabilir mi” sorumuzla başlayan konuşma, Demirbaş ile Reilly arasında şöyle devam etti:  

Kürt sorununun çözüm yeri Meclis’tir 

Demirbaş: Türkiye’de Kuzey İrlanda modeli örnek alınabilir ama benzerliklerin yanı sıra farklıkları görmezden gelemeyiz. Örneğin Sinn Fein hiç kapatılmadı, bizim partilerimiz kapatıldı. Ayrıca Türkiye’de bu sorun BDP, PKK ve Abdullan Öcalan ile görüşülerek çözülür. Silahlı mücadeleyi BDP yürütmüyor; BDP siyasi adımları atabilir, yükünü de PKK’ya atmıyor. Silah boyutunu çözecek olan ise PKK ve Öcalan’dır. En nihayetinde bu işin çözüm yeri parlamentodur; Kürtlerin de olduğu parlamento yeni bir anayasa ile bu sorunu çözer.

Reilly: Sadece deneyimlerimizi paylaşabilirim, kimseye ders veremem. IRA ve devlet 25 yıl savaştı, bu savaşta kimse kazanmadı. Sonunda sorun kilitlendi. Bizler ‘bu kilidi nasıl açarız’ diye kendimize sorduk. Silah sadece hedefe giden bir araçtı ve bizler silahla evli değildik. Barışa giden süreç siyasi hedeflerimizi gerçekleştirecekti ve taraflar o sürece girdi. Şimdi Sinn Fein Kuzey Irlanda’nın en güçlü partisi ve devletin demokratikleşmesinde, eşitliğin sağlanmasında çok büyük role sahip.

KİMSE BİRBİRİNİ YENEMEDİ

Demirbaş: 30 yıldır Kürtler sistemi yok edemedi, sistem de Kürtleri yok edemedi. Kimsenin birbirini yenemediği durumdayız, çatışma herkese kaybettiriyor. Siyasetin önü tıkandıkça gençler umudunu yitiriyor, silahlı mücadeleyi çözüm olarak görüyor. Oysa tersi olmalıydı; gençler dağa gitmek yerine siyasete katılmalıydı. Oğlum da bana 6 Mayıs 2009’da “Anaların gözyaşları aynıdır, gözyaşları dursun” dediğim için 2 yıl 6 ay ceza verilince “Siyaset tükendi” diyerek dağa çıktı. Bir oğlum bir aya kadar askere gidecek. İşte ailemizin bu durumu, çözümsüzlüğün adıdır.

Reilly: Sizinki çok zor bir durum; bir babanın hiçbir zaman içinde bulunmak istemeyeceği durumdasınız.

173 YIL HAPİS İSTEMİNE KARŞI 550 YIL

Demirbaş: Seçilmiş biriyim ve ‘silahlı örgüt yöneticisi olmak’ iddiasıyla yargılanıyorum. 173 yıl hapsim isteniyor.

Reilly: Benim daha çoktu; 550 yılla yargılandım.

Demirbaş: Tebrik ederim, siz beni geçmişsiniz.

Reilly: Biz de aynı durumdaydık. İngiltere hükümetinin bizimle görüşmek gibi bir niyeti hiç yoktu. Sorunun çözümü İngiliz generallerine bırakılsaydı, çatışma ve savaş hala devam edecekti. Ama ABD devreye girdi, İngiliz hükümetine barış sürecini başlatmak için baskı yaptı. Kürt tarafı da barış için girişimde bulunmalı, uluslararası aktörler devreye girmeli.

DEMİRBAŞ: KALBİM ÜÇ PARÇA

Demirbaş: Uluslararası güçler Türkiye’de Kürt sonunun çözümünde sadece kolaylaştırıcı rol alabilirler. İnsanlar piknik yapmak için ya da ekonomik durumları kötü olduğu için dağa çıkmadı. Keşke silahlı mücadeleye başvurmasaydı. Bir baba olarak yüreğim üç parça: bir parçası dağda oğlumla, bir parçası arkadaşlarımın olduğu cezaevinde, bir parçası da askerde. Kalbimin parçalarının birleşmesini istiyorum. Kürtler Türkiye’nin demokratik bahçesinde farklılıklarıyla, diğer çiçeklerle birlikte yaşamak istiyor. Bunu istemek suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğiz. O zaman 550 yılı aşarım.

Reilly: Bizim de yüreğimiz Türkiye’de barıştan yana.

Star, 20.12.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.