Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Blok listeyle seçime girdi ilk vaadi çarşaf liste oldu

Blok listeyle seçime girdi ilk vaadi çarşaf liste oldu  

CHP lideri Kılıçdaroğlu, daha önce kullandığı ‘Yeni CHP’ ifadesini dünkü kurultayda biraz daha açtı ve “Biz 3. Yol’uz” dedi. Konuşmasına “Yoldaşlarım” diye başlayan Kılıçdaroğlu’nun Ergenekon sanıklarına selam göndermesi ve ‘41 vaat’lik listesindeki çelişkiler dikkati çekti

CHP’nin 15. Olağanüstü Kurultayı, Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleşti. CHP delegeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hazırladığı 80 kişilik Parti Meclisi üye listesini oyladı.

‘YOLDAŞLARIM’ DİYE HİTAP ETTİ

Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasında önce “Ergenekon tutuklularına” mesaj gönderirken, “Değerli yol arkadaşlarım, yoldaşlarım, devrimci gelenekten gelen, halk için çaba harcayan değerli CHP’liler” diye seslendiği partililere özetle şunları söyledi:

SİLİVRİ CEZAEVİ’NE GÖNDERME

‘Özgür medya’ denildi, otosansür uygulayan köşe yazarı mı, ceza kesilen gazete patronları mı, haberlere sansür uygulayan bir medya mı halkın gözü kulağı olacak. Düşünceye pranga vurdular. Düşünenler nerede biliyorsunuz... Yürüyüş yapan, dertlerini anlatmak isteyen üniversite öğrencilerine, coplarla, biber gazlarıyla gittiler. Sanatçılara söz veriyorum, yazacaksınız, çizeceksiniz, oynayacaksınız. Özgürlükleri sonuna kadar açacağız...

HERKESE BEDAVA MAAŞ

Sosyal devlet sadaka dağıtan devlet değildir. CHP iktidarında aile sigortası başlatılacak. Hiçbir aile gelirsiz kalmayacak. Asgari ücret miktarındaki para kadının hesabına yatırılacak. Mazotta ÖTV’yi kaldıracağız. Başbakan Erdoğan ‘kaynağı nereden bulacağımızı’ sordu. Benim adım Kemal Kılıçdaroğlu. Parayı bulacağım diyorsam, bulurum.

İŞÇİYE DEVLET İŞ VERECEK

Halkın iktidarında atanamayan öğretmen kavramı olmayacaktır. Başbakan Erdoğan, işverenlere birer işçi işe alarak işsizliği önlemeleri önerisinde bulundu. Sen devletsin. Niye işçi almıyorsun?

SENDİKALAR İŞÇİYİ SATIYOR

Taşeron işçisine söz veriyoruz, taşeron işçiliği tarihe gömeceğiz. Sendikanız olacak, toplu sözleşme yapacaksınız. Kadronuz, kıdem tazminatız olacak. Hükümetin her dediğini yapan sendikalar, işçiyi satıyorsunuz.. YÖK denen ucubeyi kaldıracağız. Üniversiteler kendi dekanları seçecekler. Üniversiteler Maliye Bakanlığı’nda ‘para alabilir miyiz’ diye dilenci konumuna sokulmayacak. Üniversitelere mali özerklik getireceğiz. Harçları kaldıracağız.

KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI OLACAK

İktidara geldiğimizde 12 Eylül’ün izlerinin tamamen silindiği, yargı bağımsızlığının, güçler ayrılığının olduğu bir anayasayı toplumsal uzlaşmayla yapacağız. Özel yetkili mahkemeleri de, Askeri Yüksek İdare Mahkemelerini de kaldıracağız.

Bugünkü lider sultasını yıkacağız. Vatandaş, gidip milletvekillerini seçecek. Yüzde 10 seçim barajını da kaldıracağız. Her milletvekili mal varlığını internet sitesinde yayınlayacak. Mecliste kesin hesap komisyonu oluşturacağız. Dokunulmazlıkları kürsü dokunulmazlığıyla sınırlayacağız. Tüzük kurultayı gelecek. Parti içi demokrasiyi getiren, çağdaş bir tüzükle yeni CHP olacak.

Güneydoğu sorununu Lozan’la çözeceğiz!

Güneydoğu, ciddi, çözülmeyen sorunlardan biri. Sorun çözülmüyorsa kabahati siyaset kurumunda aramak gerek. Bu konuda en tutarlı parti CHP. 1989’da yazdığımız raporu yeniledik. Bu sorunu toplumsal uzlaşmayla, Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkarak çözeceğiz. Çözümün başında Lozan Antlaşması var. Fırat’ın doğusu da batısı da bizim. Berivan da Hakan da bizim. Rojin de Agop da bizim. Ferhat ile Şirin de Mem-u Zin de bizim.

Doğu, Güneydoğu’daki bütün yurttaşlara sesleniyorum, etnik kimliklerinize saygılıyız, inançlarınıza da saygılıyız; biz üçüncü yoluz. İnsan odaklı, sosyal demokrat, halkçı bir partiyiz, bizi kucaklayın. Biz üçüncü yoluz, çağdaş yoluz. Türkiye 2023 yılında bölgesinde lider, dünyada oyun kurucu konuma taşınacaktır.

Sav ekibi PM’ye itiraz etti:  Kadın kotasına uyulmadı

Sav’ın ekibi, “PM’ye 15 kadın alındı ama 17 olmalı” dedi. Seçim kurulu itirazı kabul ederse, Tekin ve Tanrıkulu’nun yerine iki kadın üye alınacak

• CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun PM’den sildiği Önder Sav’ın ekibi, Parti Meclisi üyeliği için yapılan seçime kadın kotasının ihlal edildiği gerekçesiyle itiraz etti. Tüzüğe göre Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu üyeleri dışındaki 68’li listede yüzde 25 oranında kadın kotası öngörülüyor. Buna göre 68 ismin arasında 17 kadının yer alması gerekiyor. Tüzük, 17 kadının listeye girememesi durumunda en az oy alanların yerine kadın üyelerin gelmesini öngörüyor. 

KILIÇDAROĞLU’NUN SAĞ KOLU TEHLİKEDE

Bu durumda en az oyu alan Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu’nun üyelikleri düşebilir. Kılıçdaroğlu, kararı yargının vereceğini söyledi. Gürsel Tekin ise “problem yok” demekle yetindi.

PM’de Baykal’la Sav’ı sildi

• Kılıçdaroğlu hazırladığı blok listede Baykal ve Sav’a yakın sembolik birkaç isme yer verdi. Baykal’a yakınlığıyla tanınan Antalya Milletvekili Osman Kaptan ile Bihlun Tamaylıgil listeye alınırken, Mehmet Sevigen ve Yılmaz Ateş liste dışı kaldı. Sav ekibinin ünlü isimleri Hakkı Süha Okay, Şahin Mengü ve Çetin Soysal’ın yerine listeye sadece Faik Öztrak ile Atilla Sav alındı.

‘RAHATSIZ MODERN’ PM’DE

DSP’den gelen Emrehan Halıcı ve Hüseyin  Pazarcı ile eski cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün oğlu emekli büyükelçi Osman Korutürk, Dışişleri eski Müsteşarı Faruk Loğoğlu ve İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan’ı da PM’ye katıldı. CHP’ye katılması parti içinde tartışma konusu olan Diyarbakır eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu da Kılıçdaroğlu tarafından PM listesine alındı. Tanrıkulu Habur’dan gelen PKK’lılardan birinin avukatlığını yaptığı için CHP’liler tarafından eleştiriliyordu. Tartışılan araştırmasında ‘Modernler rahatsız’ diyen akademisyen Binnaz Toprak PM’ye girerken, birkaç ay önce yönetime alınan Mehmet Faraç liste dışı bırakıldı.

Baykal’ın adı anılmadı çıkışta protesto edildi

• Kurultay’ın Divan Başkanlığı’nı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı. CHP’nin eski liderleri Atatürk, İnönü ve Ecevit anılırken alkışlar yükseldi, ancak Deniz Baykal’ın adı anılmadı.

Kurultaya kızı Aslı Baykal ile gelen Deniz Baykal, blok listeye tepki göstererek “Çarşaf liste olmalıydı” deyince partililer tarafından protesto edildi. Baykal, salondan erken ayrıldı ve oylamaya katılmadı.

Perinçek ve Özkan’dan kutlama telgrafı

• Ergenekon tutukluları Tuncay Özkan ve Doğu Perinçek kurultaya mesaj göndererek başarı dileklerini ilettiler. Mesajlar alkışlarla karşılanırken, Divan Başkanı Kocaoğlu, “Bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını diliyoruz” dedi.

34 yeni isimle  24 vekil PM’de

• CHP’nin 80 kişilik yeni Parti Meclis’i şu isimlerden oluştu: Yaşar Ağyüz, Yakup Akkaya, Engin Altay, Ali Arslan, Sencer Ayata, Enver Aysever, Süheyl Batum, Gülsün Bilgehan, M. Volkan Canalioğlu, Osman Coşkunoğlu, Muhammed Çakmak, İzzet Çetin, Doğa Çiğdemoğlu, Mesut Değer, Turgut Dibek, Zeki Durmaz, Atilla Emek, Didem Engin, Aykan Erdemir, Haluk Eyidoğan, Levent Eyipişiren, İsa Gök, Gökhan Günaydın, M. Zeki Gündüz, Hurşit Güneş, Emrehan Halıcı, Turhan İçli, Sena Kaleli, Osman Kaptan, Atilla Kart, Ayten Kayalıoğlu, Sema Kendirci, Osman Korutürk, Ali İhsan Köktürk, Bülent Kuşoğlu, Faruk Loğoğlu, Aylin Nazlıaka, B. Emrah Oder, E. Kerem Oktay, Gülseren Onanç, Melda Onur, Umut Oran, Oğuz Oyan, Ensar Öğüt, Veli Özdemir, R. Kerim Özkan, İhsan Özkes, M. Ali Özpolat, Faik Öztrak, A. Arif Özzeybek, Hüseyin Pazarcı, Zühal Samlı, Perihan Sarı, Atilla Sav, Vahap Seçer, M. Ali Susam, Bihlun Tamaylıgil, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Binnaz Toprak, Erdoğan Toprak, Faik Tunay, Rıza Yalçınkaya, Hüseyin Yaşar, Hüseyin Yıldız, A. Ataç Yılmaz, Alaaddin Yüksel, Önay Alpago, Mevlüt Aslanoğlu, Ufuk Ataç, Deniz Pınar Atılgan, Seyhan, Nihat Matkap, Nur Serter, Sacid Yıldız. 

46 üye liste dışı

• Daha önce PM üyesi olan isimlerden liste dışında kalanlar: Ayhan Yalçınkaya, Mehmet Faraç, Hülya Güven, Korkmaz Karaca, Hakkı Suha Okay, Mustafa Kurban, Azmi Yıldız,  Ahmet  Haluk Koç, Işık Bildacı Ayata, Behçet Çağlar, Asuman Çakmakçı, Hikmet Çelik, Oya Araslı, Yücel Artantaş, Soner Çetin, Veli Gündüz Şahin, Hüseyin Karakoç, Malik Ecder Özdemir, Neriman Genç, Mahmut Duyan, Faruk Demir, Mehmet Süne, Halide Jale Tamzok, Semra Tanülkü, Fatma Füsun Tatlıgil, Çetin Soysal, Nevin Gaye Erbatur, Cahide Tunç, Eşref Karaibrahimgil, Ali Koçal, Önder Sav, Şahin Mengü, Abdürrezzak Erten, Mevlüt Coşkuner, Mehmet Kaban, Osman Güdü, Tekin Bingöl, Metin Arifağaoğlu, Abdullah Özer, Derviş Günday, Aydan Baran, Necla Arat, Birgen Keleş, Fehmi Murat Sönmez, Ali Rıza Ertemür ve Nuran Yıldız.  

En çok çizik Tekin ile Tanrıkulu ve Aysever’e

• Kılıçdaroğlu’nun blok listesinde en çok çizik yiyen isim örgütten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin oldu; 1242 delegeden 762’sinin oyunu alabildi. En az oyu alan ikinci isim ise 1030 oyla Diyarbakır eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu oldu. En az oyu alan üçüncü isim de “10. Yıl marşı yerine 100. Yıl marşını bestelemeliyiz’ diyen Enver Aysever oldu: 1038 oy.


Star, 19.12.2010
 

İşte Kılıçdaroğlu'nun 41 vaadi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda hem partililere hem vatandaşlara söz verdi. Partililere çağdaş tüzük sözü veren Kılıçdaroğlu, kurultayda yaptığı konuşmada iktidara gelmeleri halinde yapacaklarını 41 başlıkta sıraladı. İşte Kılıçdaroğlu'nun taahhütleri:
 

 

     

  1. Yeni bir Anayasa.

     

  2. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak.

     

  3. DGM'lerin yerine getirilen özel yetkili mahkemeler kaldırılacak.

     

  4. Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu, Atatürk'ün vasiyetine uygun olarak

    eski konumuna getirilecek.

     

  5. Medya özgür ve bağımsız olacak.

     

  6. Özel yaşamın gizliliği sağlanacak.

     

  7. Faili meçhul cinayetler aydınlatılarak devletin içindeki çeteler ortaya

    çıkarılacak.

     

  8. YÖK kaldırılacak.

     

  9. Üniversiteler bilimsel, yönetsel ve mali özerkliğe kavuşacak.

     

  10. Üniversite yönetimlerinde gençlere söz hakkı ve karar sürecine katılma hakkı

    verilecek.

     

  11. Üniversite öğrencilerinin yurt sorunu en geç iki yıl içinde tümüyle

    çözülecek.

     

  12. Harçlar kaldırılacak.

     

  13. Aile sigortası getirilerek yoksulluk tarihe gömülecek.

     

  14. İşsizlik Sigortası Fonu amacına yönelik olarak kullanılacak.

     

  15. Kamuda taşeron işçilik kaldırılacak.

     

  16. Kamuda 4/B ve 4/C uygulamalarına son verilecek.

     

  17. Emeklilere milli gelir artışından pay verilecek.

     

  18. İntibak Yasası çıkarılacak.

     

  19. Mazotta ÖTV kaldırılarak, mazot fiyatı yarıya indirilecek.

     

  20. Kadın ve gençlerin siyasette temsili artırılacak.

     

  21. Yüzde 10 seçim barajı kaldırılacak.

     

  22. Seçim yasaları değiştirilecek, vatandaş kendi milletvekilini seçecek.

     

     

  23. Siyasi Partiler Yasası demokratikleştirilecek, lider sultasına son

    verilecek.

     

  24. Milletvekili dokunulmazlıkları kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacak.

     

     

  25. Siyasi Ahlak Yasası çıkarılacak.

     

  26. Milletvekili ve yöneticilerin mal bildirimleri internet ortamında

    yayınlanacak.

     

  27. Siyasetin finansmanı şeffaf hale gelecek.

     

  28. TBMM'de, Kesin Hesap Komisyonu kurulacak.

     

  29. Kamu İhale Yasası AB standartlarında yeniden düzenlenecek.

     

  30. GAP projesi biran önce tamamlanacak, GAP'a ayrılmış kaynaklar amaçları

    dışında kullanılmayacak.

     

  31. Güneydoğu'daki mayınlı araziler mayınlardan arındırılarak, topraksız

    köylülere verilecek.

     

  32. Doğu ve Güneydoğu'daki seçilmiş yatırımlara, sıfır faizli ve uzun vadeli

    kredi verilecek.

     

  33. Doğu ve Güneydoğu'da işsizlik ve aş sorunu doğrudan yapılacak devlet

    yatırımları ile çözümlenecek.

     

  34. Yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilerek, Türkiye enerjide dışa

    bağımlı bir ülke konumundan çıkarılacak.

     

  35. Çevre talanına dur denilecek.

     

  36. Rant yasaları değil, kent yasaları çıkarılacak.

     

  37. 2/B arazilerinin mülkiyet sorunu çözülecek, kullandıkları araziler orman

    köylüsüne bedelsiz verilecek.

     

  38. Üreticinin baştacı olduğu ekonomik düzen kurulacak.

     

  39. Ekonomi sıcak paraya değil, "çalışana, üretene, alınterine" teslim edilecek.

     

     

  40. Bilim ve teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli bir ekonomik kalkınma

    hedeflenecek.

     

  41. Türkiye 2023 yılında bölgesinde lider, dünyada "oyun kurucu" konuma

    taşınacak.

     

Zaman, 18.12.2010

İşte CHP’nin yeni ‘a takımı’
CHP'nin Olağanüstü kurultayında yeni yönetim belli oldu. 80 kişilik listede 18 kadın yer aldı. Listede Gülsün Bilgehan, Sencer Ayata, Faruk Loğolu, Sezgin Tanrıkulu, Binnaz Toprak ve Ensar Öğüt gibi isimler var.

ANKARA - CHP 15. Olağanüstü Kurultayı'nda, 80 kişilik Parti Meclisi (PM) üyeliği için adaylar açıklandı.

Divan Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer alan isimleri okudu.

Listede yer alan isimler şöyle:

''Yaşar Ağyüz, Yakup Akkaya, Engin Altay, Ali Arslan, Sencer Ayata, Enver Aysever, Süheyl Batum, Gülsün Bilgehan, Mehmet Volkan Canalioğlu, Osman Coşkunoğlu, Muhammet Çakmak, İzzet Çetin, Doğa Çiğdemoğlu, Mesut Değer, Turgut Dibek, Zeki Durmaz, Atila Emek, Didem Engin, Aykan Erdemir, Haluk Eyidoğan, Levent Eyipişiren, İsa Gök, Gökhan Günaydın, Mehmet Zeki Gündüz, Hurşit Güneş, Emrehan Halıcı, Turan İçli, Sena Kaleli, Osman Kaptan, Atilla Kart, Ayten Kayalıoğlu, Sema Kendirci, Osman Korutürk, Ali İhsan Köktürk, Bülent Kuşoğlu, Faruk Loğoğlu, Aylin Nazlıaka, Bertil Emrah Oder, Ekrem Kerem Oktay, Gülseren Onanç, Melda Onur, Umut Oran, Oğuz Oyan, Ensar Öğüt, Veli Özdemir, Ramazan Kerim Özkan, İhsan Özkes, Mehmet Ali Özpolat, Faik Öztrak, Ali Arif Özzeybek, Hüseyin Pazarcı, Zuhal Samlı, Perihan Sarı, Atila Sav, Vahap Seçer, Mehmet Ali Susam, Bihlun Tamaylıgil, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Binnaz Toprak, Erdoğan Toprak, Faik Tunay, Muhammet Rıza Yalçınkaya, Hüseyin Yaşar, İrfan Hüseyin Yıldız, Ayşe Ataç Yılmaz ve Alaaddin Yüksel.

12 isimden oluşan Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu üyesi olarak PM'de yer alacaklar da 18 aday arasından belirlenecek.

Bu isimler de şöyle:

''Önay Alpago, Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Ufuk Ataç, Deniz Pınar Atılgan, Selçuk Şafak Demirbulak, Seyhan Erdoğdu, Birgül Ayman Güler, Hülya Güven, Ercan Karakaş, Ömer Kurtaş, Nihat Matkap, Nur Serter, Nurcan Şanlı, Alper Taşdelen, Ali Tezel, Servet Ünsal, Sacid Yıldız ve Nuran Yıldız.''

PM üyeliği için ayrıca 200 kişinin başvuruda bulunduğu öğrenildi.

ntvmsnbc.com, 18.12.2010

CHP'de Kurultay günü

CHP, 15. Olağanüstü Kurultayı'nı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında Ankara Arena Spor Salonu’nda yapıyor. CHP lideri salona girdiğinde sevgi seli nedeniyle yürümekte bile zorlandı. Kılıçdaroğlu'nun giyeceği kıyafet de merak ediliyordu.Genel başkan seçildiği kurultayda hem kravatsızdı hem de çizgili mavi gömlek giymişti. CHP liderinin kravatsız oluşu, giydiği gömleğin markası ve fiyatı günlerce konuşulmuştu. Kılıçdaroğlu bugün ise kravatlıydı ve beyaz gömlek giymişti.

 

13 BİN KİŞİLİK SALON DOLDU

CHP'nin Haziran ayındaki genel seçimler öncesinde yeni Parti Meclisi'ni belirleyeceği kurultayı başladı.

Partililer ve delegeler, sabahın erken saatlerinden itibaren Kurultay'ın yapıldığı Ankara Arena'yı doldurdu.

Yaklaşık 2 bin gazetecinin görev yaptığı 13 bin kişilik salonun izleyicilere ayrılan bölümü tamamen dolu.

 

ECEVİT 'MAVİ'Sİ

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için yapılan salonda ilk kez bir siyasi parti kurultayı yapılıyor. Salonda CHP'nin rengi olan kırmızının yanı sıra mavi ve beyaz renkler kullanıldı. CHP'liler bu renge "Ecevit mavisi" diyorlar.

Salonda konuşmaların yapılacağı platformun üst bölümüne Atatürk, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri ile Türk Bayrağı ve CHP'nin amblemi altı oklu bayrak asıldı. Platformun iki yanına dev ekranlar yerleştirildi.

CHP'liler, müzik yayınının kesildiği kısa anlarda İtalya Komünist Partisi'nin efsanevi marşı Ciao Bella'nın Türkçe versiyonunu söyledi. Kurultay salonun içinde “Az kaldı şafak sökecek, halk iktidara gelecek”, “CHP geliyor iktidara, güvenle bak iktidara”, “Umudun adı Kemal”, “Yandaşa değil yurttaşa hizmete geliyoruz” gibi iktidar vurgusu taşıyan çok sayıda pankart asıldı. Salondaki tüm koltuklara CHP bayrakları bırakıldı. "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı ise en çok kullanılan slogan.

 

İzleyiciler arasında Zonguldak'tan gelen bir grup maden işçisi de kafalarında baretleri ile dikkat çekiyor.

 

SALONUN DIŞI DA HAREKETLİ

Ankara Spor Salonu'nun dışı ve fuayesi de içerisi kadar hareketli. Dışarıda çok sayıda seyyar satıcı, yiyecek, içecek ve parti amblemli şapka, rozet, atkı satarken, salonun fuayesinde de katılımcılara sıcak ve soğuk içecek ikramı yapılıyor.

KARANFİLLİ KONGRE

 

Salonda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise karanfillerdi. Salondaki bütün delegelere kırmızı karanfiller dağıtıldı.

 

KILIÇDAROĞLU İZDİHAMI

 

CHP lideri saat 11.00'de salona girdi. Kılıçdaroğlu, salona “Sarı Saçlım Mavi Gözlüm” şarkısının kendisinin de stüdyoya girerek eşlik ettiği yeni düzenlemesi ve partililerin yoğun alkışlarıyla girdi.

Kılıçdaroğlu, salona girdiğinde binlerce partili ayakta alkışladı. CHP lideri protokoldeki yerine sevgi seli nedeniyle gitmekte zorlandı.

Basın mensuplarının yoğun ilgisi ve kalabalık nedeniyle güçlükle ilerleyerek salonu dolaşan Kılıçdaroğlu'na, eşi, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Umut Oran eşlik etti.

KILIÇDAROĞLU GİRERKEN PANKART AÇTILAR 

 

Gençler, Kılıçdaroğlu'nu son anda açtıkları bir pankart ile açtılar. Bahçelievler Gençlik Örgütü'nün açtığı pankatta, "Polis gidecek, YÖK kalkacak. Üniversite bizimle özgür olacak" yazıyordu.

 

Pendik Gençlik Örgütü ise üzerinde Deniz Gezmiş ve 'Che' şeklinde çizilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının olduğu ''68 ruhuyla halkın iktidarını kurmaya geliyoruz'' pankartını açtı.

 

BU KEZ KRAVATLI

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu salona girdiğinde, herkesin ilk baktığı üzerindeki kıyafet oldu.

Genel Başkan seçildiği kurultayda kravat takmamayı tercih eden Kılıçdaroğlu, "iktidara yürüyüş" başlığı altındaki bugünkü kurultaya ise kravatlı olarak gelmeyi tercih etti.

 

HALKOYUNLARI İLE TÜRKİYE MOZAİĞİ

 

CHP Kurultayında, CHP'li Çankaya Belediyesi'nin halkoyunları ekibi Hoytur da bir gösteri sundu. Seçilen oyunlar, Türkiye mozaiğini yansıtıyordu. Siirt'le başlayan, Kırklareli yöresiyle devam eden dansçılar, Ege'den de, Karadeniz'den de, Akdeniz'den de halkoyunları örnekleri sundular.

 

DİVAN BAŞKANI KOCAOĞLU OLDU

 

Kurultay başladığında kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, Divan Başkanlığı için il başkanlarının da önerdiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ismini söyledi ve oylattı. Oylama sonucunda Kocaoğlu, Divan Başkanı seçildi.

 

BAYKAL KÜRSÜYE ÇIKMIYOR

 

 

Eski genel başkan Deniz Baykal da salona kızıyla geldi. Baykal’ın kurultayda konuşma yapmayacağı öğrenildi. Baykal, “eski genel başkanlar”a ayrılan yerde değil, Antalya delegasyonuyla oturdu. CHP Kurultay salonunda dikkat çeken bir başka unsur da eski genel başkanların hiçbirinin fotoğrafının olmaması. Baykal, gazetecilerin ısrarlı sorularına ''İzleyenlere sevgi ve saygılar '' diye cevap verdi.

 

ÖNDER SAV: LİSTE YAPMADIK

 

Eski genel sekreter Önder Sav'da kurultay salonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sav, ''Genel başkana rağmen CHP'de bir liste yapılmamıştır. CHP'de uzun yıllar siyaset yaptım. Bir kırgınlığım da yok'' dedi.

Eski Genel Sekreter Önder Sav, milletvekilleri Tekin Bingöl, Şahin Mengü'nün de aralarında bulunduğu Ankara, İstanbul, İzmir, Manisa  gibi il temsilcilerinin yanına oturdu.

 

 

KORUTÜRK BOMBASI

 

Herkes, Genel Başkan'ın hazırladığı Parti Meclisi listesini merak ediyor.

İsimler birbiri ardına telafuz ediliyor.

Kurultay salonunda en son telafuz edilen isim ise Eski Cumhurbaşkanlarından Fahri Korutürk'ün oğlunun adı... Emekli Büyükelçi Osman Korutürk'ün de PM listesinde yer alacağı konuşuluyor salonda. Korutürk son olarak Türkiye'nin Paris Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

 

TÜRKİYE MANZARASI

 

Delegelerin oturduğu bölümde ise kadınların çokluğu dikkat çekiyor.

Özellikle iki kadın delege hemen göze çarpıyor. İlki, yöresel kıyafetler içindeki İzmir delegesi Fatma Sert.

İkincisi ise, türbanlı Konya delegesi Raziye Demir.  CHP Konya İl Örgütü Saymanı olan Demir, başörtülü genç bir işkadını. Onu özel yapan ise, "imam nikahlı" bir eş olması. 

 

 

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK MESAJ 

 

Kılıçdaroğlu, saat 10.45'te evinden çıktı ve gazetecilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. CHP lideri, kendisini bekleyen gazetecilerin son bir değerlendirme yapmasını istemeleri üzerine “Hava bugün çok güzel. Göreceksiniz kurultay da çok güzel geçecek” dedi.

Bir gazetecinin “Heyecanlı mısınız? Nasıl hissediyorsunuz, dün de çok yoğundunuz?” şeklindeki sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu “Bu kadar güzel bir günde heyecanlı olmamak mümkün değil. Konya'dan gece oldukça geç saatte döndük. Dinlendim, iyiyim, mutluyum. Kongre de güzel geçerse çok mutlu olacağım” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Umuyorum kongrenin sevinci ve heyecanı benim bütün yorgunluğumu alır “ ifadelerini kullandı.

'GELİN GİBİ'

Kemal Kılıçdaroğlu, “Kurultay için nasıl bir liste hasırlandığının” sorulması üzerine de “Çok güzel bir liste” dedi. Kılıçdaroğlu başka bir gazetecinin “liste hazırlanırken dengelerin gözetilip gözetilmediğini” sorusunu, “Bütün dengeler var” diye yanıtladı.

Bir gazetecinin “Kurultayın gerçekleştirileceği Ankara Spor Salonu'nu görüp görmediği ve nasıl bulduğunu” sorması üzerine “Çok güzel, gelin evi gibi” diyen Kılıçdaroğlu, delegelelere yönelik mesajının sorulması üzerine de “Onları seviyorum “ karşılığını verdi.

Selvi Kılıçdaroğlu da kurultaya ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine “Kurultayın hayırlı olması” temennisinde bulunarak, “Her şeyin çok güzel olacağına inanıyorum “ dedi.

Hürriyet, 18.12.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.