Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > BDP: Muhatabımız asker değil siyasetçiler

BDP: Muhatabımız asker değil siyasetçiler

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'dil' konusunda yaptığı açıklamaya ilişkin, 'Siyaset üzerinde vesayet anlamına gelecek hiçbir açıklama bizim açımızdan demokratik bir yaklaşım olmaz. Merak ediyoruz askeri vesayeti kaldıracağız diyen hükümet bu açıklamaya ne diyecek' dedi.

Demirtaş, AB üyesi ülkelerin büyükelçileri ile Belçika Büyükelçiliği Rezidansı’nda yaptığı görüşmenin ardından, Genelkurmay Başkanlığının açıklamasını değerlendirdi.
Konunun muhatabının siyasetçiler olduğunu ve Genelkurmay Başkanlığının Türkiye’deki siyasetle ilgili tavrının, siyasete yaklaşımlarının "darbe Anayasası"nda bile tanımlandığını ifade eden Demirtaş, "Dolayısıyla siyaset üzerinde vesayet anlamına gelecek hiçbir açıklama bizim açımızdan demokratik bir yaklaşım olmaz" diye konuştu.

Bu konunun muhatabının siyasetçiler olduğunu yineleyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Eğer Genelkurmay Başkanlığı bizim Türkiye’nin sorunlarına nasıl yaklaştığımızı merak ediyor ve bu konuda bilgilenmek istiyorlarsa partimiz bu konuda kendilerine bilgi verebilir. Siyasetçiler olarak herkesi, bürokrasiyi de, orduyu da bilgilendirebiliriz. Fakat doğrudan siyaset üzerine bu şekilde baskı uygulayabilecek bir anlayış, bir yaklaşım demokrasiye sığmaz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini bu şekilde yorumlayanlar 1921 Anayasası’na baksınlar ve ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne baksınlar; orada Kürtçe konuşma var mıydı, yok muydu, orada Kürtler var mıydı, yok muydu. Bu nedenle şu andaki tablo Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine ve anlayışını tümüyle ters bir anlayıştır, yaklaşımdır. Türkiye Cumhuriyeti tekçi bir anlayışla kurulmamıştır, ırkçı bir anlayışla kurulmamıştır. Türkiye’de yaşayan bütün toplumlar, halklar eşit, özgür, kardeşlik temelinde bu ülkeyi birlikte kurmuş, birlikte yaşamaya karar vermişlerdir. Bu nedenle kimse konuyu sağa sola çekmeye çalışmasın, Türkiye demokratik bir ülke olacaktır. Bu demokrasiyi hep birlikte geliştireceğiz. Bu şekilde demokrasi dışı yaklaşımlar bizim açımızdan kabul görmez. Genelkurmay Başkanlığının bu açıklamasının muhatabı doğrudan hükümettir. Merak ediyoruz askeri vesayeti kaldıracağız diyen hükümet bu açıklamaya ne diyecek."

Demokrasilerde, demokratik sivil yönetimlerde ordunun siyasal bir partiye karşı açıklama yapamayacağını ifade eden Demirtaş, hükümetin BDP’nin politikalarına karşı Meclis kürsüsünden eleştiriler yapabileceğini, farklı öneriler sunabileceğini ama silahlı kuvvetlerin açıklama yapamayacağını söyledi.


 

Radikal, 17.12.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.