Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Gül'den CHP değerlendirmesi

Gül'den CHP değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP'deki gelişmeleri “Çoğulculuğun olduğu ülkelerde partiler vardır. Partiler içerisinde tabii ki çeşitli çalışmalar söz konusudur, dolayısıyla tüm bunların hepsini doğal karşılamak gerekir” şeklinde değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, “Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile Çankaya Köşkü'ndeki haftalık görüşmede Cumhuriyet resepsiyonu konusunun gündeme gelip gelmediği”ni sorması üzerine, Gül, “Perşembe günleri devlet günümüz olduğu için biz bazı görüşmeler yaparız. Görüşmelerimiz bu çerçevededir. Resepsiyon da geride kaldı, ileri bakıyoruz” diye konuştu.

Gül, bir başka gazetecinin BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın Brezilya'yı örnek göstererek, “PKK'nın da Meclise girebileceği” yönündeki sözlerini hatırlatması ve “Eylemsizlik sürecinde terör olaylarını nasıl değerlendirdiğini” sorması üzerine, teröre taviz vermenin veya mağlup olmanın herhangi bir şekilde söz konusu olmadığını, sonuna kadar terörle kararlı bir şekilde mücadele edileceğini söyledi.
Gül, silahla bir yere varılamayacağını herkesin göreceğini vurguladı.

NATO HAZIRLIK TOPLANTISI

Bir başka gazetecinin füze savunma tartışmalarını anımsatarak, “Dün akşam Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen NATO Hazırlık Toplantısında Türkiye'nin tutumuna ilişkin bir kararın ortaya çıkıp çıkmadığını” sorması üzerine de Gül, Portekiz'in başkenti Lizbon'da 19 ve 20 Kasım tarihlerinde NATO zirvesinin toplanacağını, NATO'nun gündeminde çeşitli konuların bulunduğunu, NATO-AB ilişkileri, füze savunma sistemleri, NATO'nun savunma sistemleri, NATO'nun yeni strateji konseptinin tüm bu konuların arasında yer aldığını söyledi.

Gül, “Bütün bu konularla ilgili ülkemizin tutumu ve tavrını belirlemek için hükümetimiz, sayın Başbakanımız, sayın Genelkurmay Başkanımız, Dışişleri Bakanımız, Milli Savunma Bakanımız, ilgili bürokratlarımız önemli bir toplantı yaptık, orada tutumuzu belirledik” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, NATO'nun en önemli üyelerinden biri olduğunu dile getiren Gül, bugün NATO'nun üye sayısı ve müttefikleri çok olsa da, 1952'den beri NATO'nun üyesi olan Türkiye'nin, soğuk savaş döneminde en büyük fedakarlıkları yapan ve hür dünyayı koruyan bir ülke olduğunu ifade etti.Gül, “Dolayısıyla NATO ile ilgili her gelişmede, yeni stratejilerin belirlenmesinde, Türkiye'nin hep söyleyecek sözleri vardır. Zaten bunlar diplomat ve askerlerimiz tarafından yapılan müzakerelerde hep dile getirilmektedir. Bu geziden önce, son bir tutumumuzun gözden geçirilmesiyle ilgili toplantı yaptık” diye konuştu.

CHP'DEKİ GELİŞMELER

“CHP ile ilgili bir karışıklık var. Buna bağlı olarak Parlamento'da bazı süreçlerin aksadığını düşünüyor musunuz? CHP ile ilgili durumu nasıl değerlediriyorsunuz?” sorusuna da Cumhurbaşkanı Gül, “Çoğulculuğun olduğu ülkelerde partiler vardır. Partiler içerisinde tabii ki çeşitli çalışmalar söz konusudur, dolayısıyla tüm bunların hepsini doğal karşılamak gerekir” karşılığını verdi.

KIBRIS SORUNU AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ZİYARET

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinin en güçlü destekçilerinden olan ve garantör ülke sıfatıyla Kıbrıs sorununun çözümü açısından büyük bir öneme sahip olan İngiltere'de gerçekleştireceği temasların, Türkiye'nin uluslararası gündemdeki konulara ilişkin tutumu ve dış politikadaki önceliklerinin en üst düzeyde İngiliz kamuoyuna aktarılması açısından son derece yararlı olacağını bildirdi.

Chatham House'un her yıl uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine en fazla katkı sağlayan devlet adamına ödül verdiğini ifade eden Gül, “2009 yılında Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva'ya verilen ödül, bu yıl da tarafıma layık görülmüştür. Türkiye'nin son dönemde bölgesel ve uluslararası alanda barış, huzur, güvenlik ve refahın geliştirilmesine yaptığı katkıların nişanesi olan bu ödülü, ülkemiz ve Türk halkı adına memnuniyetle kabul edeceğim” diye konuştu.

Söz konusu ödülün Chatham House'u himaye eden Kraliçe 2. Elizabeth tarafından takdim edileceğini anlatan Gül, bu vesileyle Chatham House'da “Türkiye'nin Uluslararası İlişkiler Vizyonu ve Türk Dış Politikası”, Oxford Üniversitesinde de “İslam Aleminde Demokrasi ve Kalkınma” konulu konferanslar vereceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'deki temasları kapsamında Başbakan David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Dışişleri Bakanı William Hague'i kabul ederek, Türkiye'nin AB üyelik süreci başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası gündemde yer alan konularda görüş alışverişinde bulunacağını söyledi. Gül ayrıca, Financial Times gazetesinin yayın kurulu ile The Economist, BBC ve Bloomberg TV gibi tanınmış medya kuruluşlarının temsilcileriyle mülakatlar gerçekleştireceğini belirtti.

 

YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ VE MİMAR SİNAN SERGİSİ AÇILIŞLARI

 

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti çerçevesinde First dergisinin düzenleyeceği, iş dünyası ve hükümet çevrelerinden önde gelen isimlerin hazır bulunacağı kahvaltılı toplantıda Türkiye'nin ticaret ve yatırım potansiyeli hakkında konuşma yapacağını ifade etti. Gül, Bloomberg Ajansının katkısıyla iş dünyasının temsilcileriyle ayrı bir kahvaltıda bir araya gelerek, Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtlayacaklarını bildirdi.

Tüm dış seyahatlerinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarıyla buluşmaya büyük önem verdiğini belirten Gül, “Bu defa da İngiltere'de yaşayan ve nüfusu 400 bine yaklaşan Türk toplumu temsilcileriyle Londra'da bir araya geleceğim” dedi.

Londra'daki Yunus Emre Vakfı Türk Kültür Merkezinin açılışını 9 Kasım Salı günü yapacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre Vakfı ile ilgili yasa çıktığını, bu çerçevede Türk kültürünü, dilini, Türkçe'yi en iyi şekilde dünyada tanıtmak için yurt dışında birçok yerde Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin açıldığını, Londra'da açılacak olmasının da büyük önem taşıdığını söyledi. Aynı gün Kraliyet Mimarlar Enstitüsünde düzenlenecek Mimar Sinan Sergisi'nin açılışını yapacağını bildiren Gül, kendisinin himayesinde Mimar Sinan Sergisi'nin ilkinin Çankaya Köşkü'nde açıldığını, bu serginin dünyanın önemli merkezlerinde açıldığını, bu kez de prestijli bir merkezin sergiye ev sahipliği yapacağını anlattı.

Bu açılışlarla Türk dili ve kültürü ile dünya mirasına katkıların Londra gibi önemli bir kültür ve sanat merkezinde uluslararası kamuoyuna tanıtılmasının mümkün olacağını dile getiren Gül, bu yoğun programı tamamladıktan sonra 9 Kasım Salı gecesi İngiltere'den ayrılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “AB üyelik sürecimizin en güçlü destekçilerinden olan ve garantör ülke sıfatıyla Kıbrıs sorununun çözümü bakımından ayrı bir öneme haiz bulunan İngiltere'de gerçekleştireceğim temasların, uluslararası gündemde bulunan konulara ilişkin tutumlarımızın ve dış politikadaki önceliklerimizin en üst düzeyde İngiliz kamuoyuna ve muhataplarımıza aktarılması açısından son derece yararlı olacağı kanaatindeyim” dedi.


Hürriyet, 06.11.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.