Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Casuslar Ergenekoncu

CASUSLAR ERGENEKONCU

Deniz Kuvvetleri’ndeki fuhuş ve casusluk soruşturmasında hakkında zorla getirilme kararı verilen Tuğamiral Yürekli’nin Poyrazköy Davası’nda 15 yıl hapsi isteniyor

 

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Şeçen tarafından yürütülen ve 14’ü asker 16 kişinin tutuklandığı fuhuş ve casusluk soruşturması, şüphelilerin Ergenekon’la bağlantılarını da gündeme getirdi. Önceki gün tutuklanan TÜBİTAK kriptoloji uzmanı Merdan Metin’e, Ergenekon sanığı Hasan Ataman Yıldırım’dan ele geçen CD’deki kriptolu belge soruldu. Hakkında zorla getirilme kararı verilen Tuğamiral Şafak Yürek’li ise Ergenekon kapsamında açılan ve Kafes’le birleştirilen Poyrazköy Davası’nda 15 yıl hapisle yargılanıyor. Kafes iddianamesinde Hasan Ataman Yıldırım’ın, Şafak Yürekli’ye bilgi sızdırdığı öne sürülüyor.

 

Her şey Poyrazköy’de başladı

Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınan izin ile 21 Nisan 2009’da Poyrazköy’de firari Bedrettin Dalan’ın sahibi olduğu İSTEK Vakfı’na ait arazide kazı yapıldı. Yaklaşık bir hafta süren kazı sonunda LAW silahı, el bombaları ve plastik patlayıcı bulundu. Kazıya parelel olarak da çeşitli adreslere baskın düzenlendi. Bu baskınlarda emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı. 22 Nisan 2009’da gözaltına alınan Levent Bektaş’ın ofisinde ele geçen DVD ve CD’ler incelenmek üzere Emniyet ve TÜBİTAK’a gönderildi.

 

DVD’den fuhuş çetesi çıktı

Burada yapılan incelemede ise 3 No’lu DVD’de “Fuhuş çetesi.pdf” adlı belgenin varlığı tesbit edildi. 42 sayfadan oluşan belgede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda istihbarat amacıyla kurulan fuhuş çetesinin varlığından söz ediliyor. Belgede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan sivil memurlar ve değişik rütbedeki birçok askerî personelin ismi de bulunuyor.

Aynı belgede, “M.M.’ye projeyi anlat. Ayrıca M.’yi daha aktif kullanmalıyız. Yeni görevler verelim TÜBİTAK’ta terfisi hallolmayacaksa başka bir yere alalım” ifadeleri dikkat çekiyor. “M.M.”nin casuslukla suçlamasıyla önceki gün tutuklanan TÜBİTAK kriptoloji uzmanı Merdan Metin olup olmadığı araştırılıyor.

 

Dosya ayrıldı düğmeye basıldı

Deniz Kuvvetleri’ndeki fuhuş dosyası, Ergenekon kapsamındaki Poyrazköy soruşturmasından ayrıldı. Ancak soruşturmayı Ergenekon Savcısı Fikret Seçen yürüttü. 4 Kasım 2009 tarihinde İstanbul genelinde yapılan fuhuş operasyonunda lüks otel sahipleri, üst düzey bürokratlar ve 120 yabancı uyruklu kadın gözaltına alındı. Soruşturma derinleştikçe operasyon polis, hâkim, savcı ve muvazzaf subaylara kadar uzandı. İddialara göre çete, fuhuşa arıcılık ettiği üst düzey bürokrat ve askerlere fuhuş görüntülerini kullanarak şantaj yapıyordu.

 

Deniz Kuvvetleri’ne sorgu

Savcı Seçen’in talimatıyla Ağustos 2010’da sekizi kadın toplam 40 askerin “müşteki” ve “tanık” sıfatıyla Merkez Komutanlığı’nda ifadesi alındı. Soruşturma sürdükçe Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ifade alınanların sayısı 212’ye yükseldi. Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral H. Mücahit Şişlioğlu, Koramiral Deniz Cora ile Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz de müşteki olarak ifade veren generallerin arasındaydı. Tuğamiral Türker Ertürk, soruşturmanın ardından istifa etti. Bu sırada 23 sivil tutuklandı.

 

Üçüncü dalga geldi

Soruşturmanın burada biteceği sanılırken 25 Ekim 2010’da üçüncü defa düğmeye basıldı. Savcı Fikret Seçen’in yürüttüğü soruşturmada dokuz ilde 100’e yakın adrese baskın yapıldı. Baskın yapılan yerler arasında Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemleri Komutanlığı, bazı askeri birlikler ve TÜBİTAK da bulunuyordu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda “fuhuş” operasyonu olarak başlayan soruşturma bu tarihten itibaren boyut değiştirdi, casusluk ve şantaj soruşturmasına dönüştü. Beşi sivil toplam 49 muvazzaf subayı kapsayan soruşturmada 35 kişi gözaltına alındı. Aralarında Tuğamiral Şafak Yürekli’nin bulunduğu 14 asker hakkında ise 8 kasıma kadar zorla getirilme kararı verildi.

 

16 kişiye casusluk suçlaması

Gözaltına alınlardan 16’sı çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklananlardan ismi açıklananlar şöyle: TÜBİTAK Ulusal Elektronik Kriptoloji Araştırma Enstitüsü Daire Başkanı Yücel Çipli, TÜBİTAK yöneticisi Merdan Metin, emekli Yarbay Mehmet Seyfettin Alevcan, emekli Albay İbrahim Sezer, üstteğmenler Mehmet Deniz Irak, Burak Çekin, Ekrem Saltuk Baysal ve Aykut Çağatay Tekerek .

Şüpheliler, Türk Ceza Kanunu’na göre “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, tahrip etmek ve bunlar üzerinde sahtecilik yapmak”, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek” ve “Gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askerî casusluk maksadıyla temin etmek”le suçlandı.

 

Ergenekon’la yakın ilişkiler

Taraf’ın edindiği bilgilere göre TÜBİTAK’ta kriptoloji uzmanı olarak çalışan Merdan Metin’e, İkinci Ergenekon Davası’nda tutuklu olarak yargılanan Hasan Ataman Yıldırım’da ele geçen CD’deki kriptolu belge soruldu. TÜBİTAK’ta şifresi çözülen belgede Merdan Metin’e ilişkin kişisel bilgiler ve bazı fişlemelerin bulunduğu öğrenildi.

Savcılığın hakkında zorla getirilme kararı verdiği Tuğamiral Şafak Yürekli de Ergenekon kapsamında açılan ve Kafes’le birleştirilen Poyrazköy Davası’nda 15 yıl hapisle yargılanıyor. Kafes iddianamesinde Hasan Ataman Yıldırım’ın, Şafak Yürekli’ye bilgi sızdırdığı iddia ediliyor.

Taraf, 30.10.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.