Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Devlet sırrı diye Meclis'in denetim yetkisi engellenemez

Devlet sırrı diye Meclis'in denetim yetkisi engellenemez

Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda bazı astsubayların hipnoz yöntemiyle sorgulanması, TBMM ile Milli Savunma Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi.
Bakanlık, hipnozcu subaylarla ilgili askerî raporu isteyen Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na 'gizlilik' gerekçesiyle cevap vermedi. Bu tavrı TBMM'nin yetki ve görevlerini aksatmaya yönelik olarak değerlendiren Komisyon Başkanı Zafer Üskül, bakanlığa bir yazı yazarak, "Meclis'in denetim yetkisi devlet sırrı, ekonomik sır gibi kavramlar ile engellenemez. Bu cihetle, Askerî Teftiş Kurulu raporunun ivedilikle gönderilmesini rica ederim." ifadelerini kullandı. Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezi'nde görev yapan astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ'a hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla yargılanan emekli Yarbay Gürol Doğan, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezi'nde görev yapan Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ isimli astsubaylara hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla yargılanan emekli Yarbay Gürol Doğan, toplam 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Doğan, mahkemedeki ifadesinde sorguya Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok tarafından sokulduğunu itiraf edince soruşturma yeni bir boyut kazanmıştı. Mağdur astsubayların avukatları da konuyu TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na taşıdı. Üçok'un kanuna aykırı yöntemlerle sorgulama yaptığını belirten avukatlar, konuyla ilgili askeri adalet müfettişi görevlendirildiğini, ancak soruşturmanın bir türlü sonuçlandırılmadığını belirtti. Harekete geçen komisyon, Milli Savunma Bakanlığı'ndan teftiş raporunu istedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, cevabi yazıda raporun birden fazla soruşturmayı kapsadığını belirtti ve konuyla ilgili askeri savcılığın görevlendirilmesine karar verdiğini kaydetti. Gönül, şu görüşlere yer verdi: "Anılan konuları kapsayan müfettiş raporunun, gizli gizlilik derecesinde olması, ayrıca soruşturma izni verilerek askeri savcılığa gönderilen kısımlarının ise soruşturmanın gizliliği ilkesi gereği gizli nitelikte bulunması nedeniyle gönderilememiştir. Arz ederim."

Gönül'ün teftiş raporunu göndermemesini 'Parlamento'nun denetim yetkisini engelleme' olarak niteleyen Komisyon Başkanı Üskül ise bakana yeni bir yazı gönderdi. Komisyonun kaynağı ne olursa olsun her türlü insan hakkı ihlali iddiasını inceleme yetkisine sahip olduğunu hatırlatan Üskül, kurumların komisyona göndereceği belgelerin niteliğine ilişkin de ilgili kanunda bir hüküm olmadığına işaret etti. "Bugüne kadar tüm kamu kurum ve kuruluşları gizli gizlilik derecesindeki belgelerini komisyona sunmuşlardır ve bunlara kurumların müfettiş raporları da dahildir." diyen Üskül, komisyonun kendisine ulaştırılmış belgelerde 'bilmesi gereken' kuralına göre ne kadarının ve kimin ile paylaşacağının idrakine de sahip olduğunu vurguladı.

Gizlilik gerekçesiyle bir belgenin gönderilmemesinin, TBMM'nin kanun koyma, değiştirme ve kaldırma yetkisinin işlemesini aksatmaya kadar varabilecek bir tehlikeyi barındırabileceğini kaydeden Zafer Üskül, Meclis'in denetim yetkisinin devlet sırrı, ekonomik sır gibi kavramlar ile engellenmesinin söz konusu edilemeyeceğini dile getirdi. Üskül, bu nedenle söz konusu raporun ivedilikle komisyona gönderilmesini istedi.

Zaman, 29.10.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.