Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Saadet Partisi Kongerisi'nde beklenen oldu: Saadet'te Necmettin Erbakan dönemi başladı

Saadet'te Necmettin Erbakan dönemi başladı 
Saadet Partisi Olağanüstü Kongresi'nde delegeler tarafından aday gösterilen Necmettin Erbakan 684 oyla partinin genel başkanlığına seçildi. Erbakan, "Bizde vazife istenmez verilir, vazifenin teklifini hazırlayan arkadaşlar çok iyi bilirler ki tek kelime kendilerine söylenmemiştir" dedi.
 
Kongrede, Kongre Çağrı Heyeti Başkanı Mustafa Kamalak, Divan Başkanlığı için kendisine gelen önergeyi oyladı. Bu oylama sonucu Divan Başkanlığı'na Yasin Hatipoğlu getirildi.

Parti tüzüğü ve programında yapılan değişikliklerin oylanmasının ardından genel başkanlık için tek bir liste verildiğini belirten Hatipoğlu, genel başkanlık için Necmettin Erbakan'ın "Yeşil Liste"si ile birlikte aday olduğunu bildirdi.

Erbakan'ın adaylığının salonda büyük coşkuyla karşılandığı görüldü.

Listede kimler var?

Saadet Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi'nde, Necmettin Erbakan'ın genel başkanlık için tek aday olmasının ardından eski Genel Başkan Numan Kurtulmuş tarafından bir önceki kongrede liste dışı bırakılan Erbakan'ın çocukları Fatih ile Elif Erbakan Altınöz GİK ve damadı Mehmet Altınöz ise YDK listesinde yer aldı.

Kongrede, 1250 delegenin oy kullanması gerekirken ve Kurtulmuş ve beraberinde bazı delegelerin istifa etmesine rağmen "Kongre çoğunluk sayısının" bulunması dolayısıyla oy verme işlemi başladı.

Kongrede tek aday Erbakan'ın "Yeşil Liste"sindeki Genel İdare Kurulu (GİK) üyeliği adayları şu isimlerden oluşuyor:

Abdulhalim Tunç, Abdülkadir Çelik, Abdülkadir Öncel, Abdullah Sevim, Abdülvahap Ekinci, Ahmet Kul, Ahmet Tekdal, Ali İhsan Oturak, Arif Ersoy, Atik Ağdağ, Ayşenur Tekdal, Birol Aydın, Celal Asiltürk, Cevat Gencay, Doğan Bekin, Duran Soyuğur, Dursun Ali Düzenli, Ekrem Şama, Elif Erbakan Altınöz, Fatih Erbakan, Fehim Adak, Fethullah Erbaş, Galip Akın, Hasan Bayram Var, Hasan Bitmez, Hasan Hüseyin Öz, Hüseyin Özcan, İlyas Tongüç, İsmail İlhan Sungur, İsmail Müftüoğlu, İsmet Aksoy, İsrafil Bayrakçı, Latif Öztek, Levent Cengiz, Lütfi Kibiroğlu, Lütfi Yalman, Mahmut Çizmecioğlu, Mehmet Karaman, Mesut Doğan, Mete Gündoğan, Muhammet Polat, Muhittin Aytunç, Muhittin Hamdi Yıldırım, Musa Okçu, Mustafa Balta, Mustafa İriş, Mustafa Kamalak, Mustafa Kurdaş, Mustafa Özkafa, Muzaffer Baydar, Necmettin Aydın, Necmettin Çalışkan, Oğuzhan Asiltürk, Orhan Altınöz, Osman Hazer, Osman Nuri Kabaktepe, Oya Akgönenç, Recai Kutan, Sadrettin Karaduman, Salih Turhan, Selman Esmerer, Sezai İncesu, Sinan Ejderoğlu, Suat Pamukçu, Süleyman Arif Emre, Süleyman Erim, Şerafettin Kılıç, Şevket Kazan, Tacettin Çetinkaya, Temel Karamollaoğlu, Yakup Budak, Yasin Hatipoğlu, Yaşar Canbay, Zafer Emanetoğlu ve Zülfikar Gazi.

Abdullah Arslan, Ali Vural, Harun Macit, Hüseyin Çelebican, Mehmet Altınöz, Mehmet Bozgeyik, Mustafa Geçer, Nizamettin Aydın, Osman Seçilmiş, Süleyman Çalışkan ve Veysel Candan ise Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) listesinde yer alıyor.

3 oy geçersiz

Necmettin Erbakan, Saadet Partisi olağanüstü kongresinde genel başkanlığa seçildi.

Divan Başkanı Yasin Hatipoğlu, oy verme ve sayma işleminin ardından salona katılanlara sonuçları açıkladı.

Buna göre oy kullanan 687 delegeden 684'ünün oyunu alan Erbakan, genel başkanlığa seçildi. Hatipoğlu, oylamada 3 oyun ise geçersiz sayıldığını bildirdi.

Erbakan'ın konuşması

Erbakan, kongrede genel başkanlığa seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasına, kongreye katılanlara teşekkür ederek başladı.

Tarihi bir gün yaşadıklarını belirten Erbakan, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kongreyi "muhteşem" olarak niteleyen Erbakan, eşsiz bir coşku yaşandığını belirterek "Bizim camiamızın çelikleşmiş tek vücut olduğunu gördük" dedi.

Erbakan, bir başlangıç olarak gördükleri bu kongreyi Milli Nizam Partisi (MNP) kongrelerine benzetti ve "Tıpkı 41 sene evvel Milli Nizam kongresindeki aynı heyecanı, şevki, coşkuyu burada bir kez daha gördük" görüşünü dile getirdi.

"Kendi partimize kavuştuk" diyen Erbakan, kongre ile partililerin kafasındaki genel başkanın kim olacağına yönelik soruların da yanıtlanmış olduğunu kaydetti.

Erbakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Diğer bir gerçek şu ki televizyonlar bu kongreyi bütün Türkiye'ye verdiler. Bunu izleyen herkes 'Ah keşke biz de onlarla birlikte olabilseydik' demişlerdir. Bizde vazife istenmez verilir, vazifenin teklifini hazırlayan arkadaşlar çok iyi bilirler ki tek kelime kendilerine söylenmemiştir, tamamen hür iradeleriyle, kalplerinde ne varsa onu ortaya koymuşlardır. Ben de o kardeşlerimizin aldığı kararın en hayırlısı olduğu düşüncesiyle kabul ettim."

Kendisine delegelerin 5 görev verdiğini bildiren Erbakan, bunları; şuurlanma çelikleşme, görevlerin yapılması, Milli Görüş kuruluşlarını tamamlama ve 2011 seçimlere yönelik çalışmanın yapılabilmesi olarak bildirdi.

Erbakan, delegelerin "Hocam ne yap ne yap bizi iktidara getir" diyerek kendisine görev vermediklerini ifade ederek '('Bütün insanlığın saadeti için yeniden büyük Türkiye için adil düzeni anlatma, kur diye yeni bir dünya kur) diye bana görev verdiler" dedi.

Necmettin Erbakan, kendisine görev verilmesinin başka bir nedeninin ise "Yalın ayak ekmek kamyonunun arkasında koşan çocuğun bir daha koşmaması için" olduğunu söyledi. Erbakan'ın cümlesini kurduğu sırada gözyaşlarını tutmakta zorlandığı görüldü.

"İktidar olacağımıza inancımız tamdır"

Erbakan, bu duygu ve düşüncelerle 3. şahlanışı fiilen başlattıklarını ifade ederek, "Kongreden sonra ilk hedefimiz iktidardır. Allah nasip ederse bundan sonraki kongremizi iktidar partisi olarak yapacağız. Sizi bu düşüncelerle siperlerinize gönderiyorum" diye konuştu.

"Biz partiyi iktidara taşımanın ustasıyız, kısa zamanda iktidar olacağımıza inanıcımız tamdır, Allah'ın izniyle büyük sıçrama yapacağız" diyen Erbakan, Türkiye'nin 1000 yıldır büyük devlet olduğunu, yeniden büyük Türkiye için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Erbakan'ın konuşmasının ardından Divan Başkanı Yasin Hatipoğlu, kongrenin tamamlandığını duyurdu.

Necmettin Erbakan, GİK üyeleri ile yarın parti genel merkezinin bahçesinde bulunan Hamidiye Camisi'nde birlikte kılacakları öğle namazının ardından ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Kongreden notlar

Kongre için 81 ilden çok sayıda partili sabah saatlerinden itibaren kongrenin yapıldığı Atatürk Spor Salonu'na geldi. Yoğun katılım nedeniyle Erbakan'ın konuşmasının izlenmesi için dışarıya dev ekranlar kuruldu. Salona giremeyen partililer kongreyi bu ekranlardan takip etti.

Erbakan'ın salona ilk gelişinde yaptığı konuşmada her yaşta partilinin gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Yaklaşık 1200 delegenin oy kullanması gerekirken, Numan Kurtulmuş ile birlikte hareket eden bir grup delege oy kullanmaya gelmedi. Delegelerden sadece 687'si oy kullandı.

Erbakan'ın, genel başkanlığa seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasını divan üyeleri ve delegeler ayakta dinledi. Konuşma sırasında partililer, "Asrın lideri Erbakan ile ileri", "Vur vur inlesin siyonistler dinlesin" ve "Hoca nerede biz oradayız" sloganları attı.
 
cnnturk.com, 17.10.2010
Erbakan'lar ailece parti yönetecek

Eski Saadet Partisi genel başkanlarından Necmettin Erbakan, "Son günlerde yaşadığımız olaylar Allah’ın bir lütfudur, birilerini kolundan tutup çıkartmak veballi bir olaydır. Biz kimseye karışmadan herkes kendi yerini almıştır" dedi.

Erbakan, Atatürk Spor Salonu’nda yapılan Saadet Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi’nde kürsüye zeminden yükselen platformla çıkarken salonda "Mücahit Erbakan, efsane Başbakan" sloganları atıldı.

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, burada yaptığı konuşmada, partileşme sürecini anlattı.

Erbakan, emperyalizmin daha önce AK Parti’ye "Sen şeriatçisin" diyerek izin vermezken Saadet Partisi’nin yükselişinin ardından AK Parti’ye çalıştığını ve 2011 yılında yapılacak genel seçim için "Emperyalizmin AKP’yi parlatacak çalışmalar yaptığını" savundu.

Necmettin Erbakan, "AKP nedir, Saadet Partisi nedir onu anlatacağız, bu zihniyet daha önce Demirel’i getirdi onu kullandı. Daha sonra bizim evladımız Özal’ı getirdi. Ardından Tayyip’i getirdi, aslı varken diğerlerini getiriyor. Hiç saman dolu kuş ile gerçek kuş bir olabilir mi? Saman dolu kuşlarla bunları kandırıyorlar. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz, oku sandıktan çıkardık, dokuz ay sonra yapılacak seçimlerde kendimizi anlatacağız ve iktidar olacağız" görüşünü dile getirdi.

Erbakan, Milli Görüş’ün sadece bir partisinin olduğunu onun da Saadet Partisi olduğunu ifade ederek "Milli Görüş’ün yok olduğunu söyleyen zihniyet şunu iyi bilsin ki daha önce Türkiye’nin en büyük partisi olduk. Birinci şahlanış, ikinci şahlanış ve bugün üçüncü şahlanışın adımını atıyoruz, gece gündüz demeden Saadet Partisi’ni iktidara taşımak için çalışacağız" dedi.

"Sevinin geliyoruz, bolluk bereket geliyor" diyen Erbakan, "Milli Görüş hareketinin Konya’da besmele ile yola çıktığı günü hatırladım" şeklinde konuştu.

Erbakan, şöyle devam etti: "Dünya siyonizmi, önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlere büyük önem gösterdi. Medyayı, bankaları, sanayi tesislerinin kontrollerini ve inancı sömürerek AKP’yi iktidara getirmek için var gücüyle çalışıyor.

Suudi Arabistan Kralı, Tayyip’e İslam nişanı takıyor. Keşke Tayyip hizmet etse de biz de alkışlasak.

Bunlar okşayarak yutma projesidir. Bizi AB’ye almayarak okşaya okşaya yutuyorlar. Tarihin en şerefli milletini zincirle AB’nin kapısına bağlamışlar, bunlar hangi milletin çocuğu? Milli Görüş boşu boşuna çıkmamıştır. Batıya köle olmaya isyan eden bir düşüncenin adıdır Milli Görüş.

AKP ve diğer partiler, hepsi birbirinin benzeridir. Bunlar vergi koyup zam yapıp emperyalistlere ödüyorlar. Bizi kıvır kıvır kıvırıyorlar. Siyonizmin tahsildarıdırlar. AKP ve CHP birbirinin benzeridir. Birbirlerinden farklı bir projeleri de yoktur. Tutturmuşsunuz AB diye, niye sizi almıyorlar? Hala anlamadınız mı? Niçin İslam birliğini kurmuyorsunuz? Abiniz istemiyor ondan mı? İnşallah biz geleceğiz AB’nin üstünü çizeceğiz.

1945 yılında çok partili hayata geçildi. Bu tarihten itibaren liberal, sağcılık ve solculuk ortaya çıktı. Bunların tamamı batı taklitçileridir. Size soruyorum Sultan Fatih solcu muydu, liberal miydi? Tabii ki Milli Görüşçüydü.

Son günlerde yaşadığımız olaylar Allah’ın bir lütfudur, birilerini kolundan tutup çıkartmak veballi bir olaydır. Biz kimseye karışmadan herkes kendi yerini almıştır." Erbakan, meşaleyi şimdi yaktıklarını ve bugün harekete başlayacaklarını bildirdi.

Milliyet, 17.10.2010

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.