Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bakan Çelik'ten Alevilerin 'din dersi' talebine ret

Bakan Çelik'ten Alevilerin 'din dersi' talebine ret 
Devlet Bakanı Faruk Çelik, hükümetin "din derslerinin kaldırılması" yönündeki yaklaşımı doğru bulmadığını bildirdi.
 
Çelik, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen ve Alevi örgütlerinin Alevi Konfederasyonu çatısı altında toplanması çalışmalarının yürütüldüğü Alevi Kurumlar Toplantısında yaptığı konuşmada, Alevilerin yaşadığı acıların tarihsel derinliği olduğunu belirtti.

Türkiye'de iletişimsizlikten kaynaklanan sorunlardan faydalanarak, topluma fitne tohumları ekmeye çalışanlar olduğunu ifade eden Çelik, "Milletimiz, güzel millet, büyük millet diyoruz ya 73 milletin içinde 1 tane Yezid taraftarı yok, tabi ki büyük millet olacağız" dedi.

Çelik, "Sorunların siyasallaştırılması durumunda çözümü çok zor olur. Bu sorunları insan hakları bağlamında değerlendirerek çözmeliyiz. Bunu çözerken de 'ben değil biz çözdük' diyebilmeliyiz" şeklinde konuştu.

Geçen yıl gerçekleştirilen Alevi çalıştayları hakkında da bilgi veren Çelik, Alevi toplumunun önde gelen isimleriyle bir araya geldiklerini, bugüne kadar bir araya gelmeyi düşünmeyen kesimleri buluşturduklarını söyledi.

Çelik, çalıştaylarda öne çıkan taleplere değinerek, bu talepler doğrultusunda Madımak'ı kamulaştırdıklarını belirtti. Madımak'ın sahibinin önerilen ücreti yeterli bulmadığını, 2 gün sonra bu konunun mahkemesi olduğunu anlatan Çelik, Madımak projesinin gecikmesinin kendilerinden kaynaklanmadığını dile getirdi.

Çelik, "Türkiye bir hukuk devleti. Biz üzerimize düşeni yaptık, kamulaştırdık. Sürecin 2 gün sonunda tamamlanması söz konusu, demek ki bu konuda bir gecikme söz konusu değil" dedi.

Geçmişte yaşanan bazı olayların, bugün daha demokratik olan Türkiye'de yeniden araştırılması gerektiğini belirten Çelik, araştırmaya ilişkin taleplerin Meclise gönderildiğini belirtti.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin kaldırılması yönündeki taleplere de değinen Çelik, "Bu konuyla ilgili o kadar haksız değerlendirmeler yapılıyor ki... Gönül arzu ediyor ki bu işin uzmanları konuşsunlar. 'Din dersi kalksın' diyor. Ne derdiniz var din dersiyle, niye kalksın din? Din ile bu salondaki insanların, bu milletin bir problemi yok ki. Konu, içeriğinin, müfredatının kuşatıcı mı, yönlendirici mi, yeterli mi, yetersiz mi olduğu konusudur. Konunun bu tarafı kaldırılıyor, 'din dersleri kalksın gibi bir yaklaşım'... Şahsen, açık
ve net söylüyorum, bu yaklaşım bizim iktidar olarak doğru bulmadığımız bir yaklaşımdır" diye konuştu.

Konu hakkında AİHM ve Danıştayın verdiği kararların çarpıtıldığını belirten Çelik, AİHM'nin verdiği kararın müfredata ilişkin olduğunu söyledi.

Çelik, Cemevlerine ilişkin taleplerin ise hukuki olarak varlığının sağlanmasının ardından konuşulabileceğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının lağvedilmesine ilişkin söylemleri de eleştiren Çelik, kurumun kuruluş amacının düşünülmesini istedi.

"Çözüme hazırız"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise Alevilerin taleplerinin toplumda karşılık bulduğunu, şartların uygun olduğunu ve sorunların uzatılmadan çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Tekin, "Sadece Alevi vatandaşlarımızın değil bütün kesimlerin, kronikleşmiş bütün sorunlarını anayasal çerçevede masaya yatıralım, yeni bir anayasa ile Alevi vatandaşlarımızın problemlerine çözüm getirelim. Parlamentoda gerekli güç de sayı da var. CHP olarak çözüme hazırız" diye konuştu.

Toplantıya MHP adına katılan MYK üyesi Abdurrahman Küçük de Alevilerin sorunlarını ilk kez MHP'nin somut önerilerle Türkiye'nin gündemine getirdiğini ileri sürdü.

Küçük, somut önerilerinden bazılarını, Diyanet İşleri Başkanlığının yeniden yapılandırılması, Cemevleri kurulması için devletin bütçe desteği vermesi, Aleviliğin tanıtılması ve bunun TRT yayınlarıyla desteklenmesi, din derslerinde Aleviliğin de anlatılması şeklinde sıraladı.

Aleviliğin İslam dini dışında düşünülemeyeceğini belirten Küçük, "Alevilik ayrı değildir, tamamen İslamın içindedir, İslamın bir yorumudur" dedi.

"Aleviler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu unsuru"

Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Alevilerin Türkiye Cumhuriyetinin kurucu unsurlarından olduğunu belirterek, son yıllarda bir takım faaliyetlerle ayrıştırılmaya çalışıldığını dile getirdi.

"Türkiye Cumhuriyeti sadece Sünni değil laik, demokratik hukuk devletidir" diyen Cindoruk, sorunların çözümü konusunda kendisinin ve partisinin her türlü teklifi görüşmeye açık olduğunu söyledi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de Türkiye'nin zengin kültürel farklılıklarının çatışma nedeni olarak da kullanıldığını belirterek, Alevilerin sabır ve metanetle haklarını dile getirme konusunda önemli adımlarla ilerlediklerini ifade etti.

Çelebi, "Hiçbir dinin tek yorumu yok. Sürece başlarken Aleviliği de bu bağlam içinde değerlendirmek çözümü kolaylaştıracak" dedi.

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek de tüm ayrımcı faaliyetlere rağmen ülkenin hiçbir yerinde Alevi-Sünni çatışması olmadığını belirtti.

Bermek, "Alevi toplumu barışçı olsa da baş eğici değil, hak ettiğini söke söke almayı bilir. Ülkeyi yönetenler bu gerçeği akıllarından çıkarmamalıdır" diye konuştu.

Bermek, çok başlılığın Alevi toplumunda bir sorun teşkil ettiğini de belirterek, köy-yöre derneklerinin bir çatı altında toplanmalarını sağlayacak bu oluşum için toplantıya katılanlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından sürece ilişkin görüşmelere başlandı. Toplantıya, bazı milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile çeşitli illerden Alevi örgütleri temsilcileri katıldı.
 
 
cnnturk.com, 10.10.2010

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.