Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Değişim Meclis'e yansıdı

Değişim Meclis'e yansıdı
Referandumdan sonra ülkeye yayılan 'yeni dönem' havası Meclis'in açılışına da damgasını vurdu. En dikkat çekici değişim anamuhalefet sıralarında yaşandı. Genel Kurul salonunda Cumhurbaşkanı'nı ayakta karşılayan CHP'liler, boykotu bitirdi. Meclis resepsiyonuna katılan Kılıçdaroğlu, AK Partililerden büyük ilgi gördü. Diyalog atmosferi MHP ve BDP'liler arasında da hissedildi. Her iki partiden vekiller tokalaşarak yeni dönem için 'hayırlı olsun' temennisinde bulundu.
 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni yasama dönemine umutlu bir başlangıç yaptı. Referandum sonrası oluşan iyimser hava siyasete de yansıdı. Kavga ve karşılıklı suçlamaların yerini birbirinden önemli jestler aldı. Daha önce gelip gelmeyecekleri tartışılan komuta kademesi tam kadro Meclis'teydi. Yeni döneme ilişkin en önemli adımlar CHP'den geldi. Anamuhalefet partisi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e uyguladığı boykota son verdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri Gül'ü Meclis'e girişinde ayakta karşıladı. Sadece Baykal ve arkadaşları oturmayı tercih etti.

CHP'de değişimi hayata geçirmek isteyen Kılıçdaroğlu ikinci hamlesini de aynı günün akşamında yaptı. Deniz Baykal'ın yaklaşık 8 yıldır katılmadığı Meclis'in açılış resepsiyonuna giden Kılıçdaroğlu'na kalabalık bir CHP'li grubu da eşlik etti. CHP'den gelen bu jestler anında karşılık buldu. Kılıçdaroğlu'na Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ve AK Partililer büyük ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Gül ile Kılıçdaroğlu'nun karşılaşmasında da samimi bir diyalog yaşandı. Gül'ün "Cumhurbaşkanı olarak benden bir beklentiniz var mı?" sorusuna Kılıçdaroğlu'nun verdiği cevap ilginçti: "Bugünkü konuşmanız beklentilerimizi büyük ölçüde karşıladı."

Meclis'in açılışında MHP ve BDP'lilerin el sıkışması da dikkat çekti. Her iki partiden milletvekilleri yeni dönem için karşılıklı olarak 'hayırlı olsun' dileklerini iletti. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve bazı vekillerin Başbakan Tayyip Erdoğan ile diyaloğu olumlu tablonun en önemli unsurları arasında yer aldı. Meclis'te tek eksik MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. Ani'de cuma namazı kılmak için parti yöneticileriyle Kars'a giden Bahçeli, Meclis'teki oturuma ve resepsiyona katılamadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun etrafı sürekli insanlarla doluydu. Bu yüzden olsa gerek yolları resepsiyonda kesişmedi. İki lider kalabalıktan ötürü birbirini 'teğet' geçti. Başbakan Erdoğan, BDP'li Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarıyla karşılaşınca sohbet başladı. BDP'nin KCK operasyonlarına dönük eleştirileri sohbetin ana konusuydu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşması büyük beğeni topladı. Cumhurbaşkanı, toplumun hemen her kesimine önemli mesajlar verdi. Referandumun ortaya koyduğu tabloyu herkesin dikkate almasını isteyen bir konuşma yaptı Cumhurbaşkanı Gül. Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya olan ihtiyacı konuşmanın odağını oluşturdu.Kürt sorunu ile birlikte kronik hale gelen başörtüsü sorununun çözümüne dönük beklentiler konuşma metninde yer buldu. Cumhurbaşkanı, terörle mücadelede kararlılığı seslendirirken Meclis'teki tüm siyasi partilere düşen bir görevi de hatırlattı. Darbe planlarına, demokrasiye kurulan tuzaklara karşı ortak bir tavır sergilenmesi gerektiğini söyledi.

Yeni umutlara yelken açılan bu ilk günde "eski" alışkanlıklarını sürdürenler de yok değildi. CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal, kurumsal boykot uygulattığı partisindeki değişime ayak uydurmadı. Cumhurbaşkanı'na bireysel boykot uyguladı. Gül'ün Meclis'e girişinde yerinden kımıldamadı. Baykal'la birlikte yakın kurmayları olarak bilinen CHP'liler de ayağa kalkma nezaketi göstermediler. Baykal, bu hareketiyle Abdullah Gül ile birlikte genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve parti yönetimini de boykot etmiş oldu. Bu görüntü, CHP'nin geleceği adına ise alarm işareti.

Zaman, 02.10.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.