Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Darfur’la Gazze farkı

Darfur’la Gazze farkı

Ankara’nın, Sudan lideri El Beşir hakkında çıkarılan tutuklama kararına verdiği tepki, akıllara Gazze ile Darfur arasında ‘neden farklı tutum sergilendiği’ sorusunu getirdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Darfur’daki katliamdan sorumlu tuttuğu Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında aldığı tutuklama kararı, Türkiye’nin çelişkisini ortaya koydu.

Gazze’de İsrail’in giriştiği saldırılarda çocukların da aralarında bulunduğu sivillerin öldürülmesine sert tepki veren ve Davos’taki ünlü çıkışı gerçekleştiren Ankara, 300 bin kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan El Beşir hakkındaki kararı ‘erteletme’ girişimlerine destek vermeye hazırlanıyor. Karar, Ankara’da Davos-Darfur ayrımına yol açtı.


El Beşir’le işbirliği

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, önceki gün kararı değerlendirirken, Afrika Birliği ile Arap Birliği’nin kararın ertelenmesine ilişkin tutumlarını övdü.

Sudan’da istikrarın sağlanması için, El- Beşir’in işbirliğine ihtiyaç olduğunu anlatan ve Ankara’nın kararın ertelenmesi yönünde hareket edeceğinin sinyalini veren Babacan, Afrika Birliği ve Arap Birliği’nin de bu görüşü paylaştığını anımsatarak, “Sudan’la alakalı sorunların çözümünde Sudan yönetiminin işbirliğine ihtiyaç vardır.

Umarız bundan sonraki gelişmeler rasyonel olur. Sudan’daki sorunları daha da çıkmaza sokacak gelişmeler görmeyi arzu etmeyiz” dedi.


Dışişleri arkasında durdu

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Taraf’ın “Gazze ile Darfur arasında ne fark var? Gazze’de gösterilen tavrın Darfur ve El Beşir konusunda gösterilmemesi çelişki değil mi?” sorusunu, gerekli açıklamayı Babacan’ın yaptığını söyleyerek yanıtsız bıraktılar.

Bakanlık kaynakları, ısrarlı sorularımız üzerine “Darfur ayrı Gazze ayrı” dedi  ancak ayrılık noktalarının neler olduğu sorusunu yanıtlamaktan da kaçındı.

Diplomatik kaynaklar Türkiye’nin bu yılı Afrika yılı ilan ettiğini, Cumhurbaşkanı Gül’ün Afrika ülkelerinde görev yapan büyükelçilerle toplantı yaptığını ve sonra da bu kıtaya geziye çıktığını anımsatarak, “Ticari ve siyasi açılım Sudan konusunda hareketsiz bırakıyor” yorumunu yaptılar.



Çin ve İran da UCM kararına tepkili

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, kararın, ülkesine karşı komplo olduğunu belirterek çalışmalarını durdurmayacağını söyledi.

Kararın, Sudan’ı ve ülke kaynaklarını kontrol altına almayı amaçlayan sömürgeciliğin yeni bir türü olduğunu kaydeden El Beşir, Sudan’da görev yapan uluslararası teşkilatları da uyararak durumu istikrarsızlaştırmaya çalışan herkese karşı katı olacağını belirtti.

UCM’nin El Beşir hakkındaki tutuklama kararına Çin ve İran gibi ülkelerden de tepki geldi.

Çin yönetimi, kararı ‘kaygı verici’ olarak nitelendirirken Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, Darfur bölgesi ile Sudan’daki barış sürecini engelleyebilecek bütün girişimlere karşı olduklarını belirtti.

Sözcü, BM Güvenlik Konseyi’nden; Afrika Birliği, Arap Birliği ve Bağlantısızlar Hareketi üyelerinin sesine kulak vererek, UCM’nin statüsüne ilişkin Roma Sözleşmesi’nin 16. maddesi uyarınca süreci durdurmak için girişimde bulunmasını istedi.

Kararı kınayan İran Dışişleri Bakanlığı da, büyük güçlerin etkisiyle alınan kararın siyasi olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, “Filistin, Lübnan, Afganistan, Irak ve diğer yerlerde insanlık ve savaş suçları işlenirken, UCM ve diğer ilgili mahkemeler  harekete geçmedi” dendi.

UCM’nin kararına gelen tepkiler arasında İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) da yer aldı. İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada, UCM kararının Darfur’daki iç savaşın çözüme kavuşturulmasına yönelik girişimlere olumsuz etkisi olabileceği, Sudan ve bütün bölgenin istikrarını bozabileceği belirtildi. TARAF


Yorumlar...


Sudan Büyükelçisi İbrahim Muhammed

UCM’nin kararı Sudan’ı bölmek amacıyla yalan dolan haberler üzerine alınan siyasi bir karar.
Türkiye bu karara karşı BM Güvenlik Konseyi’nde gereğini yapacaktır.

Türkiye, Çin, Arap ve Asya ülkeleri gibi dost ve kardeş ülkelerle işbirliklerini devam ettireceğiz, Darfur meselesinin çözümü için onlarla danışma içinde olacağız.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen

Hükümetin, Gazze konusunda İsrail’e tepki gösterirken El Beşir’e sahip çıkmasında çelişki var. Mahkemeden kararı beklenirken El Beşir Türkiye’ye davet edildi.

Acaba El Beşir hangi Batı ülkesine davet edildi? BM Güvenlik Konseyi’nde şimdi El Beşir’i savunurlarsa hiç şaşırmam.


Emekli Büyükelçi İlter Türkmen


Olası bir erteleme girişimi Türkiye’yi zor duruma düşürür. Türkiye’nin UCM konusunda resmi görüşünü dile getirerek çekimser davranmak akılcı bir davranış olacaktır.


Ankara Üni. Yrd. Doç. Dr. Erdem Denk

Türkiye’nin, Gazze konusunda İsrail’e tepkisini, El Beşir’e göstermemesi çelişkili. BM neden, UCM’nin kararlarında devreye girebiliyor? ABD, UCM’ye önce imza attı sonra geri çekti.

İsrail, ‘asla taraf olmayacağını’ açıkladı. Türkiye henüz taraf olmadı.


Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner

Türkiye’nin İsrail ve Sudan’a farklı tutum göstermesi normal. Avrupa ve Amerika, İsrail’in Filistin’deki şiddet politikalarına sessiz kaldı.

İkili politikayı sadece Türkiye’de değil tüm dünyanın politikalarında görebiliriz.

 

Taraf, 06.03.09

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.