Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Terör örgütü yapar, devlete atar'

'Terör örgütü yapar, devlete atar'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari'deki saldırı ile ilgili olarak, terör örgütünün sicilinde bu tür olayların bulunduğunu belirterek, ''Sivillerden gelecek tepkiden utanır korkarlarsa o zaman bunu kabul etmezler, 'Bunu devlet yaptı diye hemen devlete atarlar. Tabii ki olay şu anda gerek polis gerek savcılığın araştırması ve delillerle işin niye ve nasıl olduğunun ortaya çıkarılması safhasındayız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler 65. Genel Kurulu Genel görüşmelerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere 9 günlük ABD gezisi için Atatürk Havalimanı'ndan hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Hakkari'de 9 vatandaşın ölümü 4'ünün de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıya ilişkin bir soru üzerine, terör örgütü PKK'yı kast ederek, ''Terör örgütünün siciline bakarsanız bu tip olaylar vardır. Terör örgütünün sicili bu tür olaylarla doludur'' dedi.

Terör örgütünün, sivillerden gelecek tepkiden utanır veya korkarsa o zaman bunu kabul etmeyerek, ''Bunu devlet yaptı'' diye suçu hemen devlete attıklarını ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunun en tipik örneklerinden bir tanesi birkaç yıl önce Diyarbakır'da dershanelerin önünde gerçekleştirdikleri terör. Bu saldırıda birçok Diyarbakırlı çocuğumuz hayatını kaybetti ve bunu devlet yaptı diye neredeyse herkesi inandırmışlardı. Ama daha sonra katiller yakalandığında itiraf etmişlerdir, bunu terör örgütü adına yaptıklarını.

Tabii ki olay şu anda, gerek polis gerek savcılığın araştırması ve delillerle işin niye ve nasıl olduğunun ortaya çıkarılması safhasındayız.

Dolayısıyla şunu bir kez daha tekrarlayalım. Mayınlar dünyada ordulara bile yasaklanmıştır. Şimdi terör örgütünün nasıl mayın kullandığını, nasıl güvenlik güçlerine, sivillere karşı saldırdığını Ankara'da, İstanbul'un merkezinde neler yaptığını, hatırlarsanız bu olayın da hiç değilse ön bazı tahminlerini yaparsınız. Ama halktan ve uluslararası camiadan görecekleri tepkiden dolayı başında hemen suçlu bulurlar ve bu suçlu da devlet derler.''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin gündeminde şu an başkanlık sisteminin bulunmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''ABD'ye gidiyorsunuz. Orada başkanlık sistemi var. Türkiye'de de son dönemde başkanlık sistemi tartışmaları yaşanıyor. Size göre başkanlık sistemi Türkiye'nin idari yapısına uygun mudur, sistem değiştirilirse başkanlığa adaylığınızı koymayı düşünüyor musunuz?'' şeklindeki sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, şu yanıtı verdi:

''Ooo çok kestirme, hemen cevapları istedi. Türkiye'de her şey tartışılıyor. Ekstrem düşünceler de tartışılıyor, bunlar da. Önemli olan, meselelerin daha çok bilgiye ve sağlam tecrübelere dayanması, dünyadaki tecrübeleri göz önüne getirerek tartışılmasıdır. Tartışmalar yapılacak, ama şu anda Türkiye'nin gündeminde bu yok. Tabii tatlı geliyor, manşetlere de çıkabiliyor. Bazılarına kolay geliyor, hemen konuşuyor herkes. Konuşulur, tartışılır, ama şu an Türkiye'nin gündeminde bu yok. Türkiye'nin gündeminde uğraştığımız çok önemli konular var. Ama tüm bunlar konuşulabilir, tartışılabilir. Tabii ki avantajları, dezavantajları, parlamenter sisteme göre üstünlükleri, zafiyetleri, bunlar tartışılabilir. Böyle büyük meselelere TBMM başta olmak üzere halkımızın kararıyla karar verilebilir. Bunların hepsi olabilir.''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''BM Genel Kurulu genel görüşmelerine iştirakimin ve bu kapsamda gerçekleştireceğim temasların, BM Güvenlik Konseyine başkanlık ettiğimiz bu dönemde, uluslararası gündemde bulunan konulara ilişkin tutumlarımızın ve dış politikadaki önceliklerimizin en üst düzeyde uluslararası camianın dikkatine getirilmesi bakımından son derece yararlı olacağı kanaatindeyim'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, BM 65. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere 9 günlük gezi için ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Genel Kurul görüşmelerine BM'ye üye tüm devletlerin katılmasının beklendiğini, katılımcı ülkelerin büyük çoğunluğunun, görüşmelerde devlet veya hükümet başkanı seviyesinde temsil edileceğini söyledi.

Bu yılki Genel Kurul görüşmelerinin, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı'na tesadüf etmesinin ülke için ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Gül, beraberindeki heyette, BM Küresel Sürdürülebilirlik Paneli üyeliğine seçilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da bulunduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Genel Kurul görüşmeleri öncesinde, Binyıl Kalkınma Hedefleri doğrultusunda alınan mesafenin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenecek zirvede, 20 Eylül Pazartesi günü konuşma yapacağını belirterek, ertesi gün ''Binyıl Kalkınma Hedefleri ve En Az Gelişmiş Ülkeler'' konulu etkinliğe katılacağını anlattı.

Gelecek yıl düzenlenecek ''En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi'ne'' önümüzdeki yaz İstanbul'da ev sahipliği yapacağını ifade eden Gül, 22 Eylül Çarşamba gününün büyük bölümünü ikili görüşmelere ayırdığını, aynı akşam, Amerika Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından ''AB ve NATO Entegrasyonu'nun Balkanlarda Barışa Katkıları'' konulu bir resepsiyon verileceğini, bu resepsiyona da ev sahipliği yapacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, 23 Eylül Perşembe günü BM Genel Kuruluna hitap edeceğini, aynı gün öğleden sonra barışı koruma-barışı inşa alanındaki son gelişmeleri gözden geçirmek üzere düzenlenecek devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki BM Güvenlik Konseyi Zirve Toplantısı'nı yöneteceğini belirterek, şöyle devam etti:

''Bu toplantı, BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığımız çerçevesinde düzenleyeceğimiz ilk özel etkinlik olacaktır. 27 Eylülde ise BM Güvenlik Konseyinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık edeceği terörizm konulu tematik bir toplantı düzenlenecektir. New York'ta bulunacağım süre zarfında, çok sayıda yabancı devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler de gerçekleştireceğim. Bu fırsattan istifade ederek, Columbia Üniversitesinde ve Council on Foreign Relations adlı düşünce kuruluşunda konferanslar vereceğim. Ayrıca, New York Times gazetesinin yazı işleri heyeti ile Wall Street Journal gibi tanınmış medya kuruluşları temsilcileriyle de bir araya gelerek, mülakatlar gerçekleştireceğim.''

Dış seyahatlerinde, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarıyla buluşmaya büyük önem verdiğini anımsatan Gül, bu defa da ABD'de yaşayan Türk toplumu temsilcileriyle New York'ta bir araya geleceğini, ayrıca Boston'da, ABD'de yaşayan Türk akademisyenlerle, öğretim görevlileriyle bir toplantı yapacağını, onlarla buluşacağını bildirdi.

Gül, bu yoğun programı tamamladıktan sonra, 25 Eylülde ABD'den ayrılacağını dile getirerek, ''BM Genel Kurulu genel görüşmelerine iştirakimin ve bu kapsamda gerçekleştireceğim temasların, BM Güvenlik Konseyine başkanlık ettiğimiz bu dönemde, uluslararası gündemde bulunan konulara ilişkin tutumlarımızın ve dış politikadaki önceliklerimizin en üst düzeyde uluslararası camianın dikkatine getirilmesi bakımından son derece yararlı olacağı kanaatindeyim'' dedi.

Star, 17.09.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.