Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Diyarbakır’da barış elçisi

Diyarbakır’da barış elçisi

Nobel Barış ödüllü Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Ahtisaari ile iki saat görüşen DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk: Silahların susması için barış deneyimi olan grupların devreye girmesi gerekmekte
 

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine destek vermek amacıyla Açık Toplum Vakfı ve British Council işbirliğiyle kurulan, kamuoyunda ‘Akil Adamlar’ olarak bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu üyeleri, Finlandiya’nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Avusturya eski Dışişleri Müşteşarı Albert Rohan, İspanya eski Dışişleri Bakanı Marce İno Oreja Aguirre Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile görüşen ‘Akil Adamlar’, siyasi yasaklı olan Demokratik Toplum Kongresi’nin eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’la da biraraya geldi.

Yugoslavya’da Miloseviç’i Kosova’daki askerî operasyonları sona erdirmede ikna eden ve birçok uluslararası krizi çözmede rol oynayan Nobel Barış Ödülü sahibi Martti Ahtisaari’nin Baydemir’le görüşmesine basının ilgisi yoğundu. Türkiye AB’ye tam üye olduğunda Diyarbakır’ın Avrupa’nın en tarihi kentlerinden biri olacağını söyleyen Baydemir, AB sürecinin tam demokrasi ile mümkün olabileceğini, tam demokrasinin de en önemli kilit noktasının Kürt sorununu aşma olduğunu ifade etti.

Baydemir, “Kürt sorununu aşma konusunda güvenlik perspektifi dahil bütün yöntemler denendi. Denenmeyen tek yöntem müzakere, diyalog ve istişare yöntemi oldu. 21. yüzyılda şiddet miadını doldurmuştur. Silah miadını doldurmuştur” diye konuştu.

 

Devlet de PKK da anladı

örüşmenin ardından Ahmet Türk ise şöyle konuştu: “Artık devlet de operasyonlarla, silahlarla bu sorunun çözülmeyeceğini görüyor. PKK da silahlarla, çatışmalarla bu sorunun çözülmeyeceğini çok iyi görüyor. Bıçak sırtında gittiğimiz bu sürecin barışçıl bir sürece evrilmesi için gerçekten barışın önünü açacak bazı çabaların, çalışmaların ortaya çıkması gerekiyor. Eğer güven verici bir şey olursa belki bu konuda etkili olabiliriz. 20 eylül sürecinin uzaması için hem hükümetten hem PKK’dan beklentiler var. 20 eylülden sonra artık bizim bir daha birilerine ateşkes çağrısı yapacak yüzümüz olmayacaktır. Hükümetle, Sayın Cumhurbaşkanı ile bu görüşmeler sağlanabilirse burada gerçekten bir demokratik sürecin başlatılması konusunda bir ciddiyet ortaya çıkarsa, bu çabalarımız genişler.”

 

Türkiye AB’ye girecek

2004’ten bu yana faaliyetlerini sürdüren bir grubun parçası olarak Diyarbakır’da bulunduklarını ifade eden Ahtisaari ise, “Geçen yılın ağustos ayında komisyon üyesi arkadaşlarımla birlikte AB üyesi olan ülkelerden 12 tanesinin başkentini ziyaret ettik. Sizi şu konuda temin etmek istiyorum. Bağımsız Türkiye Komisyonu olarak bizler Türkiye’nin AB’ye daha önce üye olmuş ülkeler gibi adil bir şekilde davranılarak müzakereleri tamamlaması için elimizden geleni yapacağız. Tabi ki Türkiye’ye hiçbir imtiyaz tanınmayacak, ama adaletsiz de davranılmayacak ve bunun için elimizden geleni yapacağız. Umuyoruz ki gelecek ziyaretimizde Türkiye’nin diğer illerini gezmeye devam ederiz. Umuyorum bu bir teamül haline gelir” diye konuştu.

Taraf, 16.09.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.