Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Başbakan Erdoğan BBC mülakatında muhalefeti suçladı

Başbakan Erdoğan BBC mülakatında muhalefeti suçladı

Türkiye'de referanduma üç gün kala, BBC'ye bir mülakat veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin Anayasa değişikliği önerilerine karşı muhalefetin uyguladığı taktikleri eleştirdi.

Erdoğan muhalefet partilerini "bilgi kirliliği" yaydığını ve "kara propaganda" yaptığını savundu.

Erdoğan BBC mülakatında şunları söyledi:

"Bir defa bizde, bir partinin mensubu olduğunuz zaman, bu oylamalarda, partiden kopup diğer halkoylaması metnini savunanların tezine iştirak etmek kolay bir olay değildir. Şu anda da, bir bilgi kirliliği ve kara propaganda ile birlikte özellikle, bu metnin AK Parti'nin metni olduğu. Bu metnin, Tayyip Erdoğan'ın metni olduğu gibi, ilgisiz, alakasız bir gayret var."

Dindar-laik uçurumu
 

Başbakan Erdoğan, BBC'nin, dindar ve laik kesimler arasındaki güvensizlik uçurumunun kapatılamamış olmasının sorumluluğunu kendisinde hissedip hissetmediği yolundaki sorusunu ise şöyle yanıtladı.

"Tabii burada aslında, bu soru, biraz köşeli oluyor. Doğrusu, bu biraz sert de bir bakış oluyor. Benim buradaki görevim, bu ülkede yaşayan 73 milyon kişinin başbakanı olarak onlara hizmet vermektir. Sizlerinde ifade ettiğiniz gibi başarılı bir yedi buçuk yıl geçirdik. Bu yedi buçuk yılı başarılı bir şekilde geçirirken burada seküler-seküler olmayan diye bir ayrım yapmadık. Burada, biz tüm kesimlere, tüm bölgelere, tüm etnik unsurlara asla ayrım yapmaksızın, bu hizmeti götürdük.

"İleri demokrasiyi getirmek istiyoruz"
 

"Geniş anlamda, bölgeyi değerlendirecek olursak da; bölgenin gerçek demokrasisi biziz ama biz bir demokrat ülke olarak, bunu bile yeterli bulmadık, şimdi bu yeni yapacağımız Anayasa değişikliği ile ileri demokrasi, altını böyle çizdik, daha ileri bir demokrasiyi ülkemize getirmek istiyoruz."

Erdoğan dinin Türkiye'de önemli bir rol oynadığını da belirtti.

"Daha ileri bir demokrasi veyahut da laik bir devlet, hiçbir zaman insanların dindar olmasına mani değildir. Türkiye'de şu anda, bu ispatlanmıştır, ve daha geniş tabanlı olarak da ispatlanmaya devam etmektedir. Aslında dindar insanların, demokratik mücadele içerisinde yer almasının, çok büyük faydaları olduğunu görüyorum. Buna inanıyorum. Kaldı ki, laiklik tanımı içerisinde de, biz laikliği şöyle anlıyoruz: İnsanlar laik olmaz, devlet laik olur."

"Dini görmezlikten gelmek çöküş getirir"
 

"Bu anlayış içerisinde de, biz bunu bu şekilde yürütüyoruz. Bir defa şunu bileceğiz, yani her ülkede olduğu gibi, bu ülkede de, özellikle siyaset mücadelesi içerisinde de, din çok ciddi bir sosyal olgudur. Bunu bilmemiz lazım. Bu sosyolojik vakayı, görmemezlikten gelmek aslında o toplum içerisinde de birçok çöküşü birlikte getirir."

Anamuhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi, anayasa değişikliğinin hükümetin Anayasa Mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki etkisini artıracak olmasını eleştiriyor.

Kamuoyu yoklamaları, referandumda 'Evet' ve 'Hayır' oylarının birbirine yakın olabileceğine işaret ediyor.

Erdoğan: Metin AKP'nin demek kara propaganda

Türkiye'de 12 Eylül'deki anayasa değişikliği referandumu için son hazırlıklar yapılıyor.

Değişiklikler hükümete göre, 12 Eylül döneminden kalan anayasayı demokratikleştirme adımı... Muhalefet ise, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 'kendi anayasası'nı yazmaya çalıştığını; asıl amacın yargı bağımsızlığını sınırlamak olduğunu öne sürüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, referandum öncesi BBC'den Jonathan Head'e özel bir mülakat verdi.

Erdoğan, paketin şahsi projesi olduğu suçlamalarına karşı çıktı ve eleştirileri yanıtladı.

BBCTurkish.com, 09.09.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.