Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Zirve yayınevi davasında JİTEM tartışması

Zirve yayınevi davasında JİTEM tartışması 
Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 28. duruşması görüldü. Duruşmaya "JİTEM" tartışması damgasını vurdu.
 
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, dava dosyası ve ek delil klasörleri Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesine ulaşan "Kafes Eylem Planı" ile Zirve Yayınevi cinayetleri arasında bir bağ olup olmadığı konusundaki görüşünü önümüzdeki celse açıklayacağını belirten mahkeme heyeti, başka suçlardan tutuklu bulunan Orhan Kartal ve Erhan Özen'in tanık olarak dinlenmesine karar vererek duruşmayı 15 Ekim tarihine erteledi.

Duruşmanın başında "Kafes Eylem Palanı" davası dosya ve ek delil klasörlerinin mahkemeye ulaştığını dile getiren mahkeme başkanı Eray Gürtekin, CD ortamındaki dosya ve klasörlerin avukatlara verileceğini söyledi.

Sanık ve müdahil avukatların taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, Sivas Cezaevi'nde tutuklu bulunan Orhan Kartal ile Amasya Cezaevi'nde bulunan Erhan Özen'in cumhuriyet savcılarına ifade verdiklerini belirterek, iki sanığın bir sonraki celse Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Duruşma sırasında söz alan müdahil avukat Erdal Doğan, "Kafes Eylem Planı" davası ile "Malatya Zirve Yayınevi Cinayeti" davasının birleştirilmesini önemsediklerini ifade ederek, "Kafes Eylem Planı" iddianamesinde Malatya Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili somut delil bulunduğunu savundu.

"JİTEM" tartışması

Mahkeme Başkanı tarafından, Sivas Cezaevi'nde tutuklu bulunan Orhan Kartal'ın cumhuriyet savcılığınca alınan ifadesi okundu. Kartal'ın ifadesinde Varol Bülent Aral'la ilgili iddiaların yer aldığını dile getiren Mahkeme Başkanı Eray Gürtekin, Aral'a, Orhan Kartal'ı tanıyıp tanımadığını sordu.

Aral, "Kendisi JİTEM adına çalışan bir PKK itirafçısıdır. Uzun süre Kandil'de eğitim gören 'Botan' kod adlı bu terörist daha sonra itirafçı olarak JİTEM adına çalışmaya başladı."

Aral'ın avukatı çekildi

Duruşmanın başlamasının ardından tutuksuz sanık Varol Bülent Aral, yüksek sesle, "Mahkemedeki hiçbir tutanak ve aleyhime olan iddialar elime ulaşmıyor. Baronun verdiği avukat aleyhime çalışıyor" dedi.

Bunun üzerine zorunlu müdafi avukat Hasan Duran ile aralarında karşılıklı tartışma başlayan Aral, "11 ay sonra çıkıyorum. Seninle görüşeceğim" diye tehditte bulundu.

Zorunlu müdafi avukat Duran, söz alarak, "(Benim aleyhime çalışıyor) ifadesinin ardından vekillik ilişkisi ortadan kalkmıştır. Bu davadan çekiliyorum" dedi.

Mahkeme heyeti Aral'a avukat tayin edilmesi için baroya yazı yazılmasına karar verdi. Bu arada tutuklu sanıklardan Emre Günaydın'la da aralarında hakarete varan tartışmalar yaşayan Aral, Mahkeme Başkanı Eray Gürtekin tarafından solondan çıkartıldı.

Yeni iddialar

Sivas ve Amasya'da tutuklu bulunan ve ifadeleri alınarak bir sonraki celsede tanık olarak dinlenmelerine karar verilen Orhan Kartal ile Erhan Özen'in ifade tutanakları avukatlara verildi.

Sivas'ta ifadesi alınan Orhan Kartal'ın iddiaları şöyle: "2008 yılında Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalırken Varol Bülent Aral'la tanıştım. Arkadaş olduk. Kendisi sohbetlerimiz esnasında Ergenekon adına çalıştığını, Veli Küçük'e saygı duyduğunu, devletin arkasında olduğunu söyledi. Malatya Zirve Yayınevi cinayetlerini kendisinin yönlendirdiğini ve o çocukların (sanıkların) bir tavuğu bile öldürme cesaretlerinin olmadığını, buna benzer cinayetlerin yapılmasının uygun olacağını söylemişti. Türkiye'de yalnızca Türklerin yaşaması gerektiğini, diğer azınlıkların ise Türkiye'yi terk etmesi gerektiğini söylüyordu."

1997 ile 2005 yılları arasında JİTEM'de gayri resmi istihbarat elemanı olarak çalıştığını iddia eden Erhan Özen ise ifadesinde şu iddialarda bulundu: "Ben 1997 ile 2005 yılları arasında JİTEM'de gayri resmi olarak istihbarat elemanlığı yaptım. Bu süre zarfında Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Levent Ersöz isimli şahıslarla irtibatlanarak çalıştım. Çalıştığım bu süre zarfında Muzaffer Tekin ve kod adları Yusuf ve Şiran olan şahıslardan mevcut iktidarı zayıflatmaya ve zor durumda bırakmaya yönelik eylemler planlandığını bilmekteydim. Bu eylemlerin içerisinde Malatya'da misyonerlik faaliyetlerinin yoğunlaştığı ve bu nedenle acil veya normal düzeyde kodlamalar yapılmak suretiyle buralarda eylem yapılacağı dile getiriliyordu."

Olayın gelişimi

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı.

Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Tutuklu sanık Emre Günaydın'ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde Cumhuriyet Savcısına verdiği ifadenin ardından, olayın azmettiricileri olduğu gerekçesiyle Bülent Varol Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki tutuklanmıştı. Yelki ve Aral, daha sonraki duruşmalarda tahliye edilmişti.
 
 
cnnturk.com, 20.08.2010

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.