Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Kaçaklar kaçmayacağına göre...

Kaçaklar kaçmayacağına göre...
Balyoz Davası’na bakacak mahkemenin, yakalama kararına rağmen teslim olmaya gelmeyen 101 sanık hakkındaki kararı kaldırması heyet değişikliği yapılarak sağlandı
 

Balyoz sanığı 101 kişi hakkındaki yakalama kararını kaldıran İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde heyet değişikliği yapıldığı ortaya çıktı. Mahkeme üyelerinden birinin izine çıkartılıp, izinli olan diğer üyenin heyete dahil edildiği ve böylelikle yakalamanın kaldırılması kararı alındığı belirlendi.

İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkan Şeref Akçay, üye hâkimler Metin Özçelik ve Bülent Akasma’dan oluşuyordu. Hatta bu heyet 28 temmuzda haklarında yakalama kararı çıkarılan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski 1’inci Ordu Komutanı Çetin Doğan, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç’ın da aralarında bulunduğu 29 sanık avukatının yaptığı redd-i hâkim talebini oybirliğiyle reddetmişti. Bu kararın ardından mahkeme üyeleri bir anda değiştirildi. Yakalama kararına yapılan itirazı değerlendiren heyette üye hâkim Bülent Akasma’nın yerine izindeki Oktay Açar getirildi. Açar’ın heyete katılmasıyla birlikte oy çokluğuyla 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği tutuklama istemi reddedildi.

 

Yine aynı hâkim

İzinden çağrılan üye hakim Oktay Açar, daha önce 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti arasında yer alıyordu. İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakimi Necat Ede, 6 Şubat 2009 tarihinde, emekli orgeneral Hurşit Tolon’u, ‘delil yetersizliği’ gerekçesiyle tahliye etmişti. Ergenekon soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcıları, 12 Şubat 2009 tarihinde, Tolon’un bırakılmasına itiraz etmişti. İtiraz üzerine İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu, üye hâkimler Selda Kutluata ve Oktay Açar’dan oluşan heyet, 12 Şubat 2009 tarihinde üye hâkimin ‘beraat’ niteliğindeki gerekçesini değiştirmişti. Mahkeme heyetinin ret gerekçesinde, “Tolon’un kuvvetli şüphe ve tutuklama nedenlerinin devam ettiği, ancak yaşı ve sağlık durumu nedeniyle tutuksuz yargılanmasına karar verilmesi gerektiği” belirtilmişti.

 

Tutuklama kararı çıkabilir

Balyoz Planı davasına bakacak olan mahkemenin 25’i muvazzaf 42 generalin de aralarında bulunduğu 101 sanık hakkındaki yakalama kararının üst mahkeme tarafından kaldırılmasına ilişkin gerekçeler hukukçular tarafından tepki ile karşılandı. Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, kararın gerekçelerinde yasadaki bazı maddelerin yanlış yorumlandığını savundu. Petek, “Yeni kanunda tutuklama ‘gıyabi tutuklama’ kaldırılmıştır diyor. Bu karar doğru olduğu kabul edilirse bundan böyle ‘iddianame kabul edildikten sonra mahkeme ve kovuşturma safhasında hangi gerekçe ile olursa olsun sanıkların tutuklanması hukuka aykırıdır’ yorumu yapılacaktır. Bu yeni CMK’nın ruhuna tamamen aykırıdır” dedi.

 

Yakalama kararı uygulanmalıydı

Eski Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel ise, CMK’da “yakalama kararı”nın kaçak sanıklar yönünden uygulanabileceğinin belirtildiğini ifade ederek, “Mahkeme doğrudan tutuklama kararı vermesi mümkünken bu aşamada herhangi bir yasal dayanağı olmayan yakalama kararı vermesi de sıkıntı yarattı. Halbuki böyle yapmayarak, tensip hazırlarken dosyayı inceleyip, delillere baktıktan sonra suçların ağırlığı ve önemini dikkate alarak bu kişilerin tutuklu yargılanmasına gerek duyuluyorsa re’sen kendiliğinden hiçbir makamın talebine gerek kalmadan tutuklama kararı verebilirdi. Böyle bir karar verseydi bugün böyle usul tartışmalarını yaşamıyor olacaktık. Mahkeme daha sonra da tutuklama kararı çıkartabilir. Bunun önünde herhangi bir engel söz konusu değildir” dedi. Asıl sorunun mahkemenin verdiği yakalama kararlarının infaz edilmemesi olduğunu söyleyen Gündel, yakalanmayarak saklanan muvazzaf sanıklar hakkında yasal işlem başlatılması gerektiğini vurguladı.

Taraf, 08.08.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.