Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Oybirliğiyle yargı yolu

Oybirliğiyle yargı yolu

En kanlı darbe planı olarak bilinen Balyoz'la ilgili iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Camilerin bombalanması, Türk jetinin düşürülmesi gibi iddiaları inceleyen mahkeme, aralarında emekli kuvvet komutanlarının da bulunduğu 196 sanığın darbeye teşebbüsten yargılanmasına karar verdi. Bunlardan 25'i muvazzaf general.
 

Camilerin bombalanması, Ege'de Türk jetinin düşürülmesi gibi kanlı eylemler içeren Balyoz darbe planı ile ilgili iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, 25'i muvazzaf general olmak üzere 196 şüphelinin bulunduğu iddianamede bir numaralı sanık olarak yer alıyor. Onu eski Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına ile eski Genelkurmay İkinci Başkanı Ergin Saygun takip ediyor. 'Islak imzalı kaos planı'ndan yargılanan Albay Dursun Çiçek de sanıklar arasında.

968 sayfalık iddianame ile 183 klasörden oluşan ekleri inceleyen mahkeme heyeti, duruşma tarihini önümüzdeki günlerde belirleyecek. Böylece ilk kez emekli kuvvet komutanları darbeye teşebbüs suçundan hâkim karşısına çıkacak. Suçlama ağırlaştırılmış müebbet hapis talebini gerektirirken, savcılar eylemin eksik teşebbüs aşamasında kaldığı gerekçesiyle 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istedi.

İddianame, Yüksek Askerî Şûra toplantısını da yakından ilgilendiriyor. Adı geçen bazı sanıkların terfi durumlarının söz konusu toplantıda ele alınacağı ileri sürülüyordu. Bu isimler şunlar: Korgeneral Nejat Bek, tümgeneraller Gürbüz Kaya, Ahmet Yavuz, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, Halil Helvacıoğlu, İhsan Balabanlı; tuğgeneraller Kasım Erden, Hakan Akkoç, Ali Aydın; Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, tuğamiraller Mustafa Karasabun, Ahmet Türkmen, Abdullah Gavremoğlu.

Ergenekon davalarında yargılanan Albay Dursun Çiçek, Albay Cengiz Köylü, emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ, Poyrazköy cephaneliği davası sanıkları emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Tuğamiral Levent Görgeç, Albay Ali Türkşen, Albay İbrahim Koray Özyurt, Albay Dora Sungunay, Albay Tayfun Duman, Albay Mücahit Erakyol, Albay Muharrem Nuri Alacalı, faili meçhuller davasında yargılanan Albay Cemal Temizöz de Balyoz iddianamesinde sanık olarak yer aldı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen "Balyoz" kod isimli darbe planının 993 sayfalık iddianamesinde darbe planının ayrıntıları yer aldı. Taraf Gazetesi tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilen valizden görevliler tarafından numaralandırılan toplam 2 bin 229 sayfa doküman, 19 adet CD ve 10 adet teyp kaseti çıktığı belirtildi. Bu belgeler içinde, hükümete yönelik darbe teşebbüsü suçuna yönelik Jandarma, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, 1. Ordu Komutanlığı ve bağlı birliklerde görevli şüpheliler tarafından yürütülen personel belirleme/görevlendirme çalışmaları, harekâtta görev alacak birliklerin konuşlanması, kritik ve kilit yerlerde görevlendirilecek personel ile ilgili doküman incelemeleri ve tespitlerinin yer aldığı anlatılıyor. 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı'nda gerçekleştirilen plan seminerine ait ses kayıtlarının 'Balyoz Harekât Planı' ve diğer bilgilerle birlikte incelenmesi halinde yapılan çalışmaların uyumunun sağlanması yönünde yürütülen karargâh koordinasyon toplantıları yapıldığının altı çiziliyor. Balyoz Harekât Planı kapsamında, TSK içerisindeki personel, Emniyet ve Özel Güvenlik teşkilatları, TSK mensubu generallerin destek durumları, kamu görevlilerinin, üst düzey bürokratların (Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, DPT, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Gümrük Müsteşarlığı, BDDK, Sayıştay, MİT ve istihbarat teşkilatları), medya mensupları, yargı mensupları, dernekler, üniversite öğrencileri, basın ve yayın kuruluşları, vakıf-dernek ve diğer kuruluşlar, azınlıklar ve azınlıklara ait ibadethaneler, AK Parti ve diğer siyasi parti üye ve yöneticileri, şahıslar ile ilgili istihbarat çalışmalarının yer aldığı belirtiliyor.

YAŞ'ta terfi bekleyen paşalar Balyoz planında aktif rol almış

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısında terfi bekleyen generallerin Balyoz kod isimli darbe planında aktif olarak rol oynadığı ortaya çıktı. Mahkemenin oybirliğiyle kabul ettiği iddianamede söz konusu isimlerle ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor. Söz konusu isimlerin başında 6'ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek geliyor. Korgeneral Bek, planda dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'dan sonra ikinci isim olarak göze çarpıyor. İddianamede Nejat Bek'in "plan seminerine ilişkin birçok belgede isim ve imzası bulunması nedeniyle Balyoz harekat planı kapsamında yapılan çalışmalara vâkıf olduğu ve plan kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonunda görev aldığı" anlatılıyor. Gediktepe saldırısının ardından "Teröristleri çoban sandık." sözüyle gündem olan Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın da darbe seminerinde sunum yaptığı kaydediliyor. Tümgeneral Salim Erkan Bektaş için 'kilit personel teşkilinde görevli' ifadeleri kullanılırken, Tümgeneral Ahmet Yavuz'un 'özel operasyon tim listesi'ni hazırladığı öne sürülüyor. Tümgeneral İhsan Balaban'ın, personelini darbede görevlendireceği, Tümgeneral Abdullah Dalay'ın da timlerin teşkilini yapacağı ifade ediliyor.

Yine Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın Balyoz güvenlik harekat planı çerçevesinde kendisine görev teklif edildiği, görevlendirmeyle yetkili personel olarak tayin ve tespit edildiği ifade ediliyor. Tümgeneral Ahmet Yavuz'un da o dönem 55. Mekanize Piyade Tugayı'nın komutanı, Tümgeneral Salim Bektaş Erkal'ın 65. Mekanize Piyade Tugay komutanı olarak görev yaptığı ve seminere katıldığı aktarılıyor. Komutanların, Balyoz planı kapsamında verilen görevi kabul edip aktif olarak darbe teşebbüsünün içinde yer aldığı vurgulanıyor. 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Kasım Erdem, darbe planının hazırlandığı dönem 3. Kolordu Karargah Destek Grup komutanı olarak görev yapıyordu. İddianameye göre Erdem, eylem planında kendi sorumluluk bölgelerinde, hazırlık, koordinasyon ve icra faaliyetlerinden sorumlu.

55. Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Hakan Akkoç, planın hazırlandığı sırada 66. Zırhlı Tugay 1. Mekanize Piyade Tabur komutanı görevindeydi. Balyoz'da adı "Darbe Planında Özel Operasyon ve Sorgulama Timlerinde Görevlendirilecek Personel" ve "Gözaltı Timlerinde Görevlendirilecek Personel" listesinde geçiyor. YAŞ'ta terfi bekleyen komutanlardan Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'na ise "İstanbul koordinatörü" görevi uygun görülmüş.

Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın'ın adı ise "Kilit görevlere atanacak personel listesi"nde geçiyor. Aydın'ın ayrıca darbe sırasında "Gözaltına alınacak isimleri" listelediği de iddia ediliyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın en kritik görevlerinden birini yürüten Kuzey Saha Deniz Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu da Balyoz planı çerçevesinde görev alan askerler arasında. Otuzbiroğlu'nun ismi Suga planı personel listesinde bulunuyor. Balıkesir Mayın Filo Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Ahmet Türkmen'in adı da "Suga eylem planı hazırlayıcısı" olarak geçiyor.

Fişleme emri Levent Ersöz'den

Ergenekon davasından tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün Balyoz planında da rolü olduğu ortaya çıktı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianameye göre, Balyoz planında görevi "Sorgulama Tim Komutanı" olarak geçen Albay Yüksel Gürcan, mülki amir ve belediye başkanları hakkında yapılan fişleme çalışmalarının talimatını Levent Ersöz'den aldığını söylüyor.

Gürcan, "Bu tip belgeleri hazırlamamızı o tarihte, bölge komutanı olan Levent Ersöz istiyordu, bu isteğini alay komutanına bildiriyordu, alay komutanı da bizlere bu tip çalışmalar yapmamız için emir veriyordu. Levent Ersöz, bu tip emirler gönderiyordu, biz de bu tip çalışmaları yapıp kendilerine dönüyorduk. Ben genelde fişlemelerle ilgili belgeler hazırlıyordum." diyor. Albay Gürcan, belediye başkanları ve kaymakamların fişlendiği belgeler için, "Ben bu tip bir belgenin hazırlanmasının suç olduğunu bilmiyordum, bunu görevimin bir parçası olarak yapıyordum." ifadelerini kullanıyor.

Zaman, 20.07.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.