Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > FLAŞ! Meclis TV'de Kürtçe krizi

 

Ahmet Türk Meclis'te Kürtçe konuştu yayın kesildi
Ahmet Türk DTP grup toplantısındaki konuşmasına Türkçe başladı ancak daha sonra Kürtçe devam etti. TRT bu sırada yayını kesti. Ekrana bir spiker çıktı ve TBMM'de Türkçe dışında bir dille konuşma yapmanın yasalara aykırı olduğunu belirterek yayını kestiklerini duyurdu

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin TBMM grup toplantısında konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptı.
Türk, partisinin grup toplantısında, 21 Şubatın, "Dünya Anadili Günü" olarak kutlandığını belirterek, herkesin anadilini özgürce kullanması gerektiğini savundu. Türk, konuşmasını Kürtçe sürdürdü. Bunun üzerine, toplantıyı canlı olarak veren Meclis TV, yayınını kesti.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kendilerinin Türkiye’de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazlarının olamayacağını belirtti. Türk, konuşmasının son bölümünü Kürtçe olarak yaptı.
Türk, partisinin Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, 21 Şubatın "Dünya Anadili Günü" olarak kutlandığını ifade ederek, 21. yüzyılın, çok dilliliğin önem kazandığı, halkların anadiline ve kültürlerine sahip çıkma bilincinin geliştiği bir yüzyıl özelliği taşıdığını bildirdi.
Anadilin korunması için uluslar arası sözleşmelerin önemli olduğunu vurgulayan Türk, "Çok dillilik bir zenginliktir. Bu zenginliğin korunması ve yaşatılması, çağın bir gereğidir. Dünya üzerindeki bütün diller masumdur, güzeldir ve halkların kardeşliği yaklaşımıyla aslında bütün diller de kardeştir. Herhangi bir dilin bir ülkeyi veya toplumu böleceği iddiaları sadece ırkçı ve tekçi söyleme sahip düşünceleri besler. Yoksa bir devlete mensup bütün vatandaşların anadillerinin aynı olduğu, ya da aynı olması gerektiği gibi çağ dışı yaklaşımı savunmak demokrasi ile bağdaşmaz" diye konuştu.
Kürt dilinin yasal ve anayasal düzenlemeyle güvence altına alınmadığını söyleyen Türk, TRT 6’dan Kürtçe yayın yapılmasına rağmen bunun yasal güvencesi olmadığını ileri sürdü.

"RESMİ DİLE İTİRAZIMIZ YOK"
DTP’li milletvekilleri veya belediye başkanlarının Kürtçe konuştukları için cezalandırıldığını, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinglerde Kürtçe konuştuğunu iddia eden Türk, "Yani Kürtçe Kürtlere yasak ancak AKP’ye ve devlete serbesttir" dedi.
Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılması için çok sayıda kanun teklifi verdiklerini ancak gündeme alınmadığını belirten Türk, "Bizim Türkiye’de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazımız olamaz, ancak yerel yönetim gibi, eğitim alanı gibi, basın yayın alanı gibi, ya da yerel meclisler gibi alanlarda Kürtçe üzerindeki bütün yasakların kalkması ve Anayasal güvenceye bağlanması talebimizin de son derece gerçekçi bir insani talep olduğunun anlaşılmasını istiyoruz" diye konuştu.
DTP Genel Başkanı Türk, "hem Dünya Anadil Günü olması, hem Kürtçe üzerindeki anlamsız baskı ve yasakların sürüyor olması, hem anadil korkusunun yapay bir korku olduğunu anlatmak açısından" konuşmasının bundan sonraki bölümünü anadilinde sürdüreceğini bildirdi.
Türk’ün Kürtçe konuşmaya başlaması nedeniyle Meclis TV’den canlı verilen Grup Toplantısı yayını kesildi.
Türk’ün 10 dakika süren Kürtçe konuşmasının ardından TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da kapanış konuşmasını Kürtçe yaptı.
Ahmet Türk, Grup Toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularına, "Bu grubumuzun bir çalışması. Dillerin güzelliğinden, kardeşliğinden söz ediyoruz. Günümüz dünyasında dillerin meşru olması, dillerin bir zenginlik olduğu mantığıyla bugünün yaşatılması gerekiyor. Şimdi birileri çıkacak efendim Parlamentoda böyle bir şey... Eğer bu ölçü ele alınırsa o zaman çarşaflılar da Meclise gelmemeli. Biz burada dillerin güzelliğini anlattık. Bu, dillerin yasal engellerin ortadan kaldırılması konusunda Türkiye için bir fırsat; bu mesajı vermek için yaptık" karşılığını verdi


TÜRK: BAŞBAKAN KONUŞUYOR DA BEN NİYE KONUŞAMIYORUM

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk partisinin Meclis grup toplantısında Kürtçe konuştu. DTP grubunda alkışlarla desteklenen konuşma nedeniyle TRT 3 yayını kesti.
Türk, grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Şimdi birileri çıkacak parlamentoda böyle bir şey olmaz diyecek. Eğer bu ölçü alınırsa o zaman çarşaflıların da gruplara gelmemesi lazım. Ama gelip grupta oturuyorlar” dedi. Türk “Başbakan, başbakan olarak Kürtçe konuşuyor ben niye Kürtçe, insanlarıma seslenmiyorum” diye konuştu.
Türk, konuşmasını Kürtçe yaptığı Meclis grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Grupta ne söylediniz?” şeklindeki bir soruya Türk “Ben dillerin güzelliği, dillerin kardeşliği, dillerin zenginliğinden söz ettim. Günümüz dünyasında dillerin meşru olması, kaybolmaması, dillerin bir zenginlik olduğu mantığıyla bu dilin yaşatılması konusunda mesaj verdim. Bugünkü çalışmamız bir grup çalışması. Şimdi birileri çıkacak, parlamentoda böyle bir şey olmaz diyecek. Eğer bu ölçü alınırsa o zaman çarşaflıların da gruplara gelmemesi lazım. Onların Genel Kurul’a gelmesi kabul edilemez. Ama gelip grupta oturuyorlar. Biz burada dillerin güzelliğini anlatmak, bu dillerin yasal engellerin ortadan kaldırılması konusunda Türkiye için bir fırsat. Bu mesajı vermek için konuştum.” diye konuştu.
TRT 3’ün yayını kesmesini ise Türk “Onu tahmin ediyorduk” şeklinde değerlendirdi. Kürtçe konuşmasıyla ilgili Meclis Başkanlığı’na bilgi vermediklerini söyleyen Türk, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da Kürtçe konuşmasıyla ilgili bir soruya ise “ Sayın Başbakan, Başbakan olarak Kürtçe konuşabiliyorsa ben niye Kürtçe insanlarıma seslenemiyorum. Biz bir mesaj verdik. 21 Şubat Dünya anadiller günü nedeniyle bir mesaj verdik. Tabi ki çalışmalarımızı bundan sonra resmi dille Parlamento’da yapacağız ” karşılığını verdi. (anka,aa)

Radikal, 24.02.09

 

Meclis TV'de Kürtçe krizi

TRT'nin Kürtçe yayın yapan kanalının hayata geçirilmesinin üzerinden kısa bir süre geçmeden Meclis TV'de yapılan bir Kürtçe konuşma sansüre uğradı.

 

DTP Grup toplantısında partililere seslenen Grup Başkanvekili Ahmet Türk, konuşmasına Kürtçe devam edince Meclis TV canlı yayını kesti.

 

DTP Grup Başkanvekili Ahmet Türk, "Kürtçe'ye yönelik anlamsız yasak, yapay anadil korkusu, dillerin güzelliği ve kardeşliği nedeniyle" konuşmasına Kürtçe devam edeceğini açıkladı. Partililer, bu anonsu ayakta alkışlarken Meclis TV canlı yayınını kesti.

Meclis TV spikeri, Anayasa ve Siyasiler Partiler Yasası nedeniyle başka bir dilde yayın yapmaya yetkileri olmadığı için canlı yayını sona erdirdiklerini belirtti ve izleyicilerden özür diledi.

MESLİS'TEKİ KRİZE TEPKİLER

AKP Grup Başkan vekili Nihat Ergün 

- Kürtçeyle ilgili ana dil öğrenilmesi yayın yapılması konuşulması gazete televizyon çıkarılması gibi birçok engeller son birkaç yıldaki demokratik açılımlarla ortadan kaldırılmış oldu.

- En son TRT-6 bÜyük bir açılım oldu.

- Ancak böyle bir girişimi seçim öncesi bir mesaj, seçmen kitlesine vermek istediği bir mesaj olarak değerlendiriyoruz.

- Türkiye’deki demokratik adımlarının önündeki bir girişim olarak da değerlendirebilir.

- TBMM’de ortak dil konuşmayı gerektirecek bir tablo yoktur. Bu girişim provakatif sonuçlar da doğurabilir.

- Televizyon yayınlarının, diğer kanalların mevzuatında, kendi iç yönetimlerinde bazı sıkıntıları olabilir. Yayın yapan TBMM televizyonudur. TBMM televizyonunu başka dillerde yayın yapması söz konusu olmamıştır şimdiye kadar. Bunu düşünerek TRT televizyonu adım atmış olabilir.

- Şimdiye kadar bunu yapmadı DTP. 1.5 yılda parlamentodalar. Provakatif bir çok girişimden tahriklerden de uzak durmaya çalıştılar.

- Eğer böyle devam ederlerse, o zaman DTP’nin demokratik siyasetin bir parçası olmadığı anlaşılır.

- Eğer bundan sonra başka adımlar atacaklarsa, provakatif hareketlerin peşinde olduğu anlaşılır.   

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı 

- Ahmet Türk bu hareketiyle yanlış yapmıştır.

- Beni seçen seçmen Türkçeyi anlamıyor, onun için ben Kürtçe konuşuyorum dediğinde siz itiraz ettiğinizde, zaten devlet aynı dilde yayın yapmıyor mu gerekçesine sığınırlar demiştik. Bugün de bunlar oldu.

- Dil birliğini siz devlet eliyle çözerseniz bu yeni bir takım problemleri de beraberinde getirecektir.

- Başbakan’ın Kürtçe konuşması bunun önünü açıyor. Yarın eğitimde de aynı taleplerle karşı karşıya kalacağız.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek

- TRT’nin bir sansür uygulaması doğru değil. Bu bir sansür uygulamasıdır. Bir partinin liderinin konuşmasına TRT sansür uygulamamalıdır.

- Tabi Anayasa’mıza göre resmi dilimiz Türkçedir. Sayın Türk’ün de bu anayasal hükme uyması yerinde olur. Ama o konuştu diye TRT’nin bir sansür uygulamasını ben doğru bulmuyorum.

- Seçimler yaklaştı, seçmene selam gönderiyor. Ama TRT’nin Kürtçenin karşısında bu kadar hassas davranmasına görev yok. Çünkü Kürtçe yayın yapan bir TRT kanalı var.

- Biz Kürtçe yayın yapılmasından yana olduk ama bu devletin yayın organında, devletin televizyonunda herhangi bir dilde yayın yaopılması ciddi bir sorun oluyor.

- 24 saat Kürtçe yayın yapan bir kanal buna karşılık Ahmet Türk’ün konuşmasındaki birkaç cümleyi sansür eden bir TRT.

- Sayın Türk’ün de anayasa’ya uygun davranması gerekir.

DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan  

- Böyle bir açılımı kendi ölçüsünde yaparak belki de kendi seçmenine ulaşma yönüne gitti.

- Ahmet Türk çok tecrübeli siyasetçi. Bu bir seçim yatırımı. Yine hükümete yarayacak. Bir çok yolsuzluk, seçim öncesi kamu arazilerinin yağmasına af getiren bir çok konu ikinci plana itilmiş olacak.

- Tayyip Erdoğan – Ahmet Türk paslaşması olarak görüyorum. Doğu illerimizde ikili bir kapışmaya hazırlık ve bu da yeni bir aşaması. Tabi ki çok tehlikeli. Çünkü Türkiye’nin devlet yapısı farklı bir noktaya sürüklenmekte. 

Hürriyet, 24.02.09

 

Meclis'te Kürtçe'ye tepkiler

 

DTP lideri Türk'ün Meclis'te Kürtçe konuşmasını iktidar ve muhalefetten isimler CNN TÜRK'e yorumladı.

AK PARTİ:

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün:

"Bu kısa görüşlülüktür; seçim öncesi dar bir seçmen kitlesine ulaşma girişimidir. Türkiye'de demokratikleşme adımları atılırken, provakatif girişimlere gerek yok. Politikacılar bunu yaparak olumlu adım atmıyor. Kimsenin Kürtçe'ye karşı olduğu yok. Ama gelişmeleri görmezden gelen politika doğru olmamıştır. Siyasetçiler Meclis çatısı altında ortak dil kullanılmalıdır. Türkiye'nin her yerinde mesajların algılanması gerekiyor. Kürtçe bilmeyenler Türk'ün mesajlarını anlamadı, ortak dil olmadı. Meclis'teki ortak dil Türkçe'dir. Mesajlar Türkçe ile verilmelidir."

CHP:


CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü:
"Radikal bir girişim. Kürtlerin tamamı böyle düşünmüyor. Etle tırnak gibi yaşadık şimdiye kadar. Bir yerlerden talimat alınarak yapılıyorsa, bu doğru olmaz. Popülist politika sonucu ortaya çıkan bir gelişmedir."

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu:
"Grup konuşmaları, TBMM çatısı altında yapılan resmi konuşmalardır. Bu konuşmaların, resmi dil dışında yapılması doğru değildir. Bir arkadaşımız, Kürtçe yemin ettiği için sıkıntılar doğmuştu. Mitingde, sokakta, TBMM bahçesinde konuşulabilir ama grupta, resmi dil Türkçe dışında konuşma yapılamaz. Bireysel, kültürel haklar cumhuriyetin temelidir. Herkes sınırlarının ne olduğunu bilmesi lazım. Kimse bu hassas konuyu kaçırmasın."

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin:
"Burası TBMM, o toplantı da TBMM çatısı altında yapıldı. Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili olan Türkçe ile konuşma yapılması gerekir. Bu açıdan doğru, şık ve anlamlı bulmuyorum. Eğer bu bir anlama yönelik olarak yapılıyorsa, yanılıyorlar diye düşünüyorum. Bu konuda Hükümetin uyarılması gerekir. Hükümet, ne düşündüğünü açık ve net şekilde ortaya koymalı. Türk, konuşmasını Başbakan'ın konuşmasıyla ilişkilendiriyor. Başbakan'ın konuşması, TBMM çatısı altında yapılmadı. Bunu doğru bulup bulmamak ayrı ama bunun onunla bir bağlantısını görmek mümkün değil."

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce:
"Burası TBMM, burada Türkçe konuşulur."

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman:
"Siyasette, gittiğiniz alanlarda insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek, sempati toplayabilmek adına yöre ağzı kullanabilirsiniz. Ama Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın da Türkçe dışında başka bir dil kullanmamaya özen göstermesi gerekir."

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ:
"Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir. TBMM'de Türkçe konuşulur. Herhangi bir dilde konuşma yapılamaz. Bu açıdan Kürtçe konuşma yanlış olmuştur, hatalıdır. Bunu kınıyorum. TBMM'nin gerekli önlemleri almasını bekliyorum."

CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük:
"Düşünmeden, planlanmadan atılan adımlar sürekli sorunlar yaratacaktır. Sonradan karşı karşıya kalınacak sorunların iyi hesaplanması gerekir. Meclis
TV'nin Türk'ün Kürtçe konuşması üzerine yayını kesmesi konusunda, arkadaşlarımız haklı olarak ne yapacaklarını bilemedikleri için kesmişlerdir."

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen:
"Anadilde konuşmayı, insan hakları meselesi olarak görüyoruz. Ama bu konu, Meclis çatısı altında siyasi şova dönüştürülmemeli."

DSP:

DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan:

"Ben bekliyordum. AKP kendine uygun seçim yatırımı peşindeydi. Bu da Ahmet Türk'ün seçim yatırımı. Hazırlanmıştı bu. Diyarbakır Beleldiyesi'nin internet sitesinde hem Türkçe hem Kürtçe kullanılıyor. Ahmet Türk, böyle bir açılım ile TRT'den seçmenine seslenmek istedi. Seçim yatırımı bu. Bu hükümete de yarayacak. Erdoğan-Türk paslaşması bu. Her şey 2. planda kalacak. Doğuda ikili bir seçim kapışması yaşanacak. Bunun da faturası Türkiye için ağır olacak. Anayasal yapımız farklı bir yapıya doğru gitmekte. Meclis'te Kürtçe konuşulması, Türkçe'nin resmi dil olmasını tehlikeye sokar. Türkiye zorlu günlere gebe. Bir yasağın delinmesi tehlikeli. Gelişmeler kendi seyrinde gidecek ama büyük bir fatura bizi bekliyor..."

MHP:

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı:

"Bu bir hata. Ancak bir söz vardır perşembenin gelişi çarşambadan bellidir diye. Biz MHP olarak bu gelişmeleri bekliyorduk. Esas hata TRT'nin Kürtçe yayınıyla başlamıştır ve bu çok büyük bir kırılmayı beraberinde getirmiştir. TRT devlet televizyonudur. Siz şimdi TRT'de kendi vatandaşınıza Türkçe dışında bir dille yayın yaparsanız burada dengeleri bozmuş olursunuz."

"Gerekçeleri Güneydoğu yöresindeki halkımız Türkçe'yi anlamıyor. Onlara anladıkları dilden yayın yapıyoruz dediler. Biz o dönem uyardık maalesef bizi dinlemediler. Yarın bir meilletvekili çıkıp bir yerde çıkıp Kürtçe konuşursa 'Kardeşim benim seçmenim benim konuştuğum Türkçeyi anlamıyor, TRT'yi dinliyorlar. Ben de Kürtçe konuşayım deseler ne olacak?' dedik. Esasında düzeltilmesi gereken TRT'nin Kürtçe yayın yapmasıdır. Türk'ün bu konuşmasını takdir etmek mümkün değildir. Türkiye'nin getirildiği nokta budur."

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk:
"Meclis'te resmi dilin kullanılacağı yazıyor. Gruplar da birer organdır. Türkçe resmi dildir. Bunun cezai bir yaptırımı yoktur. Yargıtay'ın önceki kararlarına göre, parti gruplarında konuşulanlar yaptırım dışıdır. Ama parti kapatma davasında delil olarak kullanılabilir. Ahmet Türk, Kürtçe konuşma alanını genişletmek istedi ama bu grup toplantısında olmamalıydı. Mitinglerde yapabilir, kanal kurabilir, dergi çıkarabilir; ama üniter devlette, grup toplantılarında resmi dilden başka bir dil kullanamazsınız..."

Yazar Ümit Fırat:

"TRT'nin hangi kanalında hangi dilde yayın yapılacağına dair bir yönetmeliği var. Ben şimdi bunu burdan izlemediğim için yorumlayamam. Ama Ahmet Türk'ün Kürtçe konuşmasında çelişki buluyorum. Seçim öncesinde Türk, kendisi parlamentoya girersek şov yapmayacağız, dersimizi aldık demişti. Bu şovdan kastı da DEP zamanı 1991'de yemin töreninde Leyla Zana ve Hatip Dicle'nin hareketleriydi. Türk o zaman bu arkadaşları bu tür açıklamalarıyla eleştirmişti.

"Şimdi çok enteresan bir durum Türk birden çıktı ve neden bugünu seçti? Takvimlerde bugüne ait çok özel bir anlam yok. Diyelim ki Nevruz günü oldu da konuştu, yani birşeyi gerekçe gösterdi. Yani bugün neden böyle bir gerekçe gösterdi? Ya da Türk yönetim tarafından alınan bir kararı uygulamak zorunda kaldı. Ama Meclis'ten böyle bir konuşma yapması bence Ahmet Türk'ü de yapan bir konuşmaydı."

 

cnnturk.com, 24.02.09

 

DTP lideri Meclis'te Kürtçe konuştu

 

DTP lideri Ahmet Türk, Meclis grup toplantısında Kürtçe konuştu. TRT yayını kesti.

ANKARA - DTP lideri Ahmet Türk, Meclis grup toplantısında Kürtçe konuştu. TRT yayını kesti.

Konuşmasına Türkçe olarak başlayan Türk, 21 Şubat'ın dünya ana dil günü olduğunu ve anadilin kısıtlandığını ifade etti. Türk "Anadil zenginliğinin korunması yaşatılması çağın gereğidir. Dil masumdur, güzeldir, bütün diller kardeştir' dedi. Kürtçenin yasal düzenlemelerle güvence altına alınması gerektiğini belirten Ahmet Türk, TRT Şeş’te Kürtçe yayın yapıldığını ancak bunun yasal güvencesinin olmadığını söyledi.

Türk, DTP milletvekillerinin, belediye başkanlarının Kürtçe konuştukları için cezalandırıldığını ancak Başbakan Kürtçe konuştuğu için kendisinde Kürtçe konuşmaya hak gördüğünü söyledi. Türk bu tavrın iki yüzlülük ve ayrımcılık olduğunu belirtti.

"Resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazımız yok" diyen Türk, yerel yönetimler, basın yayın alanı gibi yerlerde Kürtçe üzerinde yasakların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Türk bu açıklamayı yapmasının ardından konuşmanın kalanını Kürtçe yapacağım dedi. Ahmet Türk’ün bu sözleri DTP grubunda heyecanla karşılandı. DTP grubunu izlemeye gelenler ayakta alkışladı. Ahmet Türk Kütçe konuşmaya geçtikten sonra TRT'nin meclis televizyonu da yayını kesti.

Ahmet Türk daha önce meclis kürsüsünde ya da grup toplantısında Kürtçe konuşmamıştı. DTP grubundan bazı milletvekilleri Meclis kürsüsünde Kürtçe kelimeler kullanıyorlardı ve bunlar da meclis tutanaklarına 'bilinmeyen dil' olarak kaydediliyordu.

 

ntvmsnbc.com, 24.02.09

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.