Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Saadet'te liste savaşını Numan Kurtulmuş kazandı

Saadet'te liste savaşını Numan Kurtulmuş kazandı
Saadet Partisi 4. Olağanüstü Kongresi, Necmettin Erbakan'la, Genel Başkan Numan Kurtulmuş arasında liste savaşına sahne oldu.
 

Kurtulmuş'un hazırladığı 'beyaz liste'ye karşılık Erbakan da 'yeşil liste' adını verdiği alternatif bir liste çıkardı. Bunun üzerine Kongre salonunda istenmeyen görüntüler yaşandı. Her iki listede de genel başkan adayı olarak Kurtulmuş yazılıydı. Fakat SP Genel Başkanı, 'yeşil liste'den istifa etti. İlk turda Kurtulmuş'un listesi seçimi kazandı. Ancak genel başkanlık için yeterli oy sayısına ulaşılamadı. Delegelerin önemli bir kısmı da salonu terk etti. 3. turda 310 oy alan Numan Kurtulmuş yeniden genel başkan seçildi.

Milli Görüş hareketi, 'Yenilikçi Hareket'in ortaya çıktığı ve Abdullah Gül'ün genel başkan adayı olarak gösterildiği 2000 kongresinin ardından ilk kez ikinci listeye şahit oldu. Numan Kurtul-muş'un hazırladığı 'beyaz liste'ye karşılık Erbakan da 'yeşil liste' adını verdiği alternatif bir liste çıkardı. Her iki listede de genel başkan adayı olarak Kurtulmuş yazılıydı. Fakat SP Genel Başkanı, bu listeden istifa etti. Kararını açıklarken, "Eğer ben bu partinin genel başkanıysam, müsaade edin de bu listede 10 kişiyi de benim tercih etme hakkım olsun." dedi. Kendisiyle birlikte hareket eden 41 kişi daha ayrılınca 75 kişilik listede 33 kişi kaldı. Bu noktada bir tüzük krizi baş gösterdi. SP tüzüğünde, aday gösterilenlerin çoğunluğu istifa ederse listenin ne olacağına ilişkin belirleyici bir madde bulunmuyordu. Bunun üzerine başlayan kriz uzun süre aşılamadı. En sonunda Divan, bu listenin de oylanmasına karar verdi.

Liste savaşının sinyalleri, kongrenin ilk saatlerinden itibaren alınmaya başlandı. Kongrenin yapıldığı Atatürk Spor Salonu'nda, Kurtulmuş ile Erbakan arasında liste pazarlıklarının son dakikaya kadar sürdüğü konuşuldu. Çekişme, sloganlara da yansıdı. Salonun bir bölümü Erbakan lehine pankartlar açıp sloganlar atarken bir bölümü sessiz kalmayı tercih etti. Bir süre sonra da Erbakan için asılan pankartlar parti yönetimince kaldırıldı. Daha önceki hemen bütün kongrelerde divan başkanlığı yapan Yasin Hatiboğlu'nun yerine Teoman Rıza Güneri bu koltuğa oturdu; bu değişiklik, partideki değişimin önemli bir göstergesi olarak değerlendirildi. Kongrede dikkat çekici bir düzenleme, partiden Erbakan'ın izlerinin silinmekte olduğu şeklinde yorumlandı. Kurtulmuş, tüzük tadiliyle, Erbakan'a yakın 'ak saçlıların' yer aldığı Yüksek İstişare Kurulu'nu sembolik bir konum olan 'Onur Kurulu'na çevirmek üzere bir komisyon kurdu.

Erbakan, salona Kurtulmuş'un konuşmasının bitiminden sonra geldi. Yaklaşık bir buçuk saat konuşan Kurtulmuş, manidar ifadeler kullandı: "Bu dava hiçbir şahısla ve hiçbir cemaatle mukayyet değildir. Hiçbirimiz kerameti kendimizden menkul bilmeyeceğiz, hiçbirimiz vazgeçilmez değildir. Önemli olan, bu davaya, bu manaya mensubiyettir. Yeni bir döneme giriyoruz. Değişmeden yenileşmeyi başarmak zorundayız." SP lideri, konuşmasını Alevi ozanları Nesimi ve Âşık Veysel'den dizelerle süsledi. Nesimi'nin, "Hacrimde biten gonca güle minnet eylemem, Arabi Farisi bilmem, dile minnet eylemem" diye başlayan ünlü deyişini okuduktan sonra; "Ey Nesimi, can Nesimi, yeryüzünün egemenlerinin önünde eğilmem, onlara minnet eylemem." şeklinde imalı cümlelerini devam ettirdi. Âşık Veysel'den okuduğu, "Allah birdir peygamber hak, senlik benlik nedir bırak" mısralarıyla da adeta parti içindeki çekişmelere gönderme yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Erbakan'sa bilinen üslubuyla konuştu. AK Parti'ye sert eleştiriler yöneltti.

Konuşmaların ardından verilen yarım saatlik dinlenmede, kulisler iki tarafın delege kazanma mücadelesine sahne oldu.

ERBAKAN'IN ÇOCUKLARI İLE ÇEVRESİNDEKİ İSİMLER YENİ YÖNETİME GİREMEDİ

Beklendiği gibi Divan'a iki liste sunuldu. 'Yeşil liste', Oğuzhan Asiltürk, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Tekdal, Birol Aydın, Yasin Hatiboğlu tarafından verildi. Bu listede Recai Kutan'ın yanı sıra Erbakan'ın kızı Elif Erbakan, oğlu Fatih Erbakan, damadı Mehmet Altınöz, damadının ağabeyi Orhan Altınöz, Ahmet Tekdal'ın kızı Ayşenur Tekdal da yer aldı. Kurtulmuş'un listesinde ise Kutan haricindeki 'ak saçlılar' ve Erbakan'ın akrabaları yer almadı. Tartışmalar ve belirsizlikler nedeniyle oy verme işlemi saat 17.40'ta başlayabildi.

İlk turda Kurtulmuş'un 'beyaz' listesi, Genel İdare Kurulu (GİK) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimini kazandı. Ancak Kurtulmuş, genel başkanlık için yeterli oy sayısına ulaşamadı. Bin 250 delegeden 634'ü oy kullandı. Kurtulmuş, 490 oyda kaldı. Bu nedenle genel başkanı seçmek için ikinci tura geçildi. Kurtulmuş, 279 oy aldı. Bu da yetersiz kaldı. Salt çoğunluk şartı aranmayan 3. turda ise 310 delegenin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi.

Numan Kurtulmuş'un listesinde 42 yeni isme yer verildi. Yeni yönetime 'ak saçlılar' içinden sadece Recai Kutan girebildi. Necmettin Erbakan'ın oğlu ve kızının yanı sıra partide daha önceki dönemlerde görev almış Şevket Kazan, Mete Gündoğan, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Tekdal, Celal Asiltürk, Orhan Altınöz ve Yasin Hatiboğlu gibi isimler yönetimde yer alamadı.

 

Erbakan ağır konuştu, AK Partililerin eşlerini bile gündeme getirdi

Necmettin Erbakan, kongre konuşmasında AK Parti hükümetine yönelik ağır ifadeler kullandı. AK Parti ile Saadet Partisi arasındaki farkı, "İçi saman dolu kuş başka, canlı başka." sözleriyle ifade etti. Hükümeti, rakamlarla oynayarak halkı aldatmak ve narkozlamaya çalışmakla suçladı. "AKP ile CHP arasında da bir fark yok. İkisi de faizci, ikisi de AB'ye girmek istiyor. Bunların birbirinden ne farkı var? Hadi oradan, hadi oradan." şeklinde ifadeler kullandı. "Bunlar da İslam'a hizmet ediyor, bunların da hanımı mesture (tesettürlü), bunlar da imam-hatipli, bunlara da oy verilebilir." düşüncesine kapılınmaması gerektiğini öne sürdü. Bunları 'aldatmaca' olarak niteledi.

Zaman, 12.07.2010

Saadet Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi başladı

Saadet Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi başladı. Atatürk Spor Salonu önünde erken saatlerde toplanmaya başlayan partililer, Genel Başkan Numan Kurtulmuş ve Necmettin Erbakan lehine sloganlar atarken, salon içerisinde ise bu kongre için bestelenen ''Tam Zamanı Saadet Zamanı'' marşı söylendi.
 

Genel Başkan Yardımcısı Lutfi Esengün'ün açılış konuşmasını yaptığı kongrede, Divan Başkanlığına Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri seçildi. Daha sonra Genel Başkan Numan Kurtulmuş, salona alkışlar ve konfetiler eşliğinde girdi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı kongrede AK Parti Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Çelik ve Salih Kapusuz da yer aldı.

Kongerede genel başkanlık seçiminin yanı sıra Genel İdare Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için de seçim yapılacak.

Kongrede ayrıca tüzük ve program değişikliğine gidilmesi bekleniyor.

Zaman, 11.07.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.