Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Anayasa Mahkemesi kararına AK Parti tepkili

Anayasa Mahkemesi kararına AK Parti tepkili

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa değişikliğiyle ilgili kararına ilişkin, "Mahkemenin başvuruyu kabulü ve esasa ilişkin inceleme yapmasını Anayasa'nın, Anayasa değişikliklerine ilişkin hükümleri bakımından aykırılık olarak görüyorum" dedi.

Kılıç, TBMM'de, Anayasa Mahkemesi'nin kararını gazetecilere değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesine yapılan başvurunun, Anayasa'nın bilinen hükümlerine aykırı olduğunu ve bu paketi referandum öncesinde denetleyemeyeceğini söylediklerini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu: "Buna rağmen Anayasa Mahkemesi bu paketi değerlendirmeye aldı. Denetimini şekille tutmadı, esasına girdi. Oysa Anayasamızda, Anayasa Mahkemesinin TBMM'de yapılan Anayasa değişiklikleri üzerinde sadece şekil denetimi yapabileceği hükmü var. Buna rağmen yüksek mahkeme şekil denetimi hükmünü aşıp esasa girerek paketi değerlendirmiştir. Ortada, milletin oyuna sunularak kabul edilmiş bir Anayasa değişikliği yoktur. Dolayısıyla bu Anayasa değişikliği ile alakalı başvuru, başvurunun kabulü Anayasa'ya aykırıdır. Şekil denetiminin ötesine geçilmek suretiyle esasa ilişkin değerlendirme yapılmış olması Anayasa'ya aykırıdır."

Suat Kılıç, Yüksek Mahkemenin, bu kararla "TBMM'nin millet adına Anayasa yapma yetkisine açık bir müdahalede bulunduğu" görüşünü savunarak, şunları söyledi: "Oysa Anayasa yapma yetkisi ya asli kurucu iktidar sıfatıyla Türk milletine aittir ya da millet adına bu yetkiyi, tali kurucu iktidar sıfatıyla TBMM Genel Kurulu kullanır. Verilmiş olan kararın, her yönüyle Türk demokrasisine hayırlı olmasını dilemekle birlikte, mahkemenin başvuruyu kabulü ve esasa ilişkin inceleme yapmasını Anayasa'nın, Anayasa değişikliklerine ilişkin hükümleri bakımından aykırılık olarak görüyorum."

"Referandum süreci zarar görür mü?" sorusuna Kılıç, "Bundan sonrası YSK'nın kararına bağlı olur" yanıtını verdi.

Kılıç, başka bir soru üzerine, erken seçimin kesinlikle sözkonusu olmadığını söyledi. Suat Kılıç, "Türkiye havadan nem kapan bir ülke değil artık. Seçimler, 2011 yılının temmuz ayında yapılacak, biz bunu açıkladık. Anayasa Mahkemesinin bu kararı, siyasal iktidarın seçim tarihine bakışını hiçbir şekilde etkilemeyecektir" diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi işin esasına girmek suretiyle bir yanlış yapmıştır" dedi.

Ergin, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, kararın "Anayasa'nın 148. maddesinin ihlali anlamına geldiğini" belirtti.

12 Eylülde yapılacak referandumu "çok anlamlı ve önemli" olarak nitelendiren Bakan Ergin, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi işin esasına girmek suretiyle bir yanlış yapmıştır. İşin esasına girmemesi gerekirken girmiştir, esas denetimi yapmıştır. Bu doğru değildir. Ancak Anayasa Mahkemesindeki süreç bu saat itibarıyla bitmiştir. Bundan sonra referandum süreci var. Mevcut haliyle belli hükümler, belli cümleler çıkartılmış haliyle bile bu Anayasa değişikliği 82 Anayasası üzerinde çok ciddi bir reform özelliğini korumaktadır. Bu anlamda halkın bu değişikliğe referandumda vize vereceğine, onay vereceğine inanıyorum. Bu hem birçok yeni hakları milletimize getirmesi noktasında hem de yargının hem bağımsızlığını hem tarafsızlığını sağlayacak düzenlemeleri içermesi açısından yine de çok önemli bir metindir."

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "İşin özüne girmesi Anayasa Mahkemesi'nin görevi değildir. Anayasa Mahkemesi yine bunu yapmıştır" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezine girişinde gazetecilere parti adına gerekli açıklamaların yapıldığını ve söyleyeceklerinin kendi değerlendirmeleri olduğunu belirtti.

"İşin özüne girmesi Anayasa Mahkemesi'nin görevi değildir. Anayasa Mahkemesi yine bunu yapmıştır" diyen Atalay, bunu onaylamanın mümkün olmadığını söyledi.

Referandum sürecinin devam ettiğini ifade eden Atalay, "Şu anda artık Anayasa Mahkemesi'nin kararı da çıkmıştır, hayırlı olsun. Bundan sonra hızlı bir referandum ortamı yaşanacaktır. Özellikle Bakanlığımız, bizler için yeni bir dönem. Referandum ortamının güvenliği bundan sonra temel görevlerimizden biri olacak. Zaten başlamıştı. Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişikliğine ilişkin aldığı kararı değerlendirirken, "Anayasa Mahkemesi, Türkiye'de ikinci kez maalesef yetkisini aşmıştır. Anayasa ve yasalardan almadığı bir yetki kullanmıştır" dedi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı: "Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın kendisine çizdiği görev ve yetki alanının dışına çıkarak bu kararı vermiştir."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Anayasa Mahkemesi'nin kararının çok aykırı olmadığını, ancak yasamanın iradesine ve bazı dallarda seçimin engellenmesine yönelik bir adım atıldığını ifade ederek, "İnşallah hayırlı olur" dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: "Anayasa Mahkememizin kararı, özü itibariyle değerlendirildiğinde Anayasa değişikliklerinde öngörülen, amaçlanan reformu engelleyecek bir içerik taşımamaktadır."
 

cnnturk.com, 07.07.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.