Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Taş atan çocuklar komiyondan geçti

Taş atan çocuklar komiyondan geçti
Hükümetin 16 Temmuz’a kadar Genel Kurul’dan geçirmeyi planladığı taş atan çocuklarla ilgili düzenleme, Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

ANKARA - Taş atan çocuklara ceza indirimi öngören yasa teklifi Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

MHP'li vekillerin, şehit haberlerini nedeniyle görüşülmesine tepki gösterdiği ve toplantıyı terk ettiği belirtilirken, komisyonda kabul edilen düzenleme şu maddeleri içeriyor:

— Eylemlerde polise ilk kez taş atan çocuklara hapis cezası yerine özel güvenlik önlemleri uygulanacak.

— İkinci kez bir eyleme katılan 15-18 yaş aralığındaki çocuğa hapis cezası verilebilecek.

— Gösterilerde ateşli silah ve benzeri zarar verici aletler kullanan çocuklar uygulamadan yararlanamayacak.

— Çocuklara üst limiti beş yıl uygulanan hapis cezaları üç yıla indirilecek.

— Cezaevinde olsun ya da olmasın indirimden, haklarında hüküm verilmemiş çocuklar da yararlanabilecek.

— Ceza indiriminden büyükler en fazla 2.5 yıl yararlanabilecek.

— TMK kapsamında suçlanan 15 yaşından büyük çocuklar da çocuk mahkemesinde yargılanacak.

16 TEMMUZ’A KADAR GEÇECEK
Hükümet, içlerinde bu düzenlemenin de bulunduğu 17 yasayı, 16 Temmuz'a kadar Meclis Genel Kurulu’ndan geçirmeyi planlıyor. Bu nedenle, Meclis’in 1 Temmuz'da başlaması gereken tatilinin 16 Temmuz'a sarkması bekleniyor.

17 tasarı ve teklifin içinde Diyanet Kanunu, Tam Gün Yasası, Mali Kural, Devlet Yardımları, Gelir Vergisi Kanunu gibi önemli düzenlemeler bulunuyor.
 

 

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Terörle Mücadele Kanunu ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı benimsendi.

Tasarı, kamuoyunda 'taş atan çocuklarla ilgili düzenleme' olarak bilinen TMK kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili, TMK ve bazı kanunlarda değişiklik öngörüyor.

— Tasarıya göre, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılanlar, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmazlarsa 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Böylece yargılama asliye ceza mahkemelerinde yapılabilecek. Mevcut düzenlemede bu ceza 1,5 yıldan 3 yıla kadar şekline uygulanıyordu. Bu suçu, toplantı ve gösteri yürüyüşünü düzenleyenler işlerse ceza yarı oranında artırılacak.

— İhtara ve zor kullanmaya rağmen kolluk görevlilerine karşı cebir veya tehditle direnenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 265. maddesinde öngörülen ceza artırım hükümleri uygulanacak. Toplantı ve gösteri yürüyüşünün kanuna aykırı olması ve dağılmamak için direnilmesi halinde de bu ceza hükümleri uygulanacak.

—Tasarı, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, kanunda sayılan silah veya araçları taşıyarak katılanlara verilen cezayı düşürüyor. Ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, her türlü kesici, delici aletler, taş, sopa, demir ve lastik çubuklar gibi silah ve araçları taşıyarak toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılanlara verilen 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, 6 aydan 3 yıla kadar indiriliyor. Silahın patlayıcı veya yakıcı madde ya da ateşli silah olması halinde ise cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamayacak. Silah veya aracın bulundurulmasının suç oluşturması halinde ise bu kişiler hakkında, ilgili hükümlere göre de ceza verilecek.

— Tasarıyla, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na çocuklara yönelik uygulanacak hükümler ekliyor.

— Terörle Mücadele Kanunu kapsamında işlenen suçlarda ceza artırımına yönelik hükümler, çocuklar için uygulanmayacak.

— Çocukların, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmaktan, buna bağlı olarak örgüt üyeliğinden ve bu sırada işledikleri propaganda suçundan mahkum oldukları cezalar, süresi aynı olmak koşuluyla, çocuklara özgü güvenlik önlemi altında infaz edilecek. Ancak, bu suçları birden fazla işleyen çocuklar ve ateşli silah, mermi, kesici, delici, patlayıcı veya yakıcı maddelerle toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılan çocuklar için bu hüküm uygulanmayacak.

— Çocuklar, ağır ceza mahkemelerinde yargılanamayacak, bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri çocuklar için uygulanmayacak.

— Tasarıya göre, infaz hakimi, disiplin cezasına karşı yapılan şikayet üzerine hükümlü veya tutuklunun savunmasını aldıktan, talep edilen diğer delilleri topladıktan sonra kararını verecek. Hükümlü veya tutuklu, savunmasını hazır bulunarak ve vekaletnamesini vermek koşuluyla avukatıyla veya avukatı aracığıyla yapabilecek. İnfaz hakimi, gerekli görmesi halinde hükümlü veya tutuklunun savunmasını ceza infaz kurumunda da alabilecek.

— Göçmen kaçakçılığında suç, teşebbüs aşamasında da kalsa bile gerçekleşmiş gibi cezalandırılacak. Menfaat elde etmek için yasal olmayan yollardan bir yabancıyı ülkeye sokmaya, ülkede kalmasına, Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayanlar 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Mağdurun hayatında tehlike oluşturması ve onur kırıcı bir muameleye maruz bırakılmak istenmesi halinde cezalar, yarısından 3'te 2'sine kadar artırılacak.

Sanığın kabul etmemesi halinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemeyecek. Böylece sanık, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karşı olduğunu beyan edebilecek, dolayısıyla temyiz mahkemesinde beraat etme hakkını elde edebilecek.

— Tasarının yasalaşmasından önce verilen disiplin cezalarına karşı, yasalaşmasından sonra 6 ay içinde itiraz edilebilecek.

— Tasarının yasalaşıp, yürürlüğe girdiği tarihe kadar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına kararı verilenler, yürürlükten itibaren 15 gün içinde başvurmaları haline hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı geri alınacak ve sanık hakkında yeniden hüküm verilecek.


ntvmsnbc.com, 22.06.2010

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.