Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Veli Küçük: Amaç Jandarmayı yok etmek

Veli Küçük: Amaç Jandarmayı yok etmek

Veli Küçük, Ergenekon davasında Jitem'le ilgili soruları yanıtladı

 

 

BİRİNCİ Ergenekon Davası'nın 150. duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, dava dosyasıyla birleştirilen Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneği (VKGBH) davasının iki tutuksuz sanığının örgüte yardım etmekle suçlandığını belirterek suçun örgüt üyeliği olarak değişme ihtimali bulunduğundan sanıklar Ahmet Cinali ve Taner Ünal hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, talebi bu aşamada reddetti. Mahkeme, suç vasfının değişme ihtimali nedeniyle her iki sanığa ek savunma hakkı verilmesini kararlaştırdı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon ana davasında, dava dosasıyla birleştirilen VKGBH davasının başka bir çete davasından tutuklu ancak bu davadan tutuksuz sanığı Ahmet Cinali’nin çapraz sorgusuna devam edildi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün’ün mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada başkanlığa üye hakim Hasan Hüseyin Özese vekalet etti.


JİTEM SORGUSU
Ergenekon davasının başka suçtan tutuklu sanığı Ahmet Cinali’nin çapraz sorgusu sırasında üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, sanık Cinali’ye "Güneydoğu’da bulunduğunuz dönemde Jitem adı verilen askeri bir yapılanmadan bahsedildiğini duydunuz mu?" diye sordu. Cinali, Jitem’in halk arasında gelişigüzel söylenmiş sözlerden ibaret olduğunu savunarak, "Biz devletin kademelerine yakınız ve biliyoruz. Böyle bir yapılanma olsa bilgimiz olurdu" dedi

Haşıloğlu'nun, "Yaptığınız bir telefon konuşmasında konuştuğunuz kişe ’Tabura git. Onlar seni Jitem ile görüştürür’ diyorsunuz" hatırlatması üzerine Cinali, "Bölge halkının hepsi oralarda Jandarmaya Jitem der. Oraları ve olanları sizler de biliyorsunuz. Direk gidip Ramazan üsteğmen ile görüşeceğim demezsiniz. Görüşeceği kişi Hasan kod adını kullanıyordu. Adam şey değil, terör tim amiri" yanıtını verdi.


"İSTİHBARATA HİZMET ETTİM"
"Uzun yıllar boyunca başta jandarma istihbaratı olmak üzere emniyet ve MİT'e hizmet ettim" diyen Cinali, Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı yaptığı sırada suikast sonucu hayatını kaybettiği belirtilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın, teyzesinin oğlu olduğunu terörle mücadele kapsamında kendisinin de Güneydoğu'da silahlı kuvvetlere yardımcı olduğunu savundu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, "Terörle mücadelede görev aldığınız söylüyorsunuz, bir sivil olarak bunu nasıl yaptınız, bu nasıl oluyor?" sorusuna Cinali, "Bölgedeki aşiretlerin devlete yardımcı olmalarını sağlamak için onları teşvik ettim. Onların istihbarat çalışmaları yapmalarını sağladım. Polisle ilgili istihbarat polise, jandarmayla ilgili istihbarat jandarmaya, MİT ile ilgili olanda MİT'e yönlendirdim. Çalışmalarımızı Türkiye'nin her yerine adım adım götürdük" cevabını verdi.

Ahmet Cinali, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ü Giresun’da görev yaptığı sırada tanıştığını ve kendisine saygı duyduğu bir dostu olduğunu söyledi. Giresun'daki alay komutanlığın yapılanmasında Veli Paşa'ya da yardımcı olduğunu iddia eden Ahmet Cinali, Güneydoğu’da Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi’ni teşkilatlarını kurduğunu belirtti. Cinali "Osman Baydemir’in bize engel olmaması için ailesi aracılığıyla kendisine haber gönderdik" diye konuştu.


"SUİKAST İDDİALARINI CİDDİYE ALMADIM"
Çapraz sorgularının tamamlanmasının ardından tutuklu sanık Veli Küçük söz alarak, 1996 yılında Karadeniz’de Jandarma grup bölge komutanlığı kurulduğunu, komutanlığı kurma görevinin de kendisine verildiğini belirtti. Küçük, "Komutanlık kurulduğunda birçok kişi hayırlı olsun demeye geldi. Ahmet Cinali’yi de hayırlı olsun demeye geldiğinde tanıdım. Bana bildirdiği suikast ihbarında Tacikistan Genel Kurmay Başkanı, İsrail’li bir general, Kemal Şahin, Sedat Peker, kendisi ve benim adım vardı. Ben de sakin ol ben hallederim diyerek onu yatıştırdım. Durumu da benim korumalarım aracılığıyla koruma tabur komutanlığı’na bildirdim. Doğrusu çok da ciddiye almadım. Ciddiye almış olsam bir üst yazısı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na bildirirdim" diye konuştu.


"AMAÇ JANDARMAYI YOK ETMEKTİR"
Üye hakimlerin Jitem ile ilgili sorularından rahatsızlık duyduğunu ifade eden Veli Küçük, jandarmanın, Türkiye Cumhuriyeti coğrafyasının yüzde 92’sinin asayişini sağladığını söyledi. Küçük, "Asayiş görevini sağlamak için de oradan buradan bilgi sorarak istihbarat sağlar. Bu işi de Jandarma İstihbarat Teşkilatı yapar. Bankaların da istihbarat teşkilatları var. Kime kredi verelim, ödeyebilecek durumda mı gibi konuları araştırır. Ancak bu davada Jandarma İstihbarat Teşkilatı ile çok ilgileniliyor. Ancak amaç jandarmayı yok etmektir. Jandarma teşkilatı milli bir kuruluştur. Jandarmayı yok etmek, dağıtmak, dejenere etmek için işi Jitem’e döktüler" dedi.


"ZEVK İÇİN YAPMADIM"
Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı yaptığını tekrar hatırlatan Veli Küçük, bu işi zevk için yapmadığını, maaşlı bir profesyonel olduğunu söyledi. Küçük, "Görev verildi yaptım. Bu durumda yapmam diyemezsiniz" ifadesini kullandı.


SAVCIDAN TUTUKLAMA TALEBİ
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Ergenekon ana davasıyla birleştirilen Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi davasının iki tutuksuz sanığı hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi. Başka bir çete davasından tutuklu bulunan ancak VKGBH davasından tutuksuz yargılanan Ahmet Cinali ile tutuksuz diğer sanık Taner Ünal hakkında Ergenekon örgütüne yardım etmek suçundan birleştirme kararı verildiğini hatırlatan Pekgüzel, "Dosya kapsamı, eldeki deliller ve alınan ifadelerin ardından suçun yardım etme değil, iddia olunan örgüte üye olma ihtimali bulunduğundan her iki sanığa da ek savunma hakkı verilmesini ve bu nedenlerle tutuklanmalarına karar verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.


TALEP REDDEDİLDİ
Mahkeme heyetinin duruşmaya verdiği aranın ardından talebe ilişkin karar açıklandı. Örgüte yardım etmek suçunun örgüt üyesi olmak suçuyla değişme ihtimali bulunduğunu belirtilen kararda tutuklama talebinin bu aşamada reddine, sanıklar Ahmet Cinali ve Taner Ünal’a ek savunma hakkı verilmesine karar verildi.

Savcının veren heyet, Ahmet Cinali’den ek savunmasını sordu. Savunmasına başlayan Cinali, iddia olunan örgütün varlığına inanmadığını söyledi. VKGBH dava dosyasının diğer tutuksuz sanığı Taner Ünal da iftiralara maruz kaldıklarını belirterek, "Aramıza komplocular sokulmuştur. Ahmet Cinali ile birlikte hareket etmedik. Ortada olmayan bir örgüt ve bir takım komplolar vardır" diye konuştu.

Duruşmada Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutuksuz sanık Fuat Turgut'u sanık kürsüsne çağırdı ve Turgut'un savunmasının alınmasına geçildi.

Radikal, 08.06.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.