Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Anayasa Mahkemesi paketi şekil yönünden inceleyecek

Anayasa Mahkemesi paketi şekil yönünden inceleyecek

Anayasa Mahkemesi, anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin yapılan başvuruyu inceledi. Yüksek Mahkeme, CHP vekilleri başta olmak üzere toplam 111 milletvekilinin açtığı davaya ilişkin davanın şekil yönünden incelenmesine karar verdi.

Sabah saat 09.30 sıralarında toplanan Haşim Kılıç başkanlığındaki Anayasa Mahkemesi üyeleri, 5982 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un iptaline ilişkin yapılan itirazı görüştü. Basın mensupları mahkemenin bahçesine dahi alınmadı. Birçok kanalın canlı yayın aracı ise yol kenarından yayın yaptı.

Dava dosyasında herhangi bir eksiklik bulunmadığına karar veren Yüksek Mahkeme, kararında "8 Haziran 2010 Salı günü yapılan mahkeme toplantısında görüşülen, mahkememizin 2010/49 esasında kayıtlı bulunan ve 111 milletvekilinin açmış olduğu iptal davası hakkında; 7.5.2010 günlü, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a ilişkin dosyada eksiklik bulunmadığından işin şekil yönünden incelenmesine karar verildi." ifadelerini kullandı. Anayasa Mahkemesi, daha sonra belirlenecek bir tarihte davayı şekil yönünden inceleyip karara bağlayacak.

Öte yandan Adalet Platformu sözcüsü Adem Çevik, Anayasa Mahkemesi'ni protesto etti. Üzerine "Terör tüccarı cuntayı, insanlıkla savaşan İsrail'i, milli iradeye ambargo koyan Anayasa Mahkemesi'ni, Esfeli Safilinleri lanetliyorum" yazılı bir pankart astı. Çevik, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Erzurum'da görülen davası sırasında mahkeme üzerinde uçan savaş uçaklarına gönderme yaparak mahkeme önüne maket uçak, tank ve silahlar koyarak açıklamada bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin baskı altına alınmaya çalışıldığını ileri süren Çevik, Gazze'nin olduğu gibi Türkiye'nin de yıllardır kuşatma altında olduğunu savundu. Yüksek Mahkeme'den başvuruyu kabul etmemesini isteyen Çevik, 367 ve başörtüsündeki gibi bir karar vermemesi gerektiğini belirtti. Herkesi telefon, faks ve e-mail yoluyla mahkemeyi protesto etmeye çağıran Çevik, İnönü'nün sözünü hatırlatarak 'şerefli insanlar'ın da ses çıkarması gerektiğini vurguladı. (CİHAN)

 

AK Parti'den ilk açıklama

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesinin anayasa değişikliğine ilişkin kanunu şekil yönünden inceleme kararı vermesini değerlendirdi.

''Eğer hukuk varsa ve anayasa geçerliyse, anayasada yazılı konuların Anayasa Mahkemesi tarafından da dikkate alınacağını elbette öngörüyor ve kabul ediyoruz'' diyen Arınç, şunları kaydetti:

''Anayasa değişikliğini öngören, 12 Eylülde referanduma götürülecek konuda bir referandum olmadan, milletin evet oylarıyla kabul edilmeden, bu konuda Anayasa Mahkemesinin bir karar vermesinin mümkün olmadığını söylüyorum. Şekil bakımından inceleme yapabileceğini, şeklen noksanlık yoksa bu müracaatı reddedeceğini düşünüyorum. Anayasa Mahkemesi, kesinlikle esasa girmeyecektir, esas konusunda bir karar vermemelidir.''

Zaman, 08.06.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.