Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Karar haksız tarih mükemmel

Karar haksız tarih mükemmel

YSK, referandum tarihi olarak siyasi bir kararla 120 gün sonrasını işaret etti. Halk 12 Eylül darbesi ile tam otuz yıl sonra aynı gün hesaplaşacak.
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasa değişikliğini içeren paketi onaylamasının ardından referandum tarihi belli oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halkoylamasının 12 Eylül Pazar günü yapılmasına karar verdi. Böylece 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan düzenlemeler içeren paket, yine aynı tarihte halk oylamasına sunulacak.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Anayasa değişiklik paketini onaylamasının ardından gözler YSK’ya çevrilmişti. Referandumun 60 gün sonra mı yoksa 20 gün sonra mı olacağı tartışmaları arasında dün saat 14.00’da toplanan YSK, halkoylamasının 120 gün sonra yapılacağına karar verdi.

Toplantıdan sonra açıklama yapan YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu, Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un Resmî Gazete’de yayımlandığını anımsattı. Özsoylu, bu kanun ile 3376 Sayılı Kanun’da değişiklik yapılarak halkoylamasının kanunun yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılacağının öngörüldüğünü ifade etti.

 

Seçim kanununa giriyor

Halkoylamasına ilişkin kanun hükümlerini anımsatan Özsoylu, Anayasa ve söz konusu kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkındaki Kanun’un Anayasa’nın 67. Maddesi’nin son fıkrasında ifade edilen seçim kanunları kapsamında olduğunu, bu fıkra uyarınca da seçim kanunlarındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını söyledi.

 

Sandık 12 Eylül’de

Özsoylu, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Deşiklik Yapılması Hakkında 5982 Sayılı Kanun’un, Anayasa’nın 175 ve 3376 Sayılı Kanun’un 2. maddesi hükümleri gereği halk oylamasında uygulanacak sürenin, değişiklikten önceki hüküm itibarıyla, bu metnin uygulanması gerektiğinden, bunun 120 gün olarak tespitine ve referandumun 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılmasına YSK tarafından oybirliğiyle karar verilmiştir” dedi.

Bir başka ifadeyle 12 Eylül’ün ürünü olan Anayasa’da değişiklik öngören paket, yine aynı tarihte halkoylamasına sunulacak. 29 maddelik paket, 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu da açıyor. Darbe döneminin kurumları olan Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısında köklü değişiklikleri içeriyor.

Halk oylamasına ilişkin çalışmaların bir komisyon tarafından yürütüleceğini ifade eden Özsoylu, komisyonun çalışmalarının ve seçim takviminin ilerleyen günlerde duyurulacağını söyledi.

 

Bu da tesadüftü

Referandumun 12 Eylül’e denk gelmesinin dışında Anayasa görüşmelerinde de tarihler konusunda ilginç tesadüfler yaşanmıştı. Darbecilere yargı yolu açan geçici 15. maddenin kaldırılması, 27 Nisan muhtırasının yayımlandığı güne denk gelmişti. AKP referandumun 60 gün içinde olmasında ısrar ederken, CHP 120 güne göre karar verilmesi gerektiğini belirtiyordu.

 

AKP: YSK’nın kararı siyasi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, referandum süresinin 120 gün olarak belirlenmesine tepki gösterdi. YSK’nın siyasi bir karar aldığını belirten Çelik, seçimler ile referandum arasında fark bulunduğunu ancak YSK’nın bunu gözardı ettiğini söyledi. Çelik YSK’nın zorlamayla siyasi bir karar almış olduğunu ancak buna uymak gerektiğini vurguladı.

“60 güne de 120 güne de hazırız” diyen Çelik, önemli olanın ülkenin geleceği olduğunu kaydetti. 12 Eylül Anayasası’nın 12 Eylül’de referanduma gönderilecek olmasının çok anlamlı olduğuna dikkat çeken Hüseyin Çelik, bu tarihin ayrıca Ramazan Bayramı’nın arkasına geldiğini ifade ederek, “Umarız halkımız çifte bayram yaşar” dedi.

 

CHP: AKP karara saygı göstersin

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Yüksek Seçim Kurulu’nun referandum için verdiği 120 gün kararını, “CHP adına Anayasa aykırı bir düzenlemeye gidildiğini, 60 günlük sürenin uygulanamayacağını ifade etmiştik. Herkes hukuku, kurum ve kurallarını içine sindirmek zorunda. YSK kararının bundan sonra hiçbir AKP’li sözcü siyasi, bakan ‘siyasi karar vermiştir, ideolojik karar vermiştir’ diye ekranlarda gezip anlatmasın. Saygı göstersinler, önce hukuka saygı göstersinler” diye konuştu.

 

MHP: Kanuna uygun ama...

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, YSK’nın referandum tarihine ilişkin 120 günlük kararını “Anayasa’ya uygun ama kanuna uygun değil. YSK, AKP’nin acemi ve aceleci bir anlayışla yaptığı Anayasa değişikliğinin referandum sürecinin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için böyle bir tercihte bulunmuştur” diye değerlendirdi. Bal erken seçim tartışmaları için de “MHP olarak AKP’nin her zaman şapkanın içerisinden hangi kuşu çıkarabileceğine dair kaygımız olduğu için bütün ihtimallere hazır bir partiyiz” dedi.

 

Prof. Yazıcı: YSK yetkisini aştı

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı, YSK’nın referandumun süresiyle ilgili verdiği kararın hukuka uygun olmadığını söyledi. 1987 yılında yapılan düzenleme ile Anayasa değişikliğinin, kanunlaşmasını takip eden 120’inci günü izleyen ilk pazar günü referandumun yapıldığını anımsattı.

Ancak bu kuralın değiştirilerek sürenin 120 günden 60 güne indirildiğini belirten Yazıcı, “YSK’nın verdiği bu karar hukuka uygun bir karar değil. Çünkü şu an yürürlükte bulunan kanuna göre Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulma tarihi bu değişikliğin Resmî Gazete’de yayımlanmasını takip eden 60’ıncı günü izleyen ilk pazardır. Dolayısıyla yürürlükte böyle bir kural varsa, YSK yürürlükten kaldırılmış olan bir kanun hükmüne dayanarak karar veremez. YSK yetkisini aşan bir karar verdi” dedi.

Taraf, 14.05.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.