Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Meclis sabahlara kadar çalıştı ilk tur 134 saatte tamamlandı

Meclis sabahlara kadar çalıştı ilk tur 134 saatte tamamlandı

Anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul'daki ilk tur görüşmeleri 9 günde tamamlandı. Bazı maddelerin oylanması 7 saati buldu. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı görüşmelerde Meclis, toplam 134 saat çalıştı. İkinci tur görüşmelerine pazar günü başlanacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelerin 1. turu, yaklaşık 134 saat süren çalışmaların ardından tamamlandı. Birinci tur görüşmelerde maddeler üzerindeki gizli oylamalara katılım 405-414 arasında değişti. 'Kabul' oylarının sayısı ise 331-340 arasındaydı. En çok 'kabul', 340 oy ile 'Ekonomik ve Sosyal Konsey'i anayasa kapsamına alan 24. maddeye çıktı. Bu maddeye 69 'ret' verildi. En düşük 'kabul' oyu ise 331 ile Anayasa Mahkemesi'ni yeniden yapılandıran 17. maddeye verildi. Madde için 72 ret, 2 boş oy kullanıldı; 2 üye ise çekimser kaldı. Kullanılan 'ret' oyları ise 68-72 arasında değişti.


 

Birinci turda, belirlenen günlük takvim uyarınca, her gün teklifin 3-4 maddesi görüşüldü. 1. turda, teklifin maddelerine geçilmesi, maddeler, 3 geçici madde ve bunları içeren çerçeve madde olmak üzere toplam 31 gizli oylama yapıldı. Genel Kurul'daki görüşmelere ilişkin her gün 100 sayfayı aşkın tutanak tutuldu. Son gün görüşmeleri dışındaki tutanakların sayfa sayısı 973'e ulaştı.


 

TBMM Genel Kurulu'nun anayasa değişikliği teklifinin 1. turundaki mesaisi, 19 Nisan Pazartesi günü başladı, 23 Nisan günü yapılan özel gündemli toplantı dışında aralıksız 9 gün sürdü. Birleşimlerin başında, gündeme ilişkin, 18'i muhalefet partilerine ait olmak üzere toplam 20 grup önerisi verildi. Görüşülen maddeler üzerindeki değişiklik önergeleri 450'ye yaklaştı, ancak İçtüzük hükümleri gereğince her madde için 7 önerge işleme konuldu.

Genel Kurul, belirlenen takvim uyarınca 12-18 saat arasında değişen günlük görüşme sürecinde toplam 134 saat çalıştı. Muhalefet partilerine mensup milletvekilleri, grup önerisi, maddelere ilişkin değişiklik önergesi, soru sorma, görüşmelerin devamı önergesi ve konuşmacılara cevap verme gerekçesiyle söz alarak İçtüzük'ün kendilerine sağladığı engelleme imkanlarını kullandılar. Grup önerileri nedeniyle teklif üzerindeki görüşmelere, öngörülen saatlerden geç başlandı.

Toplam 33,5 saati bulan bu süre, genel çalışma zamanından düşüldüğünde teklif üzerindeki görüşmeler toplam 100,5 saat sürdü.

 

Vekiller aileleriyle geldi; ağızlar yöresel yemeklerle tatlandı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, değişiklik teklifinin görüşüldüğü 9 gün boyunca Genel Kurul'u yönetti.

Anayasa değişikliği teklifinin 1. tur görüşmeleri süresince, Başbakan Erdoğan çalışmalarını Meclis'teki odasında sürdürdü. Erdoğan, oylamalar sırasında Genel Kurul'a geldi. Bakanlar da bazı programlarını Meclis'e aldı. Başbakan Erdoğan ve bakanlar, geç saatlere kadar süren Genel Kurul çalışmaları sırasında zaman zaman kulislerde milletvekilleriyle sohbet etti.

CHP lideri Deniz Baykal, teklifin tümü üzerinde parti grubu adına konuştu, sonraki görüşmelere ise katılmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise teklif ile ilgili görüşmelere genel olarak katıldı ve oy kullandı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüşmelere hiç katılmadı.

CHP'li milletvekilleri iki gruba bölündü. Bir grup milletvekili bir gün, diğer grup ertesi gün Genel Kurul'da yer aldı, ancak oylamaya katılmadı. Teklif üzerindeki görüşmelere gelen ancak oy vermeyen BDP'liler için tek istisna parti kapatma davası açılmasını TBMM iznine bağlayan maddeydi. 5 BDP'li milletvekili, sadece bu maddede oy kullandı.

Genel Kurul'un anayasa mesaisi süresince bazı vekillerin seçim bölgelerine özgü yiyecek ve içeceklerden ikramları büyük ilgi gördü. Bazı vekiller, uykuya yenik düşmemek için kulislerde fasıl keyfi düzenledi. Lig maçları kulislerde izlendi.

Görüşmeler sırasında Ankara dışındaki milletvekili aileleri de Ankara'ya gelmeyi tercih etti. Bazı milletvekilleri Erdoğan ile ailelerini tanıştırma fırsatı buldu.

Görüşmeler sırasında, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, 'laf atan' milletvekilleri arasında yer alırken, en çok sataşılan isim ise Meclis Başkanı Şahin oldu.

Milletvekilleri, fiziki rahatsızlıklarına rağmen oy kullandı. Yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bütün oylamalara burnunda bandajla katıldı, AK Parti Gaziantep Milletvekili Özlem Müftüoğlu da oyunu kolu askıda olarak kullandı. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli'nin de görüşmelerde eli bandajlıydı.

Zaman, 30.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.