Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Teklifin 20. maddesinin görüşmelerine başlandı

Teklifin 20. maddesinin görüşmelerine başlandı

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Mahkemesi'nin iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışmasını öngören 20'nci maddesinin görüşmelerine başlandı.

Zaman, 26.04.2010

Askerlere sivil yargı yolunu açan madde 337 oyla geçti

Dün askerlerin, askeri suçlar dışındaki konularda sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin düzenleme kabul edildi. Anayasa'nın 145. maddesini değiştiren düzenlemeye 337 kabul, 70 ret oyu çıktı. Askerlere sivil yargı yolunu açan 16. maddeyle askeri yargının görev alanı yeniden belirleniyor. Ancak devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

 

Zaman, 26.04.2010

TBMM Genel Kurulu toplandı

TBMM Genel Kurulu, Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplandı.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplanan Genel Kurulda, Meclis Araştırması açılmasına ilişkin 3 önergenin okunmasına geçildi.

Genel Kurul, önergelelerin görüşülmesinin ardından, Anayasa değişikliği teklifindeki bugünkü mesaisine, askeri yargının görev alanını yeniden belirleyen 16. maddesiyle başlayacak.

Bugün ayrıca Anayasa Mahkemesinin kuruluşu, görev ve yetkileri ile üyelerinin görev sürelerini düzenleyen 17, 18 ve 19. maddeler görüşülerek, oylanacak.

Zaman, 25.04.2010

16. madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 70 ret oy kullanıldı.

Teklifin 16. maddesiyle, Anayasanın “Askeri Yargı” başlıklı 145.  maddesinde değişiklik yapılıyor. Askeri yargının görev alanı yeniden  belirleniyor.
Buna göre, askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri  tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen  askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve  görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli  olacak.

Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara  ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek.
Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

Bazıları çok sıkıldı

Bu görüşmeler sırasında ilginç kareler de fotoğrafçıların objektifine takılıyor.Görüşmelerden sıkılan bazı milletvekilleri sudoku çözerken, bazıları gazete bazıları da cep telefonundan roman okuyor.

Hürriyet, 25.04.2010

Meclis'te 16. maddenin görüşülmesine başlandı

Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesi üzerinde görüşmeler başladı.
 

Anayasa değişikliği teklifinin 15. maddesi kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda ele alınan anayasa değişikliği teklifinin 15. maddesi 335 oyla kabul edildi.

TBMM Bakanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yapılan Genel Kurul'da, yapılan gizli oylamaya AK Parti ile MHP'nin yanı sıra bazı bağımsız milletvekilleri katıldı. CHP ve BDP'li milletvekilleri oylamaya katılmadı.

Toplam 407 milletvekilinin katıldığı oylamada 15. madde için kabul yönünde 335 çıktı. Oylamada 71 milletvekili ise ret oyu verdi. 1 oy ise boş çıktı. Genel Kurulda, daha önce iki olan oy atma kutularının sayısı 4'e çıkarıldı.

Teklifin 15. maddesiyle, Anayasa'nın ''Hakimler ve Savcıların Denetimi'' başlıklı 144. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çalışmalarını Meclisteki odasında sürdürdü ve oylamalara katıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise görüşmeleri sonuna kadar izledi. Milletvekilleri ise kulisteki televizyonlardan Denizli-Ankaragücü ile Beşiktaş-Sivasspor maçlarını izledi.

Zaman, 25.04.2010

Anayasa değişiklikleriyle ilgili Meclis'teki ilk tur görüşmeler devam ediyor. Paketin maddeleri, referandum için gerekli oyçokluğunu (330) aşarak Meclis'ten geçiyor.
 

Dün Meclis'te kabul edilen değişikliğe göre, askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak. Askere yargı yolunu açan madde, TBMM Anayasa Komisyonu'nda değişikliğe uğramıştı. Komisyona gönderilen teklifte "Askerî yargı, askerî mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülür. Bu mahkemeler; asker kişilerin, sadece askerlik hizmeti ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askerî suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler." ifadesi yer alıyordu.

Madde üzerinde AK Parti adına söz alan Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, AİHM'nin, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasından dolayı Türkiye aleyhine birçok kararı olduğuna vurgu yaptı. Katılım ortaklığı belgelerinde de askeri mahkemelerin yetkisinin, askeri personelin yargılanmasıyla sınırlanması isteminin olduğuna dikkat çeken Köylü, AİHM kararları ve uluslararası sözleşmeler dikkate alındığında, askeri mahkemelerin görev alanlarının daraltılmasının açıkça ortaya çıktığını vurguladı.

CHP'li Kulkuloğlu'na kınama cezası verildi

Maddenin görüşmeleri sırasında CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun, TBMM Genel Kurulu kürsüsünden gösterdiği 'Kıvırtan bir başbakan istemiyorum' yazılı döviz, tartışmalara yol açtı. Bu döviz üzerine AK Partililer tepki göstererek, Kulkuloğlu'nun özür dilemesini istedi. AK Partili TBMM İdare Amiri Hüsrev Kutlu, kürsüye kadar geldi. Tartışmanın üzerine Şahin, birleşime ara verdi. Ardından devam eden oturumda Kulkuloğlu'na kınama cezası verildi. AK Parti Grubu adına söz alan Suat Kılıç, kendi semtlerinde kıvırtmanın olmadığını belirterek, Kulkuloğlu'nu eleştirdi.

 

Askere sivil yargı yolunu açan ilk değişiklik, 145. maddeye aykırı diye iptal edilmişti

Hükümet, AB standartları çerçevesinde asker kişilerin askerlik dışı konularla ilgili suçlarının sivil yargıda görülmesi için ilk çalışmayı 2009 yılı Haziran'ında yaptı. 5918 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da "Düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir." şerhi düşülerek kabul edildi. Ancak Genel Kurul'da düzenlemeye destek veren CHP, sürpriz bir şekilde değişikliğe tepki gösterdi. Konuyu, düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme heyeti, ocak ayında oybirliği ile aldığı kararla düzenlemeyi '145. maddeye aykırı' olduğu gerekçesiyle iptal etti.


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.