Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP'nin önerisi reddedildi

CHP'nin önerisi reddedildi

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller ile 1915 olaylarına ilişkin bugün genel görüşme yapılmasına ilişkin CHP'nin grup önerisi reddedildi.

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, protokollerde ''muğlak ve sağık gibi her tarafa çekilebilecek ifadeler'' olduğunu ileri sürdü.

Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı kararla, ''Kars ve Moskova Antlaşmalarının geçersiz olduğu, Ermenistan'ın Doğu Anadolu Bölgesindeki toprak taleplerinin meşru olduğu, 1915 olaylarına ilişkin iddialarının tartışmasız gerçek olduğu ve Dağlık Karabağ ile protokollerin herhangi bir bağı bulunmadığı'' konularının Türkiye'ye dayatıldığını savunan Elekdağ, Türkiye'nin bu kararlara itirazının ise protokollerin Zürih'teki imza töreninde temsilci bulunduran ülkeler tarafından haksız bulunduğunu iddia etti.

Elekdağ, ''Protokollerin TBMM'de kabul edilme şansı sıfırdır. Protokollerin Mecliste tutulması 'onaylanacak' gibi yorumlanabilir. Bu da Türkiye'ye baskı yöneltebilir. Protokollerin Meclisten çekilerek, çöpe atılması zorunludur'' diye konuştu.

-''AZERBAYCAN'IN HANGİ SORUNU ÇÖZÜLECEK?''-

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, uluslararası konularda Türkiye'nin milli menfaatlerinin gözetilerek, konuşmaların yapılması gerektiğini, konuyla ilgili görüşmelerin yapılabilecek bir kapalı oturumda tartışılabileceğini söyledi.

Hükümetin, protokoller konusunda tüm siyasi partileri bilgilendirdiğini belirten Mercan, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin, Azerbaycan Dağlık Karabağ sorununu gündemden çıkardığını söylerseniz, size yazıklar olsun. Başbakan'ın konuyla ilgili sözleri ortada. Uluslar arası ilişkiler vizyon ister, ciddiyet ister. Statükonun devam etmesiyle Azerbaycan'ın hangi sorunu çözülecek? Uzun yıllardır uyuyan Dağlık Karabağ meselesini dünya gündemine Türkiye getirmiştir. Amaç, Azeri kardeşlerimizin kendi topraklarına dönmesini sağlamaktır'' diye konuştu.

Mercan, protokollerin Komisyon gündemine alınmasının koşulları olduğunu belirterek, Azerbaycan'ın problemlerini çözmek istediklerini, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesini istediklerini söyledi.

-''KARABAĞ'DA STATÜKOYU DEĞİŞTİRMEK''-

MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, AK Parti'nin dış politika anlayışında ''ciddiyet ve vizyon olmadığını'' ileri sürdü.

Ermenistan Anayasa Mahkemesinin kararlarına değinen Bölükbaşı, ''Gelişmeler karşısında Türkiye'nin yetkililerinin tutumu ibret verici olmuştur. Hükümete çağrımız, ABD'nin ağzına bakmaktan vazgeçmesi, protokollerin geçersiz ve hükümsüz olduğunu ilan etmesidir. Hükümet, protokolleri geri çekme cesaretini ve basiretini gösterememiştir'' diye konuştu.

AK Parti Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu da Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda somut bir gelişme olmadan protokollerin TBMM'den geçirilmeyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin Azerbaycan'a rağmen iş yapıyor gibi gösterilmesinin kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu vurgulayan Kınıklıoğlu, ''Türkiye'nin dış politikası Karabağ'da statükoyu değiştirmektir. 1915 olaylarının kabul ediliyormuş gibi imada bulunulmasını siyaseten ahlaksızlık olduğunu düşünüyorum'' dedi. Kınıklıoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller sayesinde Dağlık Karabağ sorununun dünya gündemine taşındığına dikkati çekti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki eylemlerde Türk Bayrağının yakılmasına karşı TBMM tarafından ortak kınama yayımlanması için grup başkanvekillerine çağrıda bulundu.

Daha sonra CHP'nin gündeme ilişkin grup önerisi reddedildi.

Zaman, 24.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.