Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Muhalefet tek vücut

Muhalefet tek vücut

Anayasa görüşmelerinin ilk gününde CHP-MHP muhalefetine BDP de katıldı.
 

Anayasa değişikliği paketiyle ilgili görüşmeler tamamlanana kadar çalışacak olan Meclis Genel Kurulu’nda yoğun mesai dün başladı. TBMM Başkanlığı, milletvekillerinin rahat çalışması için Meclis’e ziyaretçi girişlerini kapatırken, basın mensupları için de TBMM bahçesinde canlı yayın stüdyoları kuruldu.

Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamaması üzerine BDP, MHP, CHP ve AKP grupları, önerilerini ayrı ayrı Genel Kurul’a getirdi. Bu önerilere ilişkin görüşmelerde zaman zaman usul tartışmaları yaşandı. Saat 13.00’de toplanan Genel Kurul’daki bu görüşmeler, yaklaşık 6,5 saat sürdü. Daha sonra, AKP grubunun TBMM Genel Kurulu’nun çalışma gün ve saatlerine ilişkin önerisi kabul edildi. Bunun üzerine Genel Kurul’da anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

TBMM bundan sonra 23 Nisan hariç her gün üç madde görüşülecek. Buna göre ilk tur 28 Nisan’da sona erecek. Önergenin kabul edilmesiyle Genel Kurul’a oy sandıkları ve kabinler kondu. Ve ilk iki maddenin görüşülmesine başlandı.

Dört lider de Genel Kurul’da

Anayasa değişikliğinin Genel Kurul’a gelmesinin ardından salona ilk gelen ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli’den yaklaşık bir saat sonra saat 19.00 sıralarında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da salondaki yerini aldı. Başbakan Recep Tayyip Errdoğan ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da geç saatlerde Genel Kurul’a geldiler.

Anayasa üzerine ilk sözü alan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “değişiklik teklifinin Recep Tayyip Erdoğan projesi olarak Parlamento’nun gündemine geldiğini” söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise, “AKP cin fikirlidir. Ali Cengiz oyunuyla yandaş yargı ve kendine uygun anayasa yaratma niyetini, bazı temel hak ve hürriyetlerin arkasına gizlemiştir” dedi.

Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde partisinin grubu adına söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, 1982 Anayasası’nın, hem ruhunun hem özünün demokratikleşmeye ve özgürlüğe imkan vermediğini belirterek, “Bu ruhtan kurtulmadıkça yeni anayasa yapma imkanı yoktur” dedi.

Vekillere yakın markaj

Paketin sahibi AKP, teklife ret oyu verme ihtimali bulunan milletvekillerini yakın markaja aldı, bağımsız milletvekillerine yönelik ikna turlarını sürdürdü. Başbakan Erdoğan, parti grubunu topladı ve milletvekillerine hitap etti.

CHP yönetimi de teklife destek verme eğiliminde olan milletvekillerini yakın takibe aldı. Baykal’a yakınlığıyla bilinen CHP’li Mehmet Sevigen’in, teklife destek verme eğiliminde olan Eşref Erdem’le kuliste dolaşması dikkat çekti.

BDP oylamaya katılmayacak

Anayasa değişiklik teklifi Meclis Genel Kurulu’na gelmeden önce durum değerlendirmesi yapan BDP, pakete karşı çıkan CHP ve MHP ile aynı kulvarda yer almamak için oylamayı boykot etme kararı aldı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP’nin kendilerinin önerilerini dikkate almaması nedeniyle bu yönde bir tutum sergileme kararı aldıklarını söyledi. Demokratikleşme yönündeki bir pakete destek vereceklerini açıklamalarına rağmen AKP’nin, CHP ile aradığı uzlaşmayı BDP’den esirgediğini ifade eden Demirtaş, “CHP ve MHP tarafından gelen ‘hayır’ oyları ile farkımızı ortaya koymak için oylamalara katılmayacağız. Biz daha fazla özgürlük istiyoruz. AKP statükoyu allayıp pulluyor, CHP ve MHP ise statükoyu savunuyor. Biz her iki tarafın da yanında görünmek istemiyoruz. O yüzden görüşmelere katılacağız ancak oylamalarda yokuz” dedi.

CHP: Dakika bir, gol bir

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında dün saat 13.00’da toplandı. Şahin, Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle, BDP’nin, güvenlik güçlerinin, toplumsal olaylarda çocuklara müdahalesine ilişkin araştırma önergesinin, görüşülmesine dair grup önerisini okuttu. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, “Başkanlığın Genel Kurul’a sunuşu yapılmadan, araştırma önergeleri okunmadan, doğrudan grup önerilerine geçildiğini” ifade ederek, usul tartışması açılmasını istedi.

TBMM Başkanı Şahin, bunun üzerine usul tartışması açarak, CHP’li Okay’a söz verdi. Okay, araştırma, genel görüşme veya gensoru önergelerinin, gündemdışı konuşmalardan sonra, Genel Kurulu’n Başkanlığa sunuşu bölümünde yer aldığını söyledi.

Okay, Başkanlık tarafından dağıtılan gündemde de “Başkanlığın Genel Kuruluşa sunuşlarının” ilk sırada yer aldığını belirterek, “Anayasa görüşmelerinde, Sayın Başkan’ın, daha dakika 1-gol 1, içtüzüğün ihlal etme kararlılığının net ifadesidir. Bu parlamentoyu çalıştırırken, içtüzüğe uyarak çalıştıracaksınız” diye konuştu.

Burası Tayland Meclisi’ne döndü

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, kendisine söz vermeyen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in tutumunu eleştirdi. Vural, Şahin’i zalim yöntemlerle Meclis’i yönetmekle suçlayarak, “Biz size nasıl güvenelim. Bizi Meclis’ten mi atacaksınız” diye sordu. BDP’li Hasip Kaplan ise MHP ve CHP’li milletvekillerine tepki göstererek, “Parlamentonun 90. yıldönümünde buranın Tayland Parlamentosu’na çevrilmesinden hicap duyuyorum” dedi.

Taraf, 20.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.