Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 7. madde 335 oyla kabul edildi

7. madde 335 oyla kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesine 335 kabul, 69 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. 335 kabul, 69 ret, 3 çekimser oy kullanıldı, 1 oy da boş çıktı.
Maddeyle, Anayasa'nın “Grev Hakkı ve Lokavt' başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapılıyor. Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak.

Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılıyor.

Oylama sırasında CHP'li milletvekilleri, kabin perdeleri açıkken zarflara oy konulduğunu ileri sürerek itirazda bulundular. TBMM Başkanı Şahin, milletvekillerini uyardı.

Hürriyet, 21.04.2010

6. madde 336 oyla kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesine 336 kabul, 70 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada;  336 kabul, 70 ret oyu kullandı; 1 oy geçersiz sayıldı, 1 oy da boş çıktı.

Maddeyle, Anayasanın 53. maddesinin kenar başlığı “Toplu İş Sözleşmesi  ve Toplu Sözleşme” şeklinde değiştiriliyor. Memurlar ve diğer kamu görevlileri,  toplu sözleşme hakkına sahip olacak. Toplu sözleşme yapılması sırasında  uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Uzlaştırma Kuruluna başvurabilecek. Uzlaşma  Kurulu kararları, kesin ve toplu sözleşme hükmünde olacak.

Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden  yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu  sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Uzlaştırma Kurulunun teşkili,  çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenecek.

Oy kullanma işlemi sırasında muhalefet partileri milletvekilleri, bazı  üyelerin kabinlerin ve katiplerin bulunduğu yerde durmalarından dolayı tepki  gösterdiler. Bu nedenle zaman zaman tartışma çıktı. Bu sırada CHP Mersin  Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile Devlet Bakanı Egemen Bağış ve Ak Parti Grup  Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı arasında tartışma yaşandığı görüldü.

Genel Kurulda, Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesinin görüşülmesine  başlandı.

Hürriyet, 21.04.2010 

Paket, '330'u aştı reforma sandık yolu göründü

Meclis, Anayasa değişikliği için yoğun bir çalışma yürütüyor. Önceki gün başlayan ilk günkü görüşmeler, dün sabah tamamlanabildi. 333 vekil oylamalara geçilmesi için 'evet' derken, paketin iki maddesiyle ilgili oylamada, 'kabul'ler 337'ye ulaştı.

Böylece referandum sınırı (330) aşılmış oldu. 335 sandalyesi bulunan AK Parti Grubu, beklentilerin aksine fire vermedi ve sürpriz bir destekle karşılaştı. AK Parti'den istifa ederek bağımsız kalan isimler oylama öncesi görüştüğü arkadaşlarına 'evet' oyu kullanma sözü verdi. CHP ve MHP'nin şiddetli muhalefetine rağmen kabul edilen maddelerden ilki kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirleri, ikincisi 'kişisel verilerin gizliliğini' içeriyor.

CHP, Meclis'teki oylamalara katılmama geleneğini sürdürdü. MHP ise tam kadro girdiği oylamada "hayır" oyu verdi. MHP yönetiminin, milletvekillerinden "beyaz pul" isteyerek fire ihtimalini sıfıra indirdiği öne sürülüyor.

BDP, "siyasÎ pazarlık" için oylamaya katılmadı

Meclis'te günün sürprizi DSP ile birlikte BDP'nin de oylamalara katılmaması oldu. Anayasa paketine aralarında Sırrı Sakık, Nuri Yaman gibi önde gelen isimlerin de bulunduğu çok sayıda BDP'linin destek vereceği biliniyordu. Buna rağmen oylamaya girilmemesi BDP'nin 'siyasî pazarlık' peşinde olduğu izlenimi verdi. BDP, AK Parti'nin 330'u bulmakta zorlanacağını ve kendi oylarına muhtaç kalacağını düşünüyordu. Ancak, oylamalarda 337 rakamına ulaşılması BDP'nin planlarını altüst etti. AK Parti kurmayları, oy desteği karşılığı hiçbir siyasî pazarlık içine girmeyeceklerini söyledi.

Anayasa değişikliğinin tümü ve ilk maddeleriyle ilgili oylamalar paketin akıbeti açısından gösterge olarak değerlendiriliyor. Referandumun işaret fişeği sayılabilecek sonuçlar ilk gün elde edildi. Anayasa'nın maddelerine geçilmesine 333, ilk maddesine 336, ikinci maddesine ise 337 oy çıktı. İlk oylamaya AK Parti'den Ahmet Koca (Afyonkarahisar) yetişemedi. İkinci ve üçüncü oylamalarda AK Parti tam kadro olarak 335 milletvekili oy kullandı. İlk oylamada çıkan iki boş oyun AK Parti milletvekillerince yanlışlıkla verildiği sonraki oylamada ortaya çıktı. Bu turlarda AK Parti'ye dışarıdan oy geldiği gözlendi. Oylamalara CHP, BDP ve DSP katılmadı. MHP'liler ise 69 milletvekiliyle "hayır" oyu kullandı.

Anayasa paketine verilen desteğin bağımsızlardan geldiği öğrenildi. AK Parti kurmayları, oylama öncesi temas ettiği bazı milletvekillerinden destek sözü almıştı. Bu isimler arasında geçen hafta AK Parti'den istifa eden Zekai Özcan da (Ankara milletvekili) bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da Özcan'ın "evet" oyu verebileceğini söylemişti. Özcan ile birlikte yine geçtiğimiz aylarda AK Parti'den ayrılan Feyzi İşbaşaran'ın da (Elazığ milletvekili) destek sözü verdiği söyleniyor. Yine AK Parti'den milletvekili seçilmesine rağmen seçimden kısa bir süre sonra istifa ederek Abdüllatif Şener'in genel başkanlığını yaptığı Türkiye Partisi'ne geçen Yaşar Öztürk (Yozgat milletvekili) ile Şanlıurfa bağımsız milletvekili Seyit Eyyüpoğlu'nun da anayasa paketine destek sözü verdiği gelen bilgiler arasında.

Muhalefet, görüşmeleri uzatma taktiğini sürdürdü

Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Genel Kurul'un dünkü görüşmeleri de taktik savaşlarına sahne oldu. Muhalefet, görüşmeleri uzatmak için önerge üstüne gönerge sundu. İlk olarak, önceki gün CHP tarafından okunmadığı için tartışma konusu olan "Başkanlığın sunuşları'' okundu. Daha sonra, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için BDP'nin grup önerisi görüşüldü. BDP'nin Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının (YİBO) sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi reddedildi. Ardından MHP'nin esnaf ve sanatkârın sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisinin görüşülmesine geçildi. Bu öneri de kabul görmedi.

Meclis Genel Kurulu'nda CHP'nin 1 Mayıs 1977 ile ilgili grup önerisi görüşmeleri sırasında da tartışma yaşandı. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, 1 Mayıs 1977 olaylarının karanlık yönlerinin aydınlatılması gerektiğini belirtirken, AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın, 1 Mayıs'la ilgili bir demecini hatırlattı ve Kafkas'tan araştırma önergesine kabul oyu beklediğini söyledi. Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut'un CHP'li Kılıçdaroğlu'na söz vermemesi üzerine MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, söz verilmesi gerektiğini söyledi. Yakut "Muhatabım değilsin, Meclis'i nasıl yöneteceğimi sizden öğrenecek değilim." diye karşılık verdi. Oktay Vural ise Sadık Yakut'a "Ne biçim konuşuyorsun?" şeklinde hitap etti. 

Erdoğan ve Bahçeli Meclis'te sabahladı

Anayasa değişikliği teklifinin ilk gün görüşmeleri muhalefet partilerinin yoğun engelleme girişimlerine ve tartışmalara sahne oldu. Sürekli yoklama isteyen ve usul tartışması açan muhalefetin engellemeleri nedeniyle ilk gün mesaisi yaklaşık 18 saat sürdü. Her önergenin oylamasında Genel Kurul Salonu'nda yeterli milletvekili olmasına rağmen CHP'li 20 milletvekili ayağa kalkarak yoklama talebinde bulundu. AK Partili milletvekilleri CHP'nin her yoklama talebine alkışlayarak tepki gösterdi. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de, yoklama süresini 2, bazen 1 dakika ile sınırlı tuttu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklifin tümü, 1. ve 2. maddeler üzerindeki oylamaların sonuna kadar Meclis'te kaldı. CHP ve DSP'li milletvekilleri oy kullanmazken, BDP oylamalar sırasında Genel Kurul Salonu'ndan ayrıldı. Başbakan Erdoğan, Meclis'ten ayrılmazken Genel Kurul'a oylamalar sırasında geldi. Oy kullanırken görme engelli milletvekili Lokman Ayva'ya da yardımcı olan Başbakan, bir ara milletvekili sıralarına oturarak vekillerle sohbet etti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise teklifin tümü üzerindeki konuşmasından sonra Genel Kurul'a bir daha gelmedi.

İlk gün iki madde kabul edildi

Yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burnu sarılı olarak oy kullandı. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, teklifin 1. maddesi oylamasını kaçırdı. Genel Kurul'da teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada 333 kabul oyu kullanılırken, 1. maddeye 336, 2. maddeye 337 kabul oyu çıktı. Ret oyu verenlerin sayısı ise teklifin maddelerine geçilmesinde 73, 1. maddede 70, 2. maddede 68 oldu. Teklifin ilk maddesi için 16 ve 2. maddesi üzerinde 14 önerge verildi. Kurayla belirlenen 7'şer önerge görüşüldü. Uzun ve aralıksız süren anayasa mesaisinde yorgun düşen milletvekilleri kulislerde dinlendi, zaman zaman Meclis bahçesine çıkarak uykularını dağıtmaya çalıştı. Genel Kurul Salonu'nda ve kulislerde uykuya yenilen vekiller oldu. Uyuyan vekillerin fotoğraflarını ise yanındaki vekil arkadaşları cep telefonuyla çekti. İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA

Başbakan Erdoğan, uyuyan vekilleri espri yaparak uyandırdı

Sabah 07.00'ye kadar süren görüşmelerde yorgun düşen, zaman zaman da uyuyakalan milletvekillerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan uyandırdı. Sabah 05.00 sularında kulise gelen ve vekillerle sohbet eden Erdoğan, uyuyan vekillerin yanına gidip omzuna dokunarak uyandırdı. Bayan milletvekillerinin uyanık olduğunu fark eden Erdoğan, erkek vekillere, "Tabii siz çocuk bakmadığınız için sabaha kadar dayanamadınız. Bakın bayan vekiller nasıl uyanık?" diye espri yaptı. Kulisin kenarında oturan bayan vekiller ise saati hatırlatıp Başbakan'ı '5 çayına' davet etti. Başbakan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun aracılık yaptığı bayan vekillerin davetine hemen icabet ederken uzun süre onlarla sohbet edip fotoğraf çektirdi. Bayan vekiller ayrıca 'kadınlara pozitif ayrımcılık getiren' anayasa değişikliği maddesi nedeniyle Başbakan'a teşekkür etti.

Ayva: Bayrama hazırlanıyoruz

Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde yakasına karanfil takan AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, "Çiçeğin ve bayramlık tıraşımın anlamı, bugün benim gibi özürlü olanların arifesi, inşallah işlemler bittikten sonra bayramı olacak." dedi.

Kabul edilen iki madde neyi içeriyor?

CHP ve MHP'nin şiddetli muhalefetine rağmen kabul edilen maddelerden ilki kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirleri içeriyordu. Buna göre çocuklar, yaşlılar ve özürlülerle, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak. Teklifin 2. maddesi ise 'kişisel verilerin gizliliğini' içeriyor. Böylece herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip duruma geliyor.

Anayasa maratonunda yorulan bakanlar gündüz resmî programlarını şaşırdı

Meclis'te başlayan anayasa maratonu bakan ve milletvekillerini yorgun düşürdü. Bazıları daha önceden onay verdikleri programlara katılamazken, bazıları da katıldıkları programda salonları karıştırdı. Dün gece sabaha kadar süren anayasa oylamasına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın sabah 10.00'da Rixos Otel'deki toplantıya katılamadı. Dizayn Group'un toplantısına katılmak için otele gelen eski Devlet Bakanı AK Parti Milletvekili Kürşad Tüzmen ise salonu şaşırarak başka bir programa katıldı. Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın bulunduğu bir alt kattaki salona inen Tüzmen, Sporda Hoşgörü ve Sevgi Çalıştayı programında protokol sandalyelerine oturdu. Tüzmen, yanlış programa katıldığını ancak İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra fark etti.

Daha sonra bir üst kattaki Dizayn Group toplantısına gelen Tüzmen, "Aldılar götürdüler aşağıya, sporcuyuz diye. Baktım İstiklal Marşı okunuyor falan. Ayıp olmasın diye biraz oturdum. Gece uyumayınca böyle oluyor." dedi. Daha sonra Dizayn Group Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları'na, "Yeterince bakan yok diyorsan aşağıdan spor bakanını getireyim istersen." diyerek salondan ayrıldı. Tüzmen, yaşadıklarını anlatıp Bakan Özak'ı ikna ederek asansörle Dizayn Group toplantısına getirdi. Burada da konuşan Özak ve Tüzmen, anayasa maratonundan bahsetti. Dizayn Group'un 'Beyin Göçüne Karşı Beyin Gücünü Teşvik Ediyoruz' tabelalarını ellerinde taşıyan Özak ve Tüzmen, ilginç espriler yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Mirmahmutoğulları, "Spor yapan iki bakanımız uyumadı. Yapmayan iki bakanımız uyudu." esprisi yaptı. Özak, "Karadenizlilerde beyin yoktur derler ama bu bir iftiradır. Karadenizlilerde çift beyin var. O yüzden Karadeniz'den beyin göçüne izin vermemeliyiz." sözleri gülüşmelere sebep oldu.

Kabul edilen 4 madde neyi içeriyor?

İlk iki günde kabul edilen maddelerden birincisi kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazilere pozitif ayrımcılık getiriyor. Onlar için ek tedbirler alınmasının eşitliğe aykırı olmadığını öngörüyor. Teklifin 2. maddesi ise 'kişisel verilerin gizliliğini' içeriyor. Üçüncü madde, vatandaşların seyahat özgürlüğünü düzenliyor. 'Ailenin korunması' başlıklı dördüncü madde de çocukların korunmasını içeriyor.

Zaman, 21.04.2010

5, Maddeye 333 kabul 70 ret oyu verildi

Anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesine 333 kabul, 70 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 405 milletvekili katıldı. Oylamada; 333 kabul, 70 ret oyu kullanılırken, 1 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Maddeyle, Anayasanın, ''Sendika Kurma Hakkı'' başlıklı 51. maddesinde değişiklik yapılıyor. Böylece, bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor.

Teklifin 5. maddesinin gizli oylamasının tamamlanmasıyla Genel Kurul, dün saat 15.00'te başladığı mesaisini 13 saatte tamamladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, görüşmeleri kısa bir süre izlerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oylamalar bitinceye kadar Meclisten ayrılmadı. Görüşmeler sırasında makam odasında bulunan Erdoğan, oylamalara katıldı. Erdoğan, teklifin 5. maddesinin gizli oylama sonucunu Genel Kurulda Bakanlar Kurulu ve AK Parti sıralarında oturarak ve milletvekilleriyle sohbet ederek bekledi. Bazı AK Parti milletvekilleri, Erdoğan ile fotoğraf çektirdi.

CHP VE BDP milletvekilleri, teklif üzerinde görüşlerini ifade ederken, oylamaya katılmadı. MHP ve CHP, sık sık yoklama isterken, görüşmelerin devam etmesi yönünde önerge verdi. Genel Kuruldaki görüşmeler sık sık tartışmaya neden oldu. 3 maddenin görüşme ve gizli oylamaları, yaklaşık 9 saatte tamamlandı.

Genel Kurulda Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri devam ederken bazı milletvekilleri kulise çıkarak, Inter ile Barcelona arasında oynanan Avrupa Şampiyonlar Ligi Yarı Final maçını izledi.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı. Genel Kurul, bugün teklifin 6, 7 ve 8. maddelerini görüşecek.

4. madde 336 oyla kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin 4. maddesine 336 kabul, 69 ret oyu verildi. TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada; 336 kabul, 69 ret oyu kullanılırken, 2 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy da geçersiz sayıldı.
 

Madde, Anayasanın ''Ailenin Korunması'' başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapıyor. Başlığı, ''Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları'' şeklinde değiştirilen maddeye, çocukların korunması konusunda hüküm ekleniyor. Maddeye eklenen hüküm şöyle:

''Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır.''

Zaman, 21.04.2010

Paketin ikinci maddesi 337 oyla kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda ele alınan Anayasa değişikliğine ilişkin teklifin 2. maddesi sabah saatlerinde 337 oyla kabul edildi. Oylamada, 68 ret oyu çıktı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yapılan Genel Kurul'da, 2. madde yaklaşık 4 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. CHP, BDP ve DSP'nin katılmadığı oylamada, AK Parti ile MHP'nin yanı sıra bazı bağımsız milletvekilleri oy kullandı. Oylama sonuçları şöyle oluştu: 337 evet, 68 ret, 0 boş, 0 geçersiz.

Bu arada, dün saat 13.00'te başlayan Genel Kurul, yaklaşık 18 saat boyunca aralıksız çalıştı. 6 saati usul tartışması ile geçen görüşmelerde, paketin tümü üzerinde müzakereler esastan yapılıp ardından maddelere geçilmişti.

Genel Kurul'a bugün saat 15.00'e kadar ara verildi. Kurul bugün paketin 3, 4 ve 5. maddelerini de ele alacak. Maddeler bitene kadar Genel Kurul çalışmalarına devam edecek.

İlk oylamada referandum mesajı çıktı: 333 kabul

Anayasa maratonu gergin başladı. Reforma karşı çıkan muhalefetle iktidar arasında taktik savaşı yaşandı.
'Usul' tartışmaları sebebiyle 'esas'a geçilebilmesi saatler sürdü. Maddelerin görüşülmesine geçilmesi için yapılan gizli oylamada referandum eşiği olan 330 rakamı aşıldı. CHP, DSP ve BDP oylamaya katılmazken MHP ret verdi.

12 Eylül'ün ürünü olan Anayasa'yı kısmen de olsa değiştirmeyi hedefleyen 30 maddelik paketin görüşmeleri başladı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in yönettiği oturumun ilk gününe "usul" tartışmaları damgasını vurdu. CHP ve MHP, Meclis oturumu öncesi toplanan AK Parti Grup toplantısının neden TRT 3'te yayınlandığını bile sorun yaptı. Bir diğer tartışma konusu ise Meclis Başkanı'nın araştırma önergelerini okutmaması oldu. Şahin'in bu yöndeki takdir yetkisine karşı çıkan muhalefet, usul tartışması başlattı. Muhalefet, hedef tahtasına Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'i oturttu. Şahin'in tarafsız yönetim sergilemediğini öne sürdü. AK Parti kanadı, muhalefetin tavrını, "Meclis Başkanı'nı sinirlendirerek içtüzük ihlali yaptırmak ve Anayasa Mahkemesi'ne malzeme vermek" şeklinde yorumladı. Muhalefet daha sonra grup önerilerini gündeme getirdi. BDP taş atan çocuklar, MHP işsizlik, CHP ise anayasa değişikliğine atılan imzaların araştırılması konularındaki grup önerisi ile görüşmeleri olabildiğince geciktirmeye çalıştı. Sonuçta muhalefetin engelleme tavrı, paketin genelinin görüşülmesini 6,5 saat geciktirdi. Genel görüşme için ilk sözü CHP lideri Deniz Baykal aldı. AK Parti adına Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, MHP adına Konya Milletvekili Faruk Bal, BDP adına da Grup Başkan Vekili Ayla Akat Ata söz aldı.

333 kabul oyu ile maddelerin görüşülmesine başlandı

Meclis Genel Kurulu'nda siyasi partilerin grup önerilerinin görüşülmesi sırasında MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile Meclis Başkanı Şahin arasında birkaç farklı tartışma yaşandı. Bunların ilkinde Vural, usul tartışmasında kendisine söz vermediği gerekçesiyle Şahin'e "Siz TBMM başkanısınız, düğmenizi yanlış iliklediniz. Özel talimatla buraya gelmişseniz Meclis başkanlığı sıfatınıza yakıştıramıyorum." ifadelerini yöneltti. Sık sık araya girerek taktik savaşında en aktif rol oynayan isim Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç oldu. Meclis Başkanı Şahin, "Bu Parlamento'yu usul tartışmaları ile mi yöneteceğiz?" diyerek isyan etti.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler saat 23.45'te sona erdi. Ardından teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylama yapıldı. Kayseri'de yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a öncelikle oy kullandırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ismi okunduğu sırada Genel Kurul salonuna girdi. Oylamaya 410 milletvekili katıldı. 333 kabul oyu kullanılırken, 73 de ret çıktı. 2 milletvekili çekimser kaldı, 2 oy da boş çıktı. Ardından saatler 00.45'i gösterirken anayasa değişikliği teklifinin 'pozitif eşitlikle' ilgili 1. maddesinin görüşülmesine başlandı.

Fakat AK Parti açısından ortaya "bıçak sırtı" olarak tabir edilen bir tablo çıktı. Oylamanın sonucu, ilerisi için de gösterge kabul ediliyor. AK Parti, bazı bağımsız milletvekillerinin de desteğiyle referandum için gerekli olan 330 oyu az farkla aştı. İktidar partisi, Meclis Başkanı oy kullanamadığı için 335 sandalyeye sahip. Zekai Özcan, Fevzi İşbaşaran, Seydi Eyüboğlu gibi bağımsızların 'evet' oyu vereceğini söylemesi AK Parti içinde fire yaşandığını ortaya koydu. 69 sandalyesi bulunan MHP dışında 4 milletvekilinin daha ret oyu kullandığı anlaşıldı.

Erdoğan: Bir ay da sürse bunu bitireceğiz

Başbakan Tayyip Erdoğan, muhalefetin görüşmeleri geciktirme çabalarına tepki gösterdi. Bir ayda sürse Genel Kurul'daki görüşmeleri devam ettireceklerini söyleyen Erdoğan, "Engellemelere ne kadar devam ederseniz edin, gece yarılarına, sabaha kadar devam etseniz, bu devam edecek. Biz artık bu yola çıktık, bunu bitireceğiz." dedi. TBMM'den ayrılırken gazetelerin muhalefetin görüşmelere engelleme yaptığını belirtmesi üzerine, Erdoğan şöyle konuştu: "Bizdeki muhalefetin tanımı bu. Yapılanları görüyorsunuz. Sadece bir engelleme anlayışıdır. Sürekli olarak bütün yasal düzenlemeler yapılırken, hangi mantık ve anlayışla hareket ettiyseler bugün de bütün meseleleri bağcıyı dövmek, üzüm yemek diye bir dertleri yok. Desteklemiyorsan desteklemezsin. Ama destekleyenlerin de önünü kapama."

Baykal'a göre 'yargı freni' de elden gidiyor

Anayasa değişikliği paketi konusunda partisinin görüşlerini dile getiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, paketi 'bir AKP ve Recep Tayyip Erdoğan projesi' olarak niteledi. Anayasa değişikliği için toplumun bir talebinin olmadığını öne süren Baykal, 'yargı' ve 'cumhurbaşkanlığı'nın iktidarı kontrol eden iki fren olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı freninin daha önce ortadan kaldırıldığını, şimdi de yargı freninin elden gittiğini öne süren Baykal, "Fren işlevini yerine getirecek yargının bu kimliğini ortadan kaldırırsanız Türkiye'yi frensiz tepetaklak yokuş aşağı giden bir arabaya döndürürsünüz." ifadesini kullandı.

CHP, BDP ve DSP oylamaya katılmadı

Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamaya, CHP, BDP ve DSP'li milletvekilleri katılmadı. Genel Başkan Devlet Bahçeli dahil MHP'li milletvekilleri ise oy kullandı. BDP'li milletvekilleri oylama sırasında salonda da bulunmadı. Bağımsız milletvekillerinden bazıları oy kullanırken, bazıları kullanmadı. Bağımsızlardan Ankara Milletvekili Zekai Özcan, Elazığ Milletvekili Feyzi İşbaşaran ve İzmir Milletvekili Recai Birgün oy kullandı. BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız, oylamaya katılmama gerekçelerini "Genel Kurul'da görüşlerimizi ifade edeceğiz ama oylamalara katılmayacağız. Önerilerimiz ve taleplerimiz dikkate alınmadı." şeklinde izah etti.

İlk tur görüşmeleri 27 Nisan'da tamamlanacak

AK Parti Grubu'nun kabul edilen önerisine göre, anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri hafta sonları da dahil 9 günde tamamlanacak. Her gün 3 maddenin geçirilmesi hedefleniyor. Meclis, nisan ayı sonuna kadar günde en az 13 saat çalışacak. Hafta sonları da dahil saat 24.00'e kadar mesai yapacak. Meclis çalışmalarına sadece 23 Nisan nedeniyle ara verilecek. Bu arada Genel Kurul'da ilginç tartışmalar yaşandı. Millete komplo belgesiyle gündeme gelen "ıslak imza" tabiri gündeme geldi. CHP ve MHP'nin, AK Partililerin ilk teklifteki imzalarını gündeme getirmesi üzerine kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Çin ve İsrail dostluk gruplarından ayrılan MHP'lilerin imza atmadığını söyledi. MHP'li Oktay Vural ise bunun için imzaya gerek olmadığını savundu.

Zaman, 20.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.