Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Anayasa maratonu başlıyor

Anayasa maratonu başlıyor

Üçü geçici, 30 maddeden oluşan anayasa değişiklik paketinin tümü üzerindeki görüşmelerin 20 gün sürmesi bekleniyor

Kamuoyunun haftalardır tartıştığı 30 maddelik anayasa değişiklik teklifinin Genel Kurul maratonu bugün başlayacak. İki tur halinde yapılacak görüşmelerin yaklaşık 20 gün sürmesi bekleniyor. Bugün saat 13.00'te toplanacak olan Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısını değiştiren, parti kapatmayı zorlaştıran, askere sivil yargı yolunu açan, 12 Eylül darbesini yapanlar ve dönemin yöneticilerinin yargılanmasını sağlayan paketin tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak ve maddelerine geçilmesi oylanacak. CHP adına Genel Başkanı Deniz Baykal kürsüye çıkacak. MHP adına da Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin konuşacağı belirtiliyor. Muhalefet liderlerine Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıt vermesi ve böylece haftalardır medya üzerinden ve grup toplantılarıyla devam eden tartışmanın Genel Kurul'a taşınması bekleniyor. Anayasa görüşmeleri nedeniyle Meclis'te adeta olağanüstü hal ilan edildi. Tüm partiler, milletvekillerini anayasa görüşmeleri boyunca Meclis'te bulunmaları konusunda uyardı. Tek bir oyun bile büyük önemi olduğu için tüm yurtiçi ve yurtdışı programlar iptal edildi.

20 GÜN

Anayasa değişiklik görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda iki turlu yapılacak. Birinci tur görüşmeler sırasında maddeler ve önergeler tek tek ele alınacak. Maddelerin oylaması gizli yapılacak. Bu nedenle bir maddenin görüşme ve oylamasının en az 3 saat sürmesi bekleniyor. AK Parti, birinci tur görüşmelerin yaklaşık 10 gün süreceğini hesaplıyor. Muhalefet de içtüzüğün verdiği tüm olanakları kullanarak görüşmeleri daha da uzatmayı planlıyor. Birinci tur görüşmelerin bitiminden iki tam gün geçince ikinci tur başlayacak. İkinci turda madde üzerinde önerge varsa sadece bu ele alınacak ve oylama yapılacak. Bu nedenle ikinci turun daha kısa olması ve 3- 5 gün sürmesi bekleniyor. 20 gün içinde paketin Meclis'ten çıkarılıp, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulması planlanıyor.

3 soru, 3 cevap

Anayasa paketi nasıl oylanacak?
Anayasaya göre 330'un altında oy alan maddeler reddedilmiş olacak. Paketin tümü, 330 ila 367 arasında oy alırsa otomatik olarak referanduma sunulacak. 367'nin üzerinde oy alması halinde ise değişiklik referanduma gerek kalmadan kabul edilmiş sayılacak. Ancak 367 ve üstünde oy da alsa Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa değişikliklerini referanduma sunma yetkisi bulunuyor.

Kim nereye oy verecek?
CHP, kapatma, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren maddeler için ret oyu kullanacak. CHP'nin değer maddeler için ise "evet" oyu vermesi bekleniyor. MHP de anayasa değişikliğine sıcak bakmıyor. MHP'nin tüm maddelere mi yoksa üç maddeye mi ret oyu kullanacağı henüz kesinleşmedi. BDP de paketi desteklemediğini açıklamıştı. 

AK Parti'de fire olur mu?
336 milletvekili bulunan (Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin oy kullanamadığı için 335 oy) AK Parti içinde de Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya ilişkin maddelere sıcak bakmayan milletvekilleri bulunuyor. Ancak bunların "ret" oyu kullanıp kullanmayacağı bilinmiyor. AK Parti içindeki tepkiler nedeniyle bir oyun bile büyük önemi bulunuyor. AK Parti'ye destek gelmezse ve parti içinde 6 ret oyu çıkarsa üç maddenin düşme olasılığı da bulunuyor. Bu nedenle bir oy bile büyük önem taşıyor.

AK Parti'de referandum için hazırlıklar başladı

Anayasa değişikliğiyle ilgili olası referandumu temmuz ayı başlarında öngören AK Parti yönetimi, çalışmalarını başlattı bile. Yönetim, referandum için kurulacak sandıklarda 600 bin partiliyi görevlendirilecek. AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı, mayıs ayında partisinin genel merkezinde illerin seçim işleri başkanları ve yardımcılarını toplayacak. Bu toplantıda sandıklarda görevlendirilecek isimler belirlendikten sonra, referandum günü nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda eğitim verilecek. AK Parti yönetimi referandum için kapsamlı bir kampanya yürütülmesini de gündemine aldı. Başbakan Erdoğan'ın, kampanya boyunca mitingler düzenleyeceği elli ile gitmesi planlanıyor. Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kabinenin diğer üyeleri ve vekiller de il, ilçe ilçe dolaşarak destek isteyecek. AK Parti üst düzey bir yönetici, "Referandum 2011 yılında yapılacak genel seçimlerin de bir provası olacak. Biz hazırlıklarımızı bu yönde yürütüyoruz" dedi.

Sabah, 19.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.