Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > İnsafsızlık etme sen önce işine bak

İnsafsızlık etme sen önce işine bak
 

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Milliyet’te yayımlanan röportajında, “Anayasa değişikliği için BDP üzerinde baskı kuracaklarına AKP’ye ‘yaptığın iyi değil’ desinler” diyerek Ak Parti’ye büyük destek vermekle suçladığı liberal aydınlar, tepki gösterdiler

Mehmet Altan, “Mardin’deki Zerdan Deresi’nin üç dönemdir elinde tuttuğun belediyenin yönetiminde açık kanalizasyon olmasına aldırmamak Kürtleri ezmek anlamına gelir” derken, Mehmet Barlas, “İnsafsızlık etmiş”, Refik Erduran, “Kafası karışık” yorumunu yaptı. Liberal aydınlar BDP lideri Demirtaş’ın eleştirilerine yanıt verdiler                       

 

Demirtaş’ın aklı karışık
“Sayın Demirtaş’ın aklı biraz karışık görünüyor. Örneğin hem ‘Devlet çözüme daha yakın, AKP ise çözüm sürecini tıkamakta’ diyor, aynı zamanda büyük çapta artan askeri harekâttan söz ediyor. Asker bu harekâtı yapmak istemiyor da, hükümetin zoruyla mı o yöne gidiyor? Aslında konuyu karmaşıklaştırıp, çok söze boğmaya gerek yok. Püf nokta, çok yalın... Demirtaş’ın yaptığı gibi Öcalan’a ‘sayın’ denecek mi? Kendi egosunu ve çıkarını hep ön planda tutmakta olan o megalomanın Kürt vatandaşlarımızın tümü üstündeki ipoteğinin sürmesine izin verilecek mi? Açılım girişimi, Kürtler dahil bütün vatandaşlarımızın esenliği açısından önemli bir fırsattı. Habur ahmaklığı gibi yanlışlar yüzünden zora sokuldu.

 

İlkelerime uyanı desteklerim
“Siyasetçi, aydınları değerlendirirken siyaset üzerinden değerlendiriyor. Ben ilkeyi AB üstünden değerlendiririm. Aslında demokratik barış hareketi ya da Kürt siyaseti de, bunu siyaset olarak değil, AB’nin temel hak ve özgürlükleri üzerinden işi götürerek, cumhuriyetin demokratikleşmesini esas alsa, sorun hızlı çözülebilir. Ben siyasetçiler gibi yönetimle ilgili değil, yönetilenin yaşam kalitesiyle ilgiliyim. Desteklediğim de bunu hayata geçirecek ilkeler. Bu ilkelerin etrafına gelen herkesi desteklerim. Siyasetçi ülkeyi yönetmekle yönetime ortak olmakla ilgili birisi. Liberal aydınlar, Türk halkının yeryüzü standartlarında bir refaha ulaşması için çalışıyor. Zerdan Deresi’nin üç dönemdir elinde tuttuğun belediyenin yönetiminde açık kanalizasyon olmasına aldırmamak Kürtleri ezmek anlamına gelir.

 

İnsafsızlık etmiş
“Demirtaş biraz insafsızlık etmiş. Teşhis hataları da var. Liberaller diye nitelenen kesim şu anda partiyi temsil etmiyorlar. Medyada ve kamuoyunda liberal olarak sesleri duyulanlar örgütlü grup değil. Ben de bunlardan biriyim. Merkezden karar alınmış görüşleri seslendirmiyorum.
Doğruya doğru, eğriye eğri demeye çalışıyorum. Özerk ve özgür gazete yorumcusu olmaya çalışıyorum. Bu açıdan ben kendi söylemlerine baktığım zaman Kürt realitesinin görmezden gelinmesi, Kürt tabanlı partilerin kapatılması, demokratik açılım denilirken, polisin ve askerin ön planda tutulması, faili meçhul cinayetler ve benzer konularda gerek sistemi, gerekse hükümeti eleştiren sayısız yazı yazdım, konuşmalar yaptım.

 

Başkalarının söylemediğini söylediğimiz için etkiliyiz
“Liberal olarak etiketlenen insanların sayıları az. Ama, yazılanlara bakılınca, çok büyük güce sahip oldukları izlenimi doğabiliyor. Bu kişiler hiçbir siyasi güce bağlı değil. Başkalarının söyleyemediğini söyleyebilme olanağı, onları etkili kılıyor. Bu nedeniyle MHP lideri tarafından ‘12 kötü adam’ diye tanımlanıyorlar, Başbakan tarafından ‘Sen kimsin?’ eleştirisine uğruyorlar, CHP’liler onlara ‘yandaş’ diyebiliyor. BDP’lilerin de bu kişileri kendi durdukları noktaya göre ve sübjektif bir şekilde değerlendiriyor olmaları tuhaf değil.

 

Türk aydını Kürt fenomenini kabul etmekte zorlanıyor
“Türk aydınının birinci vasfı, Türk olmaktır. Her türlü çözümlemeyi,  o Türk kollektif kimliğinin uzağında yapmaz. Bu da kendisinin Kürt sorununa, Türk kimliğinden ayrı bir zihinsel ve siyasal alanda var olduğuna ilişkin görüşünü etkiler. Yani Kürtlük denilen olgunun, Türklük diye algılanan geniş, siyasal kültürel alanın dışında konumlandırılmasından endişe duyar. Türk aydını, Türk algısının dışında Kürt varlığını, fenomenini kabul etmekte zorlanıyor.  Ben şu deyiş karşısında kendimi her zaman tedirgin hissettiğimi her zaman hissetmişimdir; Kürdistan.”

Milliyet, 14.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.