Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Tarih parlamentolarda yargılanamaz, yazılamaz

Tarih parlamentolarda yargılanamaz, yazılamaz  

Erdoğan, 1915 olaylarına ilişkin, “Tarihin parlamentolarda yargılanması hiç kimsenin yararına değildir. Nesillere, diyalog ve barış arayışına ciddi zararlar verir” dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Washington’da George Mason Üniversitesi bünyesinde, Ali Vural Ak Küresel İslam Araştırmaları Merkezi’nin açılışına katıldı. ‘’Küresel Barış Vizyonu Olarak Medeniyetler İttifakı’’ başlıklı bir konuşma yapan Erdoğan, bugün görüşeceği ABD Başkanı Barack Obama’ya 1915 olaylarına ilişkin mesaj gönderdi: “Tarihin parlamentolarda yargılanması Ermenistan’ın da yararına değil.” Erdoğan şu mesajları verdi: 

SOYKIRIM İDDİALARI: Biz geçmişte yaşanılan acıların tarafgir bir şekilde siyasete alet edilmesine karşıyız. 1915 olaylarının bir soykırım olarak takdim edilmesini, hele hele bunun hükmünün parlamentolarca verilmesini adaletsiz ve tek taraflı bir tutum olarak reddediyoruz. Tarihi olayları aydınlatacak olan tarih bilimidir, tarihçilerdir, arşivlerdir, belgelerdir. Tarih parlamentolarda yazılmaz, parlamentolarda yargılanamaz. Tarihin gerçekleri, işte içinde bulunduğumuz bu tür üniversiteler, ilim yuvalarında ortaya çıkacaktır.

TARTIŞMADAN KAÇMADIK: Biz bu tartışmadan hiçbir zaman kaçmadık, kaçmıyoruz. Tersine biz arşivlerimizi açtık, belgelerimizi ortaya koyduk. Dedik ki diğer arşivi olanlar arşivlerini açsınlar. Belgelerini ortaya koysunlar. Ortak tarih komisyonu kurulması için çağrı yaptık ama bir cevap alamadık.

KİMSENİN YARARINA DEĞİL: Tarihin parlamentolarda yargılanması hiç kimsenin yararına değildir. Ermenistan’ın asla ve asla yararına değildir, olamaz. Ellerini indirip, ellerini kaldırarak tarihi çarpıtanlar barış, diyalog, uzlaşı arayışlarına zarar verdiklerinin umarım kısa zamanda farkına varırlar.

KOMŞULARLA ‘SIFIR’ SORUN: Düşüncesine güvenen düşünce, inancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Eğer bunu ilke olarak belirlersek, komşularla sıfır sorun olacaktır.

NÜKLEER SİLAHLAR: Bölgemizde hiçbir ülkede nükleer silah istemiyoruz. Hangi ülke olursa olsun.

İSRAİL’İN AÇIKLAMALARI:  Son zamanlarda Batı Şeria’daki yapılanmaların hepsi ortada. Kudüs ile ilgili yapılan açıklamalar şık değil. Yani bu açıklamaları yapan bir anlayış... Şu anda bir bakıyorsunuz kabine de görevde. Bu gerçekleri görmemiz lazım. Yani biz adalet üzerine kurulu bir dünya istiyoruz, barış üzerine kurulu bir dünya istiyoruz.

İSLAM TERÖRİZMLE ANILAMAZ 

“Adalet ve vicdan duygusunu uluslararası ilişkilerden uzak tutarsanız uzun vadede bir yıkımın temellerini atarsınız. Bir başarı hikayesi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı ve ortaya koyduğu küresel vizyon çatışma eksenli yaklaşımlara karşı somut bir cevaptır. Balkanlar’da, Kafkasya’da, Orta Doğu’da barışın mümkün olduğuna inanıyoruz ve mücadelesini veriyoruz.”

“İslam ile terör kelimeleri yan yana gelemeyecek kadar birbirine zıttır, birbirine karşıttır. Can azizdir, can kutsaldır, bir insanı öldüren, bütün bir alemi öldürmüş gibidir. İslam bunu söylüyor. Körü körüne, yekpare bir batı düşmanlığı yapanlar olduğu gibi, İslamı terörizmle anacak kadar gözünü ve vicdanını karartan küresel bir İslamafobia gibi gayretin olduğunu görüyoruz.”

OBAMA İLE GÖRÜŞME BUGÜN

Başbakan Erdoğan, bugün de ABD Başkanı Obama ile biraraya gelecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Ren Rhodes, “Başbakan Erdoğan ile istişarelerde bulunma fırsatına sahip olmayı çok istediklerini” kaydetti. Rhodes, görüşmede Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi çabalarıyla birlikte İran, Irak ve Afganistan’ın da gündeme geleceğini söyledi. 

Erivan’la ilk ortak çalışma

Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’da bulunan Başbakan Erdoğan ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan iler biraraya geldi. Washington Kongre Merkezi’nde gerçekleşen 1 saat 15 dakikalık görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan’ın özel temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da katıldı. İki liderin gündeminde; 12 Ekim 2009’da Zürih’te imzalanan ve iki ülke arasında normalleşmeyi öngören protokoller vardı. Başbakan Erdoğan, Müsteşar Siniroğlu ile Erivan’a ulaştırdığı mektubun detaylı şekilde ele alındığı görüşmede, iki ülke dışişleri bakanlarının konuyla ilgili çalışmalarını devam ettirmelerinde mutabık kalındı. Erdoğan ile Sarkisyan, Davos’ta geçen yılki Ekonomik Forum’un ardından ilk kez biraraya geldi. 

‘Katil Erdoğan’ demek fikir özgürlüğü sayıldı!

• Tunceli Sulh Ceza, “Katil Erdoğan” pankartı nedeniyle haklarında “kamu görevlisine hakaret” suçundan dava açılan Kazım T. ile Ufuk K.’yi beraat ettirdi. Mahkeme “Katil Erdoğan” sloganın fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu kaydetti. Sanıkların avukatı Barış Yıldırım, mahkemeye eski bakan Ekrem Pakdemirli’nin Süleyman Demirel’e hakaret suçundan tazminat davasına çarptırılması ve Pakdemirli’nin bu kararı AİHM’e taşıyıp kazanmasını emsal gösterdiklerini söyledi. Pakdemirli’nin “yalancı”, “Lastikleri patlasın”, “Çankaya’nın şişmanı” gibi cümlelerini kullandığı için Türkiye’de tazminatla cezalandırıldığını belirten Yıldırım, “Biz de AİHM’in bu kararını mahkemeye sunduk. Mahkeme de ‘Katil Erdoğan’ sloganını fikir özgürlüğü kapsamına alarak beraat verdi” dedi. 

Yargıç eleştirisine ise ceza!

Tunceli’den gelen bu karar; star’ın, siyasetçi ve aydınlara en ağır hakaretleri bile ‘eleştiri’ sayan yargının, kendisine yönelik eleştirilere ceza yağdırdığını duyuran haberini doğruladı. Sincan 1. Ağır Ceza Başkanı Osman Kaçmaz’ın bir kararını mail yoluyla eleştiren ve Ali Kozanoğlu 7 bin 300 TL’ye, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın kapatma davası açmasını eleştiren Alanyalı esnaf Süleyman Gürses de 455 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Star, 13.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.