Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Cumhurbaşkanı Gül en kritik kararnameyi onayladı

Cumhurbaşkanı Gül en kritik kararnameyi onayladı

Bir süredir Türkiye'nin dış politikasında belirleyici olacağı söylenen en kritik büyükelçi tayinleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından geçti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 17 yeni büyükelçinin isimlerini belirledi. Buna göre Dışişleri Bakanlığı İstihbarat Genel Müdürlüğü görevini yürüten Aydın Sezgin Moskova Büyükelçiliği’ne, Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz Londra Büyükelçiliği'ne, Cumhurbaşkanlığı Dış İşleri Baş Danışmanı Hüseyin Diriöz de Roma Büyükelçiliği’ne büyükelçi olarak atanacak.


Diğer atanacak isimler ise şöyle gerçekleşti;

Etiyopya Büyükelçisi Ali Rıza Çolak Sırbistan Büyükelçiliği'ne, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin Hırvatistan'ın Zagreb Büyükelçiliği'ne, İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı İnan Özyıldız Lübnan'ın Beyrut Büyükelçiliği'ne, İsmail Aramaz Bulgaristan'ın Sofya Büyükelçiliği'ne, Kerim Uras İsrail'in Tel Aviv Büyükelçiliği'ne, Gürol Sökmensüer Makedonya'nın Üsküp Büyükelçiliği'ne,
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda danışmanlık görevinde bulunan Akın Algan Tunus Büyükelçiliği'ne, Lale Ülker Astana Kazakistan Büyükelçiliği’ne, Ali Rıfat Köksal Nijerya Abuja Büyükelçiliği’ne, Ali Rıza Çolak Sırbistan'ın Belgrat Büyükelçiliği’ne, Bern Büyükelçisi Oğuz Demiralp BM Cenevre Büyükelçiliği’ne, Protokol Genel Müdürü Tanju Sümer İsviçre'nin Bern Büyükelçiliği’ne,
Murat Adalı Endonezya Büyükelçiliği’ne, Nihat Civaner Demokratik Kongo Cumhuriyeti Kinsaşa Büyükelçiliği’ne atanacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yeni yeni büyükelçileri tek tek arayarak atamaları bizzat tebliğ etti.
Bakan Davutoğlu, büyükelçilerin eşleriyle de konuşarak katkılarından dolayı teşekkür etti ve ‘Bu tek kişilik bir görev değildir’ diyerek kendilerine başarılar diledi.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR

Büyükelçi atamalarında ilk önce aday büyükelçilerin isimleri belirleniyor. Belirlenen bu liste Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın ön onayına sunuluyor. Ardından uygun görülen isimler ilgili ülkelere iletiliyor ve bu ülkelerden agreman alındıktan sonra Bakanlar Kurulu Kararnamesi haline getirilip Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuluyor. Cumhurbaşkanı'nın imzası ile de ilgili büyükelçiler yerlerine atanıyor.

KARARNAMENİN ŞİFRELERİ

Moskova Büyükelçiliği’ne atanacak Aydın sezgin
Ankara’da istihbarat genel Müdürü olarak görev yapıyordu, bir önceki görevi ise Paris Başkonsolosluğu idi. Paris’teyken Ermeni konusuyla doğrudan ilgilendi. Hatta hakkında Ermeni lobileri tarafından kişisel dava bile açıldı. Bütün bu deneyimleri de Moskova’ya gitmesinde etkili oldu. Genelde Moskova’ya büyükelçi olarak tecrübeli isimler atanırdı. Oysa Aydın Sezgin’in ilk büyükelçilik görevi. Seçilmesinde hem Kafkaslar konusundaki bilgisi hem de Ermeni konusu hakkındaki bilgisi etkili oldu.

KARARNAMEDE GENÇLERİN SAYISI FAZLA

Kararname genel olarak genç bir kararname. İsimlerin çoğu ilk kez büyükelçi olarak atanıyor. Bakan Davutoğlu’nun Tel Aviv’e atanacak Kerim Uras’la olan telefon konuşmasında ilginç bir anektod yaşandı. Büyükelçi Uras’ın 3 çocuğu var, oysa birçok diplomatın
çocuk sayısı 1 ya da 2 ile sınırlı. Davutoğlu tebligatı yaparken büyükelçiyi 3 çocuğu olmasından dolayı kutladı.

ÇELİKOL MERKEZE ALINDI

Öte yandan Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinin gelirdiği ‘Yüksek koltuk krizi’nde geri  çağrılan Büyükelçi Çelikol ve adı cinsel taciz iddialarına karışan Ali Yakıtal merkeze alındı.

Serdar Kılıç da Beyrut Büyükelçiliği görevinden MGK Genel Sekreteri görevine atanmıştı.

Hürriyet, 04.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.