Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Anayasa değişikliği trafiği başladı

Anayasa değişikliği trafiği başladı

Anayasa değişiklik teklif taslağı, yürürlük maddesi hariç 22 maddeden oluşuyor

Teklif, Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik öngörüyor.

Anayasanın Geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını da düzenleyen teklif taslağında, Anayasa'ya 3 geçici madde de yer alıyor.

Teklif taslağının yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi ve halkoylamasına sunulması halinde ise tümüyle oylanması öngörülüyor.

 AK PARTİ HEYETİ CHP'Yİ ZİYARET ETTİ

AK Parti heyeti anayasa değişiklik paketini sunmak üzere CHP'ye gitti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan oluşan AK Parti heyetini, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu karşıladı. AK Parti heyeti daha sonra BDP ve MHP gruplarını ziyaret edecek.

 

CHP'DEN DESTEK YOK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, parti olarak Anayasa değişikliğine destek vermeyeceklerini söyledi. Okay, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile görüştükten sonra basın mensuplarına açıklama yaptı. Okay, partilerinin baştaki görüşünü koruduğunu belirterek, sadece Anayasa'nın 15. maddesini tek gelmesi durumunda destekleyeceklerini ifade etti. Okay, taslağın AK Parti Genel Merkezi ve Başbakanlık'ta hazırlandığını kendilerinin bu işte olmadığını kaydetti.

AK PARTİ HEYETİ BDP'Yİ ZİYARET ETTİ

AK Parti heyeti anayasa değişikliği paketini sunmak için ikinci olarak BDP'ye gitti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ'dan oluşan heyet, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne gelişinde BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından karşılandı.

Zaman, 22.03.2010

 

MHP: Taslağı değerlendireceğiz  

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AK Parti'nin kendilerine sunduğu Anayasa değişikliği teklifi taslağını değerlendirip görüşlerini kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, ''Biz ilk günden bu yana ortaya koyduğumuz tavrın arkasındayız'' dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Bakanvekili Bekir Bozdağ, MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural'ı ziyaret ederek, Anayasa değişikliği taslağını sundu.

 

Şandır, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Şandır, MHP olarak değişikliği değerlendirip, görüşlerini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 2 Ekim 2007 tarihinde yapılan Grup toplantısında Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini açık ve net açıkladığını hatırlatan Şandır, grup başkanvekilleri olarak kendilerinin de bu yönde değişiklik yapılması için Uzlaşma Komisyonu kurulması yönünde Meclis Başkanlığına başvurduklarını, ancak geçen sürede konuyla ilgili olarak mesafe katedilemediğini anlattı.

''Gelinen noktada gerekçesi AKP'ye ait olmak üzere bir Anayasa değişikliği yapılması öngörülüyor'' diyen Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz yine ilk günden bu yana ortaya koyduğumuz tavrın arkasındayız. Meclis Başkanlığı bir Anayasa Değişikliği Uzlaşma Komisyonu kurmalıdır. Bu Komisyonda oybirliği metoduyla, değiştirilmesi gereken hususlar birlikte belirlenmelidir ve bunlar milletin oyuna da sunulmalıdır. Bu seçimdir. Bundan sonra önümüzde yapılacak seçimlerde bir mutabakat belgesi, bir uzlaşma belgesi olarak hazırlanacak Anayasa değişikliği metni, milletin oyuna da sunulmalıdır. En geniş ölçekte bu şekilde bir oylama, referandum yapılacağı için önümüzdeki 24. Dönem'de mutabakata varılan metin hukukileştirilmelidir, kanunlaştırılmalıdır ve Anayasa değişikliği böyle yapılmalıdır. Bu görüşümüzün arkasındayız. Bunu da Sayın heyete ifade ettik.''

Şandır, gelen metni MHP kurullarının ilkeleri doğrultusunda inceleyerek, görüşlerini halkla paylaşacağını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şandır, ''Size bir süre verildi mi?'' sorusuna, ''Böyle bir süre meselesi konuşulmadı. Böyle bir süre kısıtlaması ve kayıtlaması da doğru olmaz. MHP, kendi usulleri ve ilkeleri doğrultusunda, kendi kurularında getirilen değişikliği ve değişikliğin amacını sorgulayacaktır, konuşacaktır ve görüşlerini halkımızla paylaşacaktır'' dedi.

Şandır, ''MHP'nin desteği yoktur diyebilir miyiz'' sorusuna, sözlerinin gayet açık olduğunu ifade ederek, ''Söylediklerimizi biliyorsunuz. Biz yazılı konuşuruz, resmi toplantılarda konuşuruz ve tek ağızdan konuşuruz, aynı şeyleri söyleriz. Söylediğimiz gayet açık ve nettir. Bundan doğru anlamlar çıkartmanızı istirham ediyorum'' karşılığını verdi.

-''MİLLET ANAYASA TARTIŞMALARIYLA MEŞGUL EDİLMEMELİ''-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da ''Biz, bir Anayasa değişikliği nasıl yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerimizi kendileriyle paylaştık. Bununla ilgili tekliflerinin, Meclis Başkanlığına iletilip Uzlaşma Komisyonunda değerlendirilip, 24 Dönemde realize edilmesi için girişim yapılmasının uygun olacağını söyledik. Bu konuda yaptığımız önerilerimiz konusunda da kendilerinin düşüncelerini bekliyoruz'' dedi.

Vural, ''Daha önce iki parti bir Anayasa değişikliği yapmıştı, üniversitelerde başörtüsüyle ilgili olarak...Fakat daha sonra partiyi kapattırmakla suçlanmanızın bugünkü tavrınızla ilgisi var mı?'' sorusuna karşılık şunları kaydetti:

''Bunun bizimle bir alakası yok. Bugün söyleyeceklerimiz bu kadar, muhtevaya girecek değiliz. MHP olarak milletin Anayasa tartışmalarıyla meşgul edilmesini değil, uzlaşma ve diyalogla gerçekleştirilmesini istiyoruz. Zannediyorum bu demokrasimiz açısından da bir fırsattır. Bu fırsatı da AKP'nin değerlendirmesini istiyoruz. Yenilenen bir Meclisin yapacağı Anayasa değişikliği, bundan sonraki tartışmaları da sona erdirir.''

Vural, görüşmede referandum konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya ise ''Hayır'' karşılığını verdi.

İkinci durak BDP 

 

 

 

 

AK Parti heyeti anayasa değişikliği paketini sunmak için ikinci olarak BDP'ye gitti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ'dan oluşan heyet, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne gelişinde BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından karşılandı.

İlk durak CHP oldu  

 

 

AK Parti heyeti anayasa değişiklik paketini sunmak üzere CHP'ye gitti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan oluşan AK Parti heyetini, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu karşıladı. AK Parti heyeti daha sonra BDP ve MHP gruplarını ziyaret edecek.

Star, 22.03.2010

 

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.