Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kırmızı çizgilere dokunan reform

Kırmızı çizgilere dokunan reform

Kurmaylarıyla biraraya gelen Erdoğan, 12 maddelik Anayasa paketine son şeklini verdi. Pakette parti kapatma zorlaştırılıyor, HSYK’nın yapısı değişiyor, YAŞ kararları yargı denetimine açılıyor.

AKP, mini Anayasa değişikliğiyle ilgili hazırlıklarını tamamladı. Hukukçu kurmaylarıyla dün biraraya gelen Başbakan Erdoğan mini pakete son şeklini verdi.

12 maddeden oluşan değişiklik paketinde, HSYK’nın yapısında köklü değişiklikler öngörülürken, parti kapatmalar da zorlaştırılıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hukukçu bazı bakan ve milletvekilleri ile Anayasa değişikliklerine son şeklini vermek üzere dün biraraya geldi Başbakanlık Merkez Bina’da toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ve Adana Milletvekili Ömer Çelik katıldı.

Dört saat süren toplantıda Anayasa değişikliği konusunda hazırlanan metin, Başbakan Erdoğan’a aktarıldı. Buna göre değişiklik paketi 12 maddeden oluşuyor. Değişiklik paketinde şu maddeler yer alıyor:

HSYK’ya 21 üye

Yargı reformu kapsamında Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun üye sayısı yediden 21’e yükseltiliyor. Yargıtay üç, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay birer üye gönderebilecek. Türkiye’deki hâkim ve savcılar, birinci sınıf hâkimler arasından sekiz üye seçecek. Kalan sekiz üyeyi yürütme ve yasamanın seçmesi planlanıyor. Ayrıca, belli nitelikteki avukatlar, hukuk profesörleri ve yüksek idareciler arasından Cumhurbaşkanı üç, Meclis üç üye seçecek, diğer iki üyeyi ise Adalet Bakanı ve Müsteşarı temsil edecek.

Askere sivil yargı yolu

Askere sivil yargı yolunu açan Anayasa’nın 145. maddesindeki değişiklik de mini pakette yer alıyor. CHP, bu maddeye dayanarak askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak sağlayan yasa maddesini iptal ettirmişti.

Parti kapatma zorlaştırılıyor

Partilerin kapatılmasına 1961 Anayasası’nda olduğu gibi Meclis tarafından karar verilecek. Hükümet hazırladığı taslakta, parti kapatmalarını Venedik Kriterleri çerçevesinde zorlaştıran hükümler konulacak. Bu düzenlemeyle, şiddet ve teröre bulaşmadığı sürece partiler kapatılamayacak.

YAŞ kararları yargıya açılıyor

Bugüne kadar denetime kapalı olan YAŞ kararlarına yargı yolu açılıyor. Anayasa değişikliğiyle birlikte YAŞ kararıyla ihraç edilenler hakkını mahkemede arayabilecek.

Değişilik paketinde yer alan diğer maddeler ise şunlar:

»Yurtdışına çıkış yasağının mahkeme kararına bağlı olması.

»Kişisel verilerin korunması güçlendirilecek

»Ombudsmanlık.

»Çocuk hakları ve kadınlara pozitif ayrımcılık.

Anayasa değişiklik paketinde başka sürpriz maddelerin de olabileceği belirtiliyor.

Taraf, 18.03.2010

Anayasa çalışmaları tamam!  

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği paketine ilişkin çalışmaların tamamlandığını bildirerek, muhalefet partilerinden randevu isteneceğini söyledi.

Bozdağ, TBMM'de gazetelerin sorularını yanıtlarken, ''Son kontroller yapıldı. Çalışmalar tamamlandı. Madde sayısı ve muhteva hakkında bir şey söyleyemem. Muhalefetten randevu talepleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından istenecek'' dedi.

 

Çalışmalarını tamamladıkları Anayasa değişikliği paketini muhalefete sunacaklarını kaydeden Bozdağ, ''Belki randevu tarihinden önce de çalışmayı muhalefete sunabiliriz. Böylece gidince konuşabiliriz. Bu konuda kamuoyuna açıklamayı Adalet Bakanımız Sayın Sadullah Ergin yapacak'' diye konuştu.

Bozdağ, gazetecilerin değişikliğin kaç maddeden oluştuğu ve içeriğine ilişkin ısrarlı sorularını ise yanıtlamadı.

Star, 17.03.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.