Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Her kurum yanlış yapanı kenara koyacak o kadar!

Her kurum yanlış yapanı kenara koyacak o kadar!

CUMHURBAŞKANI GÜL AFRİKA’DAN BALYOZ PLANI HAKKINDA KONUŞTU

Balyoz planının çok ciddi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Hukuk devletine yakışmıyor. Her kurum yanlış yapanı ayıracak” dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir grup işadamıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne giderken, uçakta Balyoz Darbe Planı ve Ergenekon soruşturması sürecine ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Gül, “Bir hukuk devletinde olacak şeyler değil. Balyoz ciddi bir konu. Ciddi gerçekten” dedi.

Gazetecilerin “Ergenekon ve Balyoz gibi önemli soruşturmaları olağanüstü buluyor musunuz?” sorusuna “Türkiye şeffaflaşıyor. İlk defa ‘Bunlar normalleşme süreci’ diyen benim. Tabi ki bunların içinde hukuk devletine yakışmayan şeyler var. Bunlarla ilgili de savcılar, mahkemeler, hukuk sistemi bunlara bakıyor. Bu mahkemeler, eski DGM’lerdir. DGM’leri benim başbakanlığımda değiştirirken açın bakın o gün kim ne demiş? Bu savcılar, özel yetkili savcılar. Bu tip konuları didik didik edecekler. Her kurum kendi içerisinde yanlış yapanı ayıracak. Bu çok açık... Büyük kurumların içerisinde tabi ki yanlış yapanlar olabilir. Alacak onu, kenara koyacak, o kadar” dedi.

BEN TAVSİYELERİMİ YAPTIM

“Çankaya Köşkü’nde Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ’la üçlü toplantının yargıya müdahale tartışması başlattığının” hatırlatılması üzerine Gül, “Normal hukuki sürece kim ne yapabilir ki? Türkiye’de mahkemelere hiç kimse bir şey diyemez. Bizim toplanmamız olağanüstü değil. Gayet güzel bir değerlendirme oldu. Başbakan, Genelkurmay Başkanı olayları nasıl gördüğünü söyledi. Ben tavsiyelerimi yaptım” dedi.

“Parti başkanlarına da olup biteni anlattım” diyen Gül, “Siyasi parti liderlerinin zirveye ilişkin eleştirileri oldu mu?” sorusu üzerine de “Hepsi de çok memnundu. ‘Çok iyi yaptınız’ dediler” diye karşılık verdi.

KİMSE BU MECLİSİ ÖNEMSİZ GÖREMEZ

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin “Bir açıklamanız ‘Türkiye yeni bir anayasa fırsatını kaçırdı’ diye yorumlandı” demesi üzerine de şöyle konuştu: Öyle bir şey demedim. Farklı yorumlandı. TBMM’de Türkiye’nin önemli siyasi akımları temsil edilmektedir. Geçen meclis böyle değildi. Temsil kabiliyeti açısından belki de bulunmaz bir meclis. Kimse bu meclisi küçültemez, önemsiz göremez.

Gül, Deniz Baykal’la görüşmesine ilişkin soruya da “Anayasa ve Yargı Reformu konusunda Baykal bana karşı olduğunu söyledi. Kategorik olarak karşılar” dedi. 

Geçmişimizde sömürgecilik yok o yüzden alnımız ak gelebiliyoruz

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila tarafından resmi törenle karşılandı. Törenin ardından baş başa görüşmeye geçen Gül ve Kabila, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül Türkiye’den Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiğini ifade ederek “Türkiye’nin Afrika açılımı devam ediyor. Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz’’ dedi. Daha sonra Gül, Türkiye-Kongo İş Forumu toplantısına katıldı. Gül ayrıca Kinşasa’da konakladığı otelde biraraya geldiği Türk işadamlarına “Geçmişimizde sömürgecilik olmadığı için buralara alnımız ak geliyoruz” dedi.

Kongo Ankara’ya elçilik açacak

Cumhurbaşkanı Gül, ikili toplantıda “Türkiye, dünyanın Afrika’ya karşı borcu olduğuna inanıyor” dedi. Kongo Cumhurbaşkanı Kabila da Türkiye ile ilişkilerin ileriye götürülmesi için Ankara’da büyükelçilik açacaklarını söyledi.

Şimdi sessiz diplomasi

Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan açılımı ve protokollerin sıkıntıya girmesi ile ilgili sorulara ise şu cevapları verdi: “Açıkçası parlamentoların bu işlere karışmaları tarihe saygısızlıktır. Obama geldiğinde konuştuk. Bu olayların olduğu zaman Balkanlardan kırıla kırıla gelen milyonlarca göçmen var. Bir çok yerde, Kayseri de mesela, camiler nasıl basılmış vs. bunlar karşılıklı çekilen acılar. Tabi ki üzülürüz. Keşke olmasaydı. Ama buna planlı bir soykırım denirse kabul etmemiz mümkün değil. Olayın politize edilmesine tepkimizdir. Kafkasya da büyük bir çaba başlattık. Bunlar Kafkasya’da yardımcı olucu değil, engelleyici kararlardır. Bu konuyla ilgili biz ısrarlı çalışmalara devam edeceğiz. Zor meselelerin çözümü de bazen sessiz diplomasidir. Önemli olan kararlı ve sessiz diplomasiyle devam etmektir.”

Star, 16.03.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.