Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erivan'a iki jest

Erivan'a iki jest  

‘Protokoller ölmedi’ diyen Ankara, Erivan’a ‘Laçin koridorunu Mehmetçik korusun’ ve ‘Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan otoyolunu ücretsiz yapalım’ teklifinde bulundu

Türkiye, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararına ve ABD Dış İlişkiler Komitesi’nin soykırım tasarısını kabul etmesine rağmen, Kafkaslar’da normalleşme politikasını sürdürmeye kararlı. “Protokoller ölmedi” diyen Ankara, “Protokollerin imzalanması, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinde tarihi adım. Henüz onaylanmamış olabilir ancak imzalanmış olması bile tarihi bir olay ve asla küçümsenemez” görüşünde.

 TÜRKİYE BARIŞ VİZYONUNU KORUYOR

Normalleşme sürecindeki tıkanıklıklara rağmen, Ankara, geleceğe yönelik barış vizyonunu koruyarak Ermenistan’a zeytin dalı uzatmaya kararlı. Türkiye, normalleşme sürecinde Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan otoyolu ve altyapısını ücretsiz yapma sözü verdi. Ermeni askerlerin çekilmesinden sonra da Laçin Koridoru’nun güvenliğini sağlamak için asker göndermeyi teklif etti.

 ‘PROTOKOLLER ÖLDÜ’ ROMANTİK SÖYLEM

İsviçre’de geçen yıl nisan ayında başlayan müzakere sürecine de katılan diplomatik kaynaklar, “‘Protokoller öldü’ yorumları çok edebi ve romantik söylem. Protokollere onay sürecine ilişkin herhangi bir tereddüdümüz yok. Normalleşme süreci imzadan itibaren kendi doğal sürecini yaşamaktadır” yorumunda bulundu.

 İKİ KOMŞUYU BIRAKSINLAR ÇÖZERİZ 

Ankara, 24 Nisan’da ABD Başkanı Barack Obama’nın “soykırım” kelimesini kullanma olasılığına ilişkin olarak ise “Türkiye Cumhuriyeti Devleti veya hükümetleri hiçbir zaman baskı altında karar almaz. Normalleşme, kendi mecrasında gidiyor. Suni şekilde, bir takım tarihler yaratarak baskı yaratmak, sürece katkıda bulunmaz. Bizi bıraksınlar. İki komşu ülke olarak normalleşme sürecini kendi aramızda yürütelim” açıklamasında bulundu. Üst düzey bir kaynak ise “Karabağ sorunu çözülmeden, protokoller TBMM’den geçmeyecektir” uyarısı yaptı. 

Önce ilişkiyi kuralım tüm konuları tartışırız 

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Fransız Le Figaro gazetesine verdiği demeçte Kafkaslar’da normalleşmeyi öngören protokollerdeki imzasını çekebileceğini söyledi. Sarkisyan, “Türkiye süreci başka amaçlar için kullanırsa, Ermenistan protokollerden imzasını çekebilir” dedi. CNNTürk’ün haberine göre Sarkisyan, “Benim normal ilişki kurma isteğim büyük. Ancak, Türkiye’nin son açıklamaları bana bu protokolleri, yakın gelecekte onaylamayacakları izlenimi veriyor. Biz uyarıda bulunduk.

‘İMZAMIZI ÇEKERİZ’ RESTİ 

Eğer, Türkler’in bu normalleşme sürecini başka amaçla kullandıklarını görürsek, buna gerekli karşılığı veririz ve protokollerden imzamızı çekeriz” dedi. Türkiye’yi Yukarı Karabağ sorunu dahil, başka konuları sürekli gündeme getirdiği gerekçesiyle eleştiren Sarkisyan, Türk parlamentosunun protokolleri onaylamasının hemen ardından Ermenistan’ın da bu protokolleri onaylayacağını söyledi. “21 yüzyılda, bir sınırın kapalı olması ve ön koşuldan söz edilmesinin kabul edilemeyeceğini” kaydeden Sarkisyan, “Önce ilişkileri kuralım, sonra bütün konuları tartışırız” diye konuştu.

1-) Altyapı ve karayolunu ücretsiz biz yapalım

Ankara’nın Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan karayolunu ücretsiz yapma önerisine Erivan sıcak baktı

• Protokollerin, Zürih’teki şekliyle onaylanması durumunda ve Karabağ sorununun çözülmesi şartıyla, Türkiye, Ermenistan’a, Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan karayolunu ücretsiz yapma projesini sunacak. Türkiye, karayolu ve altyapı onarım çalışmalarına talip olduğunu Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve bölgedeki yerel sivil toplum örgütleri aracılığı ile Erivan’a iletti. Erivan’ın, öneriye sıcak yaklaştığı belirtiliyor. Gündemdeki ilk örnek ise Türkiye ve Ermenistan arasında sınırı oluşturan Arpaçay üzerindeki 10’uncu yüzyıldan kalma antik İpek Yolu güzergâhındaki bir köprünün yeniden inşası. Bir ayağı Türkiye’ye, bir ayağı Ermenistan’a basan köprünün iki ülke tarafından ‘ortaklaşa’ restore edilmesi öngörülüyor. Ancak Türkiye’nin önerdiği altyapı onarım çalışmalarının tamamı, Türkiye tarafından ücretsiz yapılacak.

2-) Laçin koridorunu Mehmetçik korusun 

Erivan’a çekilmeden sonra kurulacak Laçin Koridoru’nun güvenliğini sağlamak için asker gönderme teklif edilecek

• Laçin Koridoru ve Kelbecer’in Ermenistan tarafından tahliyesi konusunda taraflar anlaşmaya daha yakın duruyor. Bununla birlikte “Ermenistan 5 yıl içinde bölgeden ayrılacak” prensibini Erivan

8 yıl olarak değiştirmek istiyor. Azerbaycan ise temelde, Laçin Koridoru’nun egemenliğini almak isterken en kötü senaryo olarak Laçin’in, Nahçıvan gibi özerk bir bölge olmasını da dışlamıyor. Tarafların bu yönde bir anlaşmaya varması durumunda, Laçin koridorunun genişliği ve güvenliğinin nasıl sağlanacağı masaya yatırılacak. Karabağ sorununun çözümü için çaba gösteren MİNSK Grubu’nda, koridorun güvenliğinin, iki ülkenin de kabul edebileceği üçüncü ülkelerce sağlanması da görüşülüyor. Bunun üzerine Türkiye, Laçin koridorunun iki yanından ateş açılması riskine karşın, anlaşma sonrası bölgeye asker gönderme önerisi sunmayı da gündemine aldı. 

Star, 12.03.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.