Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > 'Babanı ararsan kelleni alırız' tehdidi

'Babanı ararsan kelleni alırız' tehdidi

Albay Temizöz davasında ölüm tehdidi iddiası: 1994’te gözaltına alınan babasının izini süren İzzet Padır’a, Cizre Jandarma Komutanlığı’nda şu yanıt verildi: Bir daha sorarsan, kellen gövdenden kopar.

 

Şırnak ve çevresinde görev yaptığı 1993-95 yılları arasında 23 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Temizöz ile birlikte Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Tamer Atağ, kardeşi Kukel Atağ, Adem Yakın, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın’ın (Abdulhakim Güven) yargılandığı davaya Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

‘Eşimi Kamil Atağ Öldürdü’

Davanın dünkü celsesinde mağdur ve mağdur yakınlarının dinlenmesine devam edildi. Duruşmada Huri Uykur adlı kadın, 1994 yılı Şubat ayında öldürülen kocası Ramazan Uykur ile ilgili ifade verdi. Eşinin, Korucubaşı Kamil Atağ, oğlu Tamer ile kardeşi Kukel Atağ tarafından öldürüldüğünü iddia eden HuriUykur, oğlu İsmet ile kayını Mehmet’in eşinin öldürülmesine şahit olduğunu söyledi.

Duruşma Salonunda Tehdit

Bu sırada söz alan sanık Kamil Atağ, Tayan ve Kiçan aşiretleri arasında husumet olduğunu ve 1980’li yıllarda Ramazan Uykur’un babasının Tayan aşireti tarafından öldürüldüğünü öne sürdü. Huri’nin üvey annesi Güli ile evlendiğini belirten Atağ, “Öldürdüğün kişinin karısını almak aşiret geleneklerine aykırıdır. Ben Güli ile evlendim. Bu bir tarihtir. Kiçan bunu bilsin. Tarih yazılacak. Böyle rahat ifade vermesinler” dedi.

‘Babamı Askerler Götürdü’

1994 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden bir daha haber alınamayan İzzet Padır’ın oğlu Harun Padır da, olay günü köylerinin askerler tarafından ablukaya alındığını ve kendisi ile amcası İbrahim Özdemir’in gözaltına alındığı ifade etti. Padır, şunları anlattı: “Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’nda gözlerimiz bağlı şekilde beni babamı, İbrahim Özdemir ve Ebubekir adlı kişiyi nezarethaneye attılar. Ertesi gün beni serbest bıraktılar. Nizamiye çıkışında babamla ile İbrahim amcayı sordum. Onların da serbest bırakılacağını söylediler. O sırada Tahir amcam geldi. Ona ‘hadi savcılığa gidelim’ dedim. Bana savcılıktan geldiğini söyleyip, savcının kendisine ‘Her şey Cemal Temizöz’ün elinde. İsterse bırakır, isterse de bırakmaz’ dediğini belirtti. Daha sonra babamdan herhangi bir bilgi alamadık” dedi.

“Kafanı Kopartırız”

Gözaltı olayından 2 ay sonra babaannesi ile İbrahim Özdemir’in annesinin İlçe Jandarma Komutanlığı’na çağrıldığını ve bir kağıda parmak bastırıldığını anlatan Padır 3 ay sonra yeniden gözaltına alındığında ise tehdit edilmiş: “Karakolda bana “Baban ve amcanı bir daha sorarsan kelleni gövdenden koparırız, seni onların yanına göndeririz” tehdidinde bulundular.” Albay Cemal Temizöz’e dönerek babasının failinin kimler olduğunu soran Padır, sanık avukatlarının “Baban gelirse sevinir misin” sorusuna “Evet” cevabını verdi. İzzet Padır ile birlikte gözaltında kaybolan İbrahim Özdemir’in oğlu Halit Özdemir ise, ifadesinde babası götürüldüğünde 10 yaşında olduğunu, olay günü amcası Mehmet Selim Özdemir’in “Babanı Bedran ve Abdulhakim Güven Cemal Temizöz’e götürdüler” dediğini anlattı.

Mahkeme’de Taciz Sürdü

1994’te gözaltına alındıktan 10 gün sonra ölü bulunan Mustafa Aydın’ın eşi Medine Aydın da duruşmada ifade verdi. “Eşimi işkence yapılan karınca yuvasının yanında öldürmüşler” diyen Aydın’a sanık Albay Temizöz, “Ben olaydan 1 yıl sonra Cizre’den ayrıldım. Aradan 15 yıl geçti, neden şikayetçi olmadınız” diye sordu. Aydın da, “Temizöz gitti ama korkusu kaldı” dedi. Mahkemede sanıklar ile mağdur yakınları arasında kavga çıktı. Abdulhakim Güven’in müdahil avukatları hedef gösteren sözlerine itiraz eden avukatlara mahkeme başkanı “Konuşursanız dışarı atarım” deyince avukatlar sanık savunmaları bitinceye kadar duruşma salonunu terk etme kararı aldı.

haber7.com, 06.03.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.