Avrupa Birliği > Erdoğan: Reformlar durmadı

Erdoğan: Reformlar durmadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dört yıldan bu yana ilk kez Brüksel'e üç günlük bir ziyaret düzenleyerek Avrupa Birliği üyelik hedefini canlandırmaya çalışıyor.

Ziyaretinin ilk gününde, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, reformların adaylık sürecinin başından bu yana aynı kararlılıkla sürdürüldüğünü söyledi.

Avrupa Birliği, Türkiye hakkındaki ilerleme raporlarında reform sürecinin yavaşladığından şikayetçiydi.

Erdoğan ise basın toplantısında, "Avrupa Birliği birinci önceliğimiz. 2009 yılının Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için bir atılım yılı olmasını umuyorum" dedi.

Avrupa Birliği reform sürecinin yavaşlamasında muhalefetin olumsuz rolü olduğunu savunan Erdoğan, "Muhalefet tamamen Avrupa Birliği'ne karşı, sürekli oyalıyor." dedi.

'Nabucco'yu gözden geçirebiliriz'

Erdoğan, AB üyelerinden Kıbrıs'ın Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde enerji faslının masaya getirilmesine itiraz ettiğini anımsattı ve bunun Nabucco projesinin hayata geçirilmesini güçleştirdiğine dikkat çekti:

Barroso ile düzenlediği basın toplantısında projeye destek verdiklerini ve enerji kartını bir silah olarak kullanmak gibi bir düşünce olmadığını belirten Erdoğan böylece günün daha erken saatlerindeki açıklamasını yumuşattığı izlenimi verdi.

Başbakan Erdoğan, daha önceki açıklamalarında Avrupa Birliği üyelik sürecinin tıkanması durumunda, Nabucco projesini gözden geçirmelerinin gündeme gelebileceğini kaydetti.

Erdoğan, Birliğin Kıbrıs'ın baskılarından etkilenmemesi gerektiğini söyledi. Kıbrıs Cumhuriyeti, adanın açıklarında doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle başlayan tartışma sonrası Türkiye'nin enerji faslında müzakerelere başlamasını engellemişti.

Barroso'nun Nabucco konusunda yakın zamanda bir gelişme beklediğine dair sözlerinin ardından Erdoğan, "Bu konuda bir ön kabulümüz söz konusu değil", şeklinde konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın desteklediği Nabucco projesi, Orta Asya doğal gazını Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşımayı öngörüyor.

Ukrayna-Rusya anlaşmazlığı nedeniyle yakın tarihinin en ciddi enerji krizlerinden birinin ortasındaki AB, 30 milyar metreküp kapasiteli Nabucco hattının inşasını hızlandırmak istiyor.

Bu hat hem Rusya hem de Ukrayna üzerinden geçen hatlara alternatif oluşturuyor.

AB projenin geleceğini gelecek hafta Budapeşte'de düzenlenecek bir görüşmede ele alacak.

Erdoğan, Brüksel'deki temasları kapsamında Avrupa Birliği Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile de görüştü.

Erdoğan'ın Brüksel'e son ziyaretini, AB'nin Türkiye'yle üyelik müzakerelerine başlamaya resmi olarak karar verdiği 2004 yılında yapmıştı.

Brüksel'deki gözlemciler, Türkiye'nin AB reform sürecinde uzun süredir bir ilerleme sağlanamadığını ve 2009'un karar verici bir yıl olacağını söylüyorlar.

Erdoğan, geçtiğimiz hafta, partisinin dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı Egemen Bağış'ı, Avrupa Birliği ile müzakerelerden sorumlu devlet bakanlığına atamıştı.

AB baş müzakereciliği görevini daha önce Dışişleri Bakanı Ali Babacan yürütüyordu.

BBC'nin İstanbul'daki muhabiri Sarah Rainsford ise, Erdoğan'ın ziyaretinin Türkiye ile Avrupa ilişkilerinde yeni bir canlanma yaratma şansı barındırdığını söylüyor.

BBCTurkish.com, 19.01.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız