Avrupa Birliği > Bozkır: Objektif ve dengeli

 Bozkır: Objektif ve dengeli
Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, yayımlanan AB Türkiye İlerleme Raporu'nun "objektif ve dengeli" olduğunu ifade ederek, "Her zaman olduğu gibi bu yıl da raporun içinde yer alan haklı ve makul eleştirileri dikkatle not edeceğiz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Komisyonu 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nun yayınlanması dolayısıyla AB Bakanlığında basın toplantısı düzenledi.

Raporun 1998 yılından bu yana Türkiye için hazırlanan ilerleme raporlarının 17'ncisi olduğunu hatırlatan Bozkır, bugün ayrıca Genişleme Strateji Belgesi'nin de yayınlandığını ve bundan sonraki aylarda bu iki belgeyi, üzerinde çalışacakları referans belgesi olarak kullanacaklarını söyledi.

Volkan Bozkır, İlerleme raporlarının "müzakere eden, aday ve potansiyel aday ülkelerin Kopenhag Kriterlerine uyum konusunda son bir yılda kaydettiği gelişmelerin yer aldığı belgeler" olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Esasen hepimizin şahit olduğu bölgesel ve küresel sınamalar hem Türkiye için hem AB için katılım sürecimizin değerini daha iyi ortaya koymaktadır. Uluslararası toplum gerçekten kritik bir zaman dilimindedir. Bu nedenle Avrupa Projesi'nin geleceği bugün her zamankinden daha çok, güçlü liderlik, vizyon, pozitif enerji ve insan onurunu temel alan politikalara ihtiyaç duymaktadır.

Nitekim AB'nin Genişleme Strateji Belgesi'nde de genişlemenin AB'ye stratejik faydalarının olacağı açıkça vurgulanıyor. Bu faydaların da genişleme süreci sayesinde Avrupa'nın daha güvenli hale geleceği, halkların hayat kalitesini artıracağı ve daha müreffeh ve güçlü olunacağı şeklinde vurgulamışlardır. Türkiye'nin bu sayılan unsurlara katkılarının önemli olacağı herkesin kabul ettiği bir unsur."

Raporun ortaya çıkması sürecinde Komisyonla gece geç saatlere kadar çeşitli temaslarının olduğunu ve bu belgenin iki tarafın da yararlanacağı bir hal alması için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan Bozkır, Komisyonun beklentilerinin ne olduğunu anlamak ve açık bir alan bırakmamak konusunda yoğun ve yararlı zaman geçirdiklerini vurguladı.

İlerleme raporlarının AB Komisyonu tarafından yayımlandığını ancak Komisyonun belgesi olmadığını ifade eden Bakan Bozkır, şöyle devam etti:

"Komisyon bunu yazıp Türkiye'nin önüne 'uygulayın' diye koyma anlayışı içinde olamaz. Zira bu ilerleme raporları Türkiye ve AB'nin ortak belgeleridir ve bu ilişkiye ve sürece fayda sağlaması amacıyla yayımlanmaktadır. Tabiatıyla raporda Türkiye'ye yönelik eleştirilerin olacağını ancak ifade edilmesinde yapıcı ve olumlu bir üslubun kullanılması gerektiğini tüm görüşlerimde dile getirdim ve yayımlanan ilerleme raporunda böyle bir mutabakatın yansımalarını, bu çerçevede raporun hazırlık sürecinde getirdiğimiz birçok önerimizin dikkate alındığını da görüyoruz."

Komisyonun, birlikte paylaştıkları bilgilere dayanarak açıkladığı ilerleme raporunun ortaya çıktığını belirten Bozkır, raporda değer yargısı içeren ifadelerden büyük ölçüde kaçınıldığının görüldüğünü söyledi.

AB Bakanı Bozkır, ilerleme raporunda işin doğası gereği eleştirilere de yer verildiğinin altını çizerek "Raporun objektif ve dengeli olduğunu vurgulamak istiyorum. Her zaman olduğu gibi bu yıl da raporun içinde yer alan haklı ve makul eleştirileri dikkatle not edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Raporu yaşanabilir bir rapor olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Bozkır, katılmadıkları, haklı bulmadıkları eleştiriler olduğunu ve bazı maddi hatalar da bulunduğunu da belirterek bunları da yazılı ve sözlü olarak gerekli yerlerin dikkatine getireceklerini kaydetti.

PEKİ RAPORDA NELER YER ALIYOR?
Raporda Türkiye'deki olumlu ve olumsuz gelişmelere yer veriliyor.

AB ekonomilerinin aksine Türkiye'de büyümenin devam ettiğine işaret eden komisyon, bununla birlikte cari açığa dikkat çekiyor ve yapısal reformlara ivme kazandırılmasının önemine vurgu yapıyor.

Çözüm politikasının yeniden canlandırılmasından duyulan memnuniyeti dile getiren Avrupa Komisyonu, bu konuda atılacak somut adımların AB müktesebatıyla uyum konusunda büyük önem taşıdığını kaydediyor.

HSYK'nın özerk yapısının altını çizen ilerleme raporu, Twitter ve YouTube'un kapatılmasına yönelik alınan kararların mahkemelerce bozulduğunu hatırlatıyor.

Raporda yer alan olumsuz unsurlar arasında basın özgürlüğü ve azınlık hakları da bulunuyor. Basına yönelik baskıların ve ifade özgürlüğüyle ilgili sorunların aşılmadığı ve bu yıl da devam ettiği ifade ediliyor.

KIBRIS MÜZAKERELERİ
Bu arada Bakan Bozkır, Güney Kıbrıs Rum yönetimi tarafından Kıbrıs müzakerelerinin askıya alınmasına da tepki gösterdi.

Bozkır, Rum yönetiminin tavrını talihsizlik olarak nitelendirdi ve hem Yunanistan'a hem de Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu.

AB Bakanı Bozkır, ''Aslında beklediğim beni şaşırtmayan daha önceki benzer tavırlarına aykırı düşmeyen bir açıklamasıyla akamete uğruyor. Gerçekten bunu ben talihsizlik olarak niteliyorum bunun sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. Bu yanlış kararını da Güney Kıbrıs Rum yönetiminin kısa zaman içinde değiştirmesini bekliyorum. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki hidrokarbon kaynaklarının araştırmasına yönelik çalışmalarını Kıbrıs Türk tarafının hakça paylaşım için yaptığı somut ve ayrıntılı işbirliği önerilerini hiç dikkate almadan tek taraflı sürdürmesi gerçekten endişe vericidir. Bu kaynaklar adanın tamamına ait kaynaklardır. Garantör ülke Yunanistan'ın tavrını artık gerçekten akıl yönünde kullanması gereklidir. AB'nin de bir tribünden maç izler havası yerine artık sahaya inmesi ve bu sorunu çözümüne katkıda bulunması önemlidir'' dedi.

ntvmsnbc.com, 08.10.2014

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız