Avrupa Birliği > AB ile eski Doğu Bloku ülkeleri arasında anlaşma

AB’den üç ülkeyle ortaklık anlaşması
Avrupa Birliği; Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile Ortaklık Anlaşması imzaladı.

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın etki alanında tutmak istediği eski Sovyet Bloku ülkeleri Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile üyeliğe doğru ilk adım olarak görülen Ortaklık Anlaşması imzaladı.

İmza töreninde konuşan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, anlaşmanın önemine vurgu yaptı.

İmzaların varış noktası kadar başlangıç noktası da olduğunun altını çizen Van Rompuy, "Seçtiğiniz bu yolda Avrupa Birliği hep yanınızda olacak" dedi.

Gelecek nesillerin "bu tarihi günü" hatırlayacağını belirten Van Rompuy "Bu anlaşmada ya da AB'nin yaklaşımında Rusya'ya zarar verecek herhangi bir unsur yok" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da hem üç ülke hem de Avrupa'nın tamamı için tarihi bir gün olduğunu belirterek, "Bu anlaşmalar olumlu anlaşmalar. Bu anlaşmalar bir şey için, birisine karşı değil" diye konuştu.

Yeni bir aşamaya geçildiğini belirten Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, "Avrupa'yı sadece siyasi tercih olarak görmüyoruz. Gürcistan her zaman kendisini Avrupa kültürünün bir parçası olarak gördü. Tarihte Avrupa ile bağlarını hiç koparmadı" dedi.

Moldova Başbakanı Lurie Leanca da "Moldova ve AB artık birleşti. Bu tarihi günü sadece tek kelimeyle özetleyebilirim: gelecek" ifadelerini kullandı.

Normal şartlarda AB ile Ortaklık Anlaşması'nı 29 Kasım 2013'te, Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde imzalaması gereken ancak Rusya'nın devreye girmesiyle son anda imza atmaktan vazgeçen Ukrayna'nın yeni seçilen Devlet Başkanı Petro Poroşenko, "Ne kadar büyük bir gün. Bağımsızlıktan bu yana en önemli gün" diye konuştu.

Poroşenko, Ortaklık Anlaşması'nı geçen 29 Kasım'da yapılması planlanan imza töreni için hazırlanan kalemle imzalayarak, "Tarihi olayların önüne geçilemez" ifadelerini kullandı.

Ortaklık Anlaşması, imza atan ülkelerin AB pazarına girişini kolaylaştırdığı gibi derin ekonomik entegrasyon olanağı da sağlıyor. Bu anlaşma kapsamında yer alan Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması, daha önceki uygulamalardan farklı bir uygulama olarak dikkat çekiyor.

Ortaklık Anlaşması, ekonomik boyutunun yanı sıra siyasi alanda da AB ile yakınlaşma sağlıyor. Ancak bu yakınlaşmanın sağlanabilmesi için bu belgeye imza atan ülkelerin geniş yelpazeye yayılan reformlar gerçekleştirmesi gerekiyor.

Şu ana kadar AB'nin Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile Ortaklık Anlaşması imzalamasına çok büyük ve görünür nitelikte tepki vermeyen ve sürece müdahil olmadığı izlenimi yaratmaya çalışan Rusya'nın, özellikle ticari alanda cezalandırıcı manevralar yapması ihtimali Brüksel'de yüksek sesle dile getiriliyor.

Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'nın kendi etki alanında kalmasını tercih eden Rusya, bu ülkelerin AB ile yakınlaşmasına sıcak bakmadığını açıkça gösteren bir politika izliyor.

ntvmsnbc.com, 27.06.2014

AB ile eski Doğu Bloku ülkeleri arasında anlaşma
Avrupa Birliği (AB), eski Sovyet ülkeleri Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'la ortaklık anlaşmaları imzaladı.

Anlaşmalar eski Doğu Bloku ülkelerinin AB ile siyasi ve ekonomik olarak daha çok yakınlaşmasını öngörüyor.

Rusya, bu anlaşmalara itiraz ediyor.

Moskova yönetimi anlaşmanın imzalanmasının ciddi sonuçları olacağını söyledi.

Ukrayna ile Rusya arasında çıkan krizde de AB ile ilişkiler temel konulardan biri olmuştu.

Kriz, Kasım ayında AB ile ortaklık anlaşmasının imzalanmaması nedeniyle başlayan gösterilerin şiddetlenmesi üzerine dönemin devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya sığınmasıyla derinleşmişti.

Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'ndeki imza töreninde koruşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko anlaşmanın ülkesinin AB üyeliği için başlangıç olduğunu söyledi.

Poroşenko, Ukrayna'nın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından beri en önemli günü yaşadıklarını belirterek anlaşmayı "değişmez iradenin ve inancın sembolü" olarak değerlendirdi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy de anlaşma ile ilgili olarak "AB için harika bir gün" dedi.

Van Rompuy, "AB hiç olmadığı kadar bugün sizin yayınızda" diye seslendiği üç eski Sovyet ülkesi ile imzalanan anlaşmaların Rusya'ya zarar vermeyeceğini söyledi.

Fakat Rusya'dan anlaşma ile ilgili sert tepki var.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in baş danışmanlarından Sergei Glazyev, anlaşmaların meşru olmadığını savundu.

BBC'ye konuşan Glazyev, "Avrupa Ukrayna'yı bu anlaşmayı imzalamaya zorluyor. Avrupa'da bir askeri darbe düzenlediler, başa Nazileri getirdiler. Nazi hükümet Ukrayna'nın en geniş bölgesini bombalıyor" dedi.

Putin'in danışmanı sözlerine şöyle devam etti: "Anlaşma imzalandıktan sonra, bu Avrupa Birliği bürokratlarının ve siyasetçilerinin ürünü olan Nazi Frankeştayn kapılarını çaldığında, Avrupalılar şaşıracak."

Yeni komisyon başkanı arayışı

Öte yandan bugünkü AB Liderler Zirvesi'nde, Avrupa Komisyonu başkanlığına Lüksemburg eski Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın aday gösterilmesi bekleniyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Junker'ın komisyon başkanı olmasına en çok karşı çıkan isim.

Cameron, Junker'ın daha yakın bir siyasi birlikten yana olduğunu ve bu durumun AB'de yapılacak reformları engelleyebileceğini iddia ediyor.

İngiltere Başbakanı'nın, genellikle "ortak aday" yoluyla seçilen başkan için oylama yapılmasını isteyebileceği, ancak diğer liderlerin bu talebi görmezden gelebileceği belirtiliyor.

Cameron'un itirazını destekleyen tek ülke Macaristan.

İngiltere Başbakanı Cameron, 2015'teki seçimleri kazanması halinde, ülkenin AB üyeliğini gözden geçirmeye ve üyeliği 2017 yılında referanduma götürmeye kararlı.

Jean-Claude Junker, geçen ay yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en çok oyu olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi tarafından aday gösterilmişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun görev süresi Ekim ayı sonunda doluyor.

BBCTurkish.com, 27.06.2014

Ortaklık anlaşması Rusya’yı kızdırdı
AB, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile Ukrayna'da reddedilmesi krize yol açan ortaklık anlaşmasını imzaladı. Rusya ise bunun Ukrayna için ağır sonuçları olacağını bildirdi.

Eski SSCB ülkeleri Ukrayna, Gürcistan ve Moldova, AB ile ortaklık anlaşması imzalayarak Avrupa'da bir geleceğe de adım atmış oldular.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, üç ülkenin liderlerinin katıldığı imza töreninde yaptığı konuşmada “Bu Avrupa için harika bir gün. AB bugün eskisinden daha çok yanınızda duruyor“ ifadelerini kullandı.

İmza törenine Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ve Moldova Başbakanı Iurie Leanca katıldı.

Gürcistan Başbakanı açıklamasında “Gürcistan halkı demokrasi, reformlar ve Avrupa entegrasyonunun geri döndürülemez yolunu seçmiştir ifadelerini kullandı.

‘En yüksek bedeli ödedik'

Poroşenko ise yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz aylarda, Ukrayna Avrupa hayallerinin gerçekleşmesi için mümkün olan en yüksek bedellerden birini ödedi” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Grigory Karasin, anlaşmayı imzalamasının Ukrayna için ağır sonuçları olacağını kaydetti. Üç ülkenin anlaşmayı imzalamasının ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olursa Rusya'nın önlem alacağı bildirildi.

Ukrayna'nın eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç, ortaklık anlaşmasını imzalamayı reddetmiş ve bu Ukrayna'daki olayların başlamasına yol açmıştı.

dw.de, 27.06.2014

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız