Avrupa Birliği > Ukrayna'da AB depremi

Ukrayna'da AB depremi
Kiev yönetiminin Rusya'nın baskısı üzerine AB ile ortaklık anlaşması imzalamaktan vazgeçmesi muhalefet tarafından protesto edildi. AB, kapıyı kapatmadıklarını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması imzalamak üzereyken, Rusya'nın baskı ve tehditleri üzerine bu niyetinden vazgeçerek Moskova ile daha fazla yakınlaşmakta karar kılan Ukrayna yönetiminin tutumu Avrupa yanlılarının sert tepkisine yol açtı.

AB, eski Sovyet cumhuriyetine işbirliği kapısını açık tutacağını duyururken Kiev yönetimi gözlerini doğuya çevirmeyi tercih ediyor.

Batı'da sürpriz etkisi yapan Yanukoviç yönetiminin "U dönüşü" Avrupa medyasındaki yorumlara da konu oluyor. Ekonomik zaruretler karşısında başka çareleri olmadığını söyleyen Ukrayna hükümet yetkilileri tercihlerini Moskova'dan yana kullanmalarının "sadece ekonomik nedenlere dayandığını" belirtiyorlar.

Başbakan Nikolay Asarov parlamentodaki konuşmasında yıllardır hazırlandıkları AB ile yakınlaşma projesini rafa kaldırmalarının zor ama ekonomik bakımdan kaçınılmaz bir karar olduğunu söyledi. Azarov, AB yanlısı muhalefet tarafından protesto edilirken, AB ve ABD Kiev yönetiminin kararından hayal kırıklığı duyduğunu dile getirdi.

AB sözcüsü, Ukrayna'nın geleceğinin AB ile yakın ilişkiler geliştirmesine bağlı olduğuna inandıklarını ve ortaklık anlaşmasının Ukrayna'nın modernleşme ve reform gayretlerini destekleyeceğini söyledi. Alman hükümeti de Ukrayna ile sıkı işbirliğini ve serbest ticareti öngören Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaya her zaman hazır olduklarını duyurdu.

AB umudunu koruyor

Almanya'da Federal Hükümet sözcüsü, AB'nin Ukrayna'ya açık kapı bırakacağını ve son kararı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in vereceğini söyledi. Hükümet sözcüsü, aynı zamanda eski Sovyet cumhuriyetinden demokratikleşme sürecinde somut ilerleme beklediklerini de belirtti.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ülke ve millet olarak Ukrayna'nın önemli bir fırsat kaçırdığını söyledi.

Rusya, komşusu Ukrayna'yı, AB ile sıkı ilişkiler kurduğu takdirde ticari yaptırımlara muhatap etmekle tehdit etmişti. AB dönem başkanı Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Ukrayna'nın AB ve Rusya ile birlikte müzakere etme önerisini reddederek üçlü diyaloğun opsiyon olamayacağını ve emsalinin de bulunmadığını söyledi.

Kiev yönetiminin tercihini Rusya'dan yana kullanması binlerce kişi tarafından protesto edildi. Muhalefet liderlerinden, ağır siklet dünya boks şampiyonu ve Udar Partisi'nin Genel Başkanı Vitali Kliçko “Ukrayna Avrupa'ya aittir ve demokratik bir devlet olacaktır, hep birlikte bu hükümeti değiştirebiliriz”, dedi.

Başbakan Asarov ortaklık görüşmelerinin başarısızlığa uğramasından Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) sorumlu olduğunu söyledi. IMF kredi yardımlarının yeniden başlatılması için doğalgaz fiyatına yüzde 40 oranında zam yapılmasını, ücretlerin dondurulmasını ve bütçe harcamalarının azaltılmasını şart koşmuştu.

Ajans haberlerine göre, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç Viyana'ya yaptığı ziyaret sırasında AB'nin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ve gerçekleri doğru tahmin edemediğini söyledi. Ülkesinin Avrupa perspektifini gözden çıkarmadığını belirten Yanukoviç, eski hükümet başkanı Yulya Timoşenko'nun serbest bırakılması için Batı'nın baskı yapmasına sert tepki göstermişti.

dw.de, 22.11.2013

Ukrayna AB ile bağları koparıyor mu?
Ukrayna Avrupa Birliği'yle ticaret anlaşması hazırlığını askıya aldı.

Hükümetten yapılan açıklamada kararın ülkenin "milli güvenliğini" korumak için alındığı belirtildi.

Açıklama, Ukrayna milletvekilleri hapiste bulunan muhalefet lideri Yulya Timoşenko'nun serbest kalmasını sağlayacak bir kanun tasarısını reddetmesi ardından geldi.

Gelecek hafta imzalanacak, ve Ukrayna'nın Avrupa Birliği'yle ilişkilerini yakınlaştıracak tarihi bir anlaşma öncesinde AB, Timoşenko'nun serbest bırakılmasını önkoşul olarak göstermişti.

Ama aynı zamanda Rusya da bu anlaşmayı imzalamaması yönünde Ukrayna'ya baskı uygulamaktaydı.

Kanun tasarısının reddedilen altı maddesi Timoşenko'nun tedavi görebilmesi için yurtdışına gitmesine olanak sağlayacaktı.

Rusya-Ukrayna ilişkisi

Rusya, Ukrayna'nın Kazakistan ve Beyaz Rusya'nın üyesi olduğu kendi gümrük birliğine katılmasını istiyor.

Rusya bunu Avrupa Birliği'ne karşı oluşturulabilecek bir rakip birlik denemesi olarak görüyor.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Bölgeler Partisi milletvekillerinin destek vermemesiyle kanun tasarısının kabul edilmesi için yeterli oy çoğunluğu sağlanamadı.

Muhalefet milletvekilleri oylama sonucunda "utanın" diye bağırdı.

Timoşenko davası

Timoşenko, Rusya'yla yapılan doğalgaz anlaşması sırasında görevini kötüye kullanmakla suçlanmıştı.

Ve suçlu bulunarak da yedi yıl hapse mahkum edildi.

Mahkemenin kararın tartışmalı olduğu öne sürülüyor.

Avrupa Birliği de Timoşenko aleyhinde işleyen adli sürecin siyasi nedenleri olduğuna inanıyor.

Timoşenko kronik sırt ağrıları olduğunu söyleyip bir Alman hastanesinde tedavi görmek istiyor.

Avrupa Birliği de Letonya'nın başkenti Vilnius'ta 28 Kasım'da yapılacak zirvede AB ve Ukrayna arasında ticaret anlaşması imzalanmadan önce Timoşenko'nun serbest bırakılmasını istemişti.

BBCTurkish.com, 21.11.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız