Avrupa Birliği > Türkiye, AB'ye bir yılda '10 fasıl açalım' diyecek

Türkiye, AB'ye bir yılda '10 fasıl açalım' diyecek

Brüksel’de bugün yapılacak 51. Türkiye–Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi’nde Türk tarafı, üyelik müzakerelerinde siyasi engellemeler  sebebiyle yaklaşık 3 yıldır hiçbir faslın açılamamasından duyduğu rahatsızlığı bir kez daha dile getirecek. Ankara, AB’nin hazır olması durumunda bir yıl içinde 10 başlık açmaya hazır olduğunu söyleyecek.

Türkiye ile AB arasındaki en üst düzey karar alma organı olan Ortaklık Konseyi’nin bugün yapılacak toplantısında Ankara, ‘10 müzakere başlığını bir yıl içinde açmaya hazırız’ mesajını verecek. Zaman’ın elde ettiği Türkiye’nin müzakere pozisyonunu açıklayan taslak metne göre, siyasi blokajlar nedeniyle kapalı olan 16 fasıldan duyulan rahatsızlığı karşı tarafa iletecek olan Ankara, AB’nin hazır olması durumunda bir yıl içinde 10 başlık, bir buçuk yıl içinde de 15 faslı birden açmaya hazır olduğunu söyleyecek.

Brüksel’de 51.si yapılan Ortaklık Konseyi toplantısında Türk heyetine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB heyetine ise dönem başkanı İrlanda’nın dışişleri ve ticaret bakanı ve aynı zamanda başbakan yardımcısı Eamon Gilmore ile genişlemeden sorumlu AB Komiseri Stephan Füle başkanlık ediyor. AB’nin de yeşil ışık yaktığı 22. fasıl olan ‘Bölgesel Politikalar’ başlığının haziran sonu itibarı ile açılmasını bekleyen Ankara, ayrıca enerji; ekonomi ve parasal politikalar; yargı ve temel haklar; adalet, özgürlük ve güvenlik; eğitim ve kültür ve sosyal politikalar fasıllarının bir an önce açılmasını istiyor. 20 fasıldan 16’sının bir kısmı Kıbrıs Rum Kesimi, kalanı ise Fransa tarafından bloke edilmiş durumda.

Türkiye ile AB arasındaki en önemli gündem maddelerinden biri olan ‘vizesiz Avrupa’ ve ‘Geri Kabul Anlaşması’ konuları da toplantıda gündeme gelecek. Türkiye, vize müzakerelerinin siyasi blokajlarla önünün kesilmemesini isterken, bu konuda objektif ve makul bir yol haritasının olmasını ve bunun teknik süreçlerle denetimini isteyecek. Türkiye, vize müzakereleri tamamlanmadan, Avrupa’ya Türkiye üzerinden geçen kaçak göçmenlerin kendi ülkelerine gönderilmek üzere Türkiye’ye iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması’nı imzalamak istemediğini tekrar AB’ye iletecek. Geçtiğimiz yıl, AB Konseyi, Türkiye ile vize muafiyeti görüşmelerini yapması için Avrupa Komisyonu’nu yetkilendirirken, Türkiye de AB’nin istediği Geri Kabul Anlaşması’nı paraflamıştı.

Toplantıda, Türkiye AB sürecine bağlılığını bir kez daha vurgulayacak ve sadece son bir yıl içinde AB ile uyum çalışmaları çerçevesinde 27 temel ve 219 ikinci derecede olmak üzere bir dizi yasal düzenleme yaptığını söyleyecek. Gümrük Birliği konusunda yaşanan sıkıntıları da dile getirecek ve AB’nin 3. ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşma müzakerelerinde karar sürecinde  Türkiye’nin de yer alması talebini yineleyecek.

Zaman, 27.05.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız