Avrupa Birliği > Türkiye, hayal kırıklığı yaşıyor

Türkiye, hayal kırıklığı yaşıyor

Avrupa Birliği, Doğu Avrupa turunda 3 gün boyunca kendisini sertçe eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karışık tepkiler veriyor.

Müzakereler durduğu için Türkiye'deki hayal kırıklığına işaret edip, Erdoğan'ı anlayışla karşılayanların yanında Başbakan'ın eleştirilerini ‘yersiz' ve ‘üzücü' bulanlar da var. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, “Türk tarafında bir hayal kırıklığı olduğu anlaşılıyor.” derken, Liberallerin Başkan Yardımcısı Alman milletvekili Alexander Graf Lambsdorff, Erdoğan'ın sözlerinin ‘üzücü' olduğunu ve AK Parti'nin de reformları yavaşlattığını vurguladı. Erdoğan'ın sözlerine doğrudan cevap vermekten kaçınan AB Komisyonu ise hafta başında Türkiye'nin müzakere sürecinde olduğunu hatırlatmıştı. Erdoğan, AB'nin Türkiye'yi yıllardır bekletmesini ‘affedilmez' ve ‘saygısızlık' olarak nitelendirmişti. Zaman'a konuşan Oomen-Ruijten, üyelik müzakerelerinde herhangi bir ilerleme sağlanamamış olmasının ‘hayal kırıklığına' yol açtığını ifade ederken, her iki tarafın da taahhütlerine sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Hem Türkiye'nin hem AB'nin sürecin canlandırılması için çaba göstermesi gerektiğine işaret eden Oomen-Ruijten, ‘Türkiye reform sürecini hızlandırırken, AB de müzakere fasılları açılması için yeni çabalar içine girmelidir' dedi. AP Raportörü, Türkiye ile AB arasındaki ‘karşı bağımlılığın' olumlu neticeler vereceğini ancak bu enerjinin her iki tarafın da üzerine düşenleri yapması durumunda sağlanacağını vurguladı.  

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük üçüncü grubu Liberallerin Başkan Yardımcısı ve Türkiye Gölge Raportörü Lambsdorff ise Erdoğan'ın AB'yi ‘bu şekilde tenkit etmesinin üzücü' olduğunu söyledi. Erdoğan'ın da son 50 yılda Türkiye'nin sürekli ‘ilerlemediğini gayet iyi bildiğine' işaret eden Lambsdorff, “Askeri darbeler, insan hakları sorunları ve siyasi çoğulculuğun sağlanamaması hakiki ilerlemeye hep engel oldu.” dedi. Bu sorunların sorumlusunun AK Parti olmadığını gayet iyi bildiklerini belirten Alman liberal, ülkede reformların da ciddi şekilde yavaşladığını vurguladı. “Reformlar o kadar yavaşladı ki bugün Türkiye'den ziyade AB, Ankara'dan beklenti durumuna girmiştir.” dedi.

Zaman, 08.02.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız