Avrupa Birliği > AP’nin gözü yeni anayasada

AP’nin gözü yeni anayasada
Taslak raporunda Ankara’ya, anayasa çalışmalarına ve müzakarelere devam çağrısı yapan AP’nin Türkiye raportörü Ruijten: Kürt sorunu çözülmeden demokrasi olmaz

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, 20 milyon Kürt’ün sorunları çözülmeden Türkiye’nin demokratik olamayacağını söyledi. Ruijten, TBMM’nin bu yılın ilk yarısında yeni anayasayı hazırlaması gerektiğini ifade ettikten sonra, “Yeni anayasa, Türkiye’nin sorunlarının çözülmesinde önemli bir fırsat” dedi.

AB Haber ’e göre, Hollandalı Hıristiyan Demokrat Raportör Ria Oomen-Ruijten, hazırladığı AP - Türkiye Taslak Raporu’nu bir basın toplantısıyla açıkladı. Raporda, Türkiye’deki demokratik açılımın başarıyla sonuçlanması yönündeki beklentilerini dile getiren Oomen- Ruijten, “20 milyon Kürt’ün sorunları çözülmeden Türkiye demokratik olamaz. Yeni anayasa, bunların çözümünde önemli bir fırsat. TBMM’nin bu yılın ilk yarısında yeni anayasayı hazırlamasını samimiyetle umuyorum” dedi.

 

“4. Yargı Paketi önemli”

PKK’nın şiddet eylemlerini kınayan ve AB üyesi ülkelere terörizmle mücadele konusunda Türkiye’yle daha yoğun bir biçimde işbirliği yapma tavsiyesinde bulunan raportör, Üçüncü Yargı Paketi’nin Türkiye için önemli olduğunu belirttikten sonra reform sürecine Dördüncü Yargı Paketi’yle devam edilmesi ve hem yargı hem de temel haklarla ilgili reformların sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi.

 

“AB objektif olsun”

Hollandalı Raportör, Türkiye’ye AB katılım müzakerelerinin ilerletilmesi çağrısı yaparak bu kapsamda İrlanda’nın AB dönem başkanlığı sırasında yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili olanlar başta gelmek üzere asgari üç faslın müzakerelere açılmasını istedi. Yargı ve temel haklar alanında Türkiye’deki sorunlardan bahsederken “Bu fasılların açılış kriterlerini Ankara’ya bildirmekten kaçınmanın doğru bir yaklaşım olmadığına” işaret eden Oomen-Ruijten, üye ülkelerden Türkiye’ye objektif davranmalarını talep etti.

Raportör, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı, Avrupa Birliği hakkındaki olumsuz açıklamaları sebebiyle eleştirdi.

 

Taslak rapor gelecek hafta görüşülecek

Gelecek hafta AP Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülmesi beklenen taslak raporda, yeni anayasa çalışmalarının AB değerleriyle uyumlu olarak devam etmesi gerektiği belirtildikten sonra şu ifadeler kullanıldı: “Yeni anayasanın güçler ayrılığı, yeterli denge ve “fren sistemi”, din, devlet ve toplum işlerinin ayrılması, vatandaşların temel haklarını güvence altına alan kapsayıcı bir yönetim modeli ve kapsayıcı bir vatandaşlık tanımı ilkelerine uygun hazırlanması...”

İfade özgürlüğünün önemine değinilen raporda, ordu üzerindeki sivil denetimi güçlendirecek reformlara hız verilmesi de istendi. Ergenekon ve Balyoz davalarında “uygun olmayan delillerin kullanıldığı” iddialarının “endişe verici” olarak tanımlandığı raporda, Kıbrıs konusuna da şu ifadelerle değinildi:

“Türkiye, Kıbrıs’ın kuzeyindeki askerlerini çekmeli ve kapalı durumdaki Maraş bölgesini BM’ye teslim etmeli.”

 

AB Raporu bu kez çöpe gitmesin

Taslak raporu olumlu bulduğunu belirten AP Sosyalist Grup üyesi İsmail Ertuğ, “Umarım taslak bu şekilde kalır ve Türkiye yetkililerine reformların sürdürülmesi için faydalı bir yol haritası olur”dedi. Ertuğ, şunları söyledi: “Türkiye ödevlerini daha iyi ve daha hızlı yapmalı. Bu rapordan beklentim Türkiye’ye Avrupa yolunda gerekli reformları yapma konusunda ışık tutması ve motive etmesi. Aksi takdirde antidemokratik ve popülist çevrelerin ekmeğine yağ sürmüş olur.”
 

Taraf, 11.01.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız