Avrupa Birliği > Türkiye’nin reform hızı yavaşladı

Türkiye’nin reform hızı yavaşladı

Deutsche Bank, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açıdan AB’ye ne kadar yakın olduğunu inceledi
 

Deutsche Bank, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açıdan AB’ye ne kadar yakın olduğunu inceledi. Deutsche Bank Raporu’nda, Türkiye’nin AB-27 ülkelerine kıyasla hangi noktada durduğuna ilişkin analize yer verdi. Türkiye’nin, AB-27 ülkeleri ile değişik alanlarda karşılaştırmasının yapıldığı Deutsche Bank tarafından yapılan analizde, son yıllarda GSYİH büyümesi tarafında Türkiye’nin diğer Avrupa ülkelerine göre ekonomik olarak daha başarılı olduğu kaydedildi.

Türkiye ekonomisinin 1980 ve 1990’lı yıllardan bu yana uzun bir yol katettiği ve ithalat ağırlıklı bir yapıdan ihracata dayalı büyüme stratejisine geçtiği ifade edildi. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2008 ve 2009 yıllarında aldığı sert darbeye rağmen ekonominin 2010 ve 2011 yıllarında hızla toparlandığı ve bu yıl ekonomi otoritelerinin yumuşak inişi başarılı bir şekilde yönettiği yorumuna yer verildi.

 

Görüşmelerde ilerleme yok

Türkiye ekonomisinin AB-27 ülkelerine yaklaşmada önemli bir gelişme kaydettiği fakat dış tarafta zayıf kalmaya devam ettiği, politik ve ekonomi idaresinin kalitesi açısından AB-27 ülkelerinin gerisinde kaldığı belirtildi. Reform hızının gözle görülür şekilde yavaşladığı ve Avrupa Birliği ile yapılan görüşmelerin ilerleyişindeki yavaşlığın yardımcı olmadığı kaydedildi. Uluslararası ekonomik entegrasyon bakımından da Türkiye’nin Avrupa’nın gerisinde kaldığına dikkat çekilen raporda, doğrudan yabancı yatırımlar bazında Türkiye’nin son sırada geldiği dile getirildi. Son zamanlarda Avrupa Birliği üyeliği görüşmelerinde ilerleme sağlanmadığına değinilen raporda, Türkiye’nin bu tür indikatörleri daha iyi hesaplaması gerektiğine yer verildi.

Türkiye’nin, faiz oranları, enflasyon, döviz kuru volatilitesi ve bankacılık sektörü büyüklüğü gibi konularda Avrupa Birliği ortalamasından uzak olduğu bildirilirken gelişme bakımından Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmadığı ifade edildi.

 

Türk tahviline yabancı ilgisi yükselecek

DEUTSCHE Bank raporu, Türkiye ekonomisine ilişkin olumsu ve olumsuz tarafları ortaya koyarken, Fitch’in kasım başında Türkiye’nin notunu yatırım seviyesine çıkarması Türk tahvillerine olan yabancı ilgisini arttırdı. ABD’nin en büyük bankalarından Bank of America’nın Stratejisti Arko Sen, “Türk tahvillerini elde tutmak gerekiyor. Not konusunu göz önüne alırsak yabancı yatırımcıların Türk tahvillerine ilgisi daha artacak” dedi. İç talebi teşvik için faizi düşük tutma politikasının Türk tahviline olan ilgiyi arttırdığını yazan Bloomberg de, “ABD’nin ardından en büyük cari açığını verse de, enflasyon oranı Doğu Avrupa’daki rakiplerinden yüksek olsa da, para birimi geçen yıl dolara karşı kötü performans gösterse de, Türk tahvilleri kendisine yatırım yapanları ödüllendiriyor” yorumu yaptı. Bloomberg, bir kuruluşun daha not arttırması halinde, yabancı ilgisinin çok daha fazla artacağını belirtti.
 

Taraf, 02.12.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız