Avrupa Birliği > ‘Türkiye ile enerji faslının açılmaması beni deli ediyor’

‘Türkiye ile enerji faslının açılmaması beni deli ediyor’

 

Avrupa Birliği'nin (AB) gerek ekonomik gerekse nüfus olarak en büyük üyelerinden biri olan Birleşik Krallık'ta birlik ile olan ilişkilerden sorumlu bakan David Lidington, Türkiye ile yapılan üyelik müzakerelerinin çok yavaş ilerliyor olmasına ve de özellikle bazı politika alanlarındaki aksamalara çok öfkeli.

Zaman'a özel mülakat veren İngiliz bakan, “Rusya ve Ortadoğu'ya olan enerji bağımlılığının artması AB'yi endişelendirmesine rağmen, enerji geçişi açısından jeopolitik öneme sahip Türkiye ile enerji faslının açılmaması beni deli ediyor. AB üyesi bazı ülkelerin Türkiye'nin katılım fasıllarını bloke etmeye çalışmasını İngiliz siyasetçiler olarak sinir bozucu buluyoruz.” şeklinde konuştu.

1999 yılında birliğe resmi aday statüsüne kavuşan Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 2005'te başlamasına rağmen şimdiye dek 35 müzakere faslından  yalnızca biri kapatıldı. Kıbrıs'ta uzayan çözümsüzlük hali ve 2004 yılında birliğe üye olan Rum Kesimi’nin diretmelerine bir de özellikle geçtiğimiz 5 yılda eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yönetimindeki Fransa'nın vetolarının eklenmesi, bu zayıf performansın temel nedenleri olarak gösteriliyor. Avrupa çevrelerinde bunun yanı sıra Ankara'nın üyelik perspektifine müzakerelerin başladığı ilk yıllarda olduğu gibi sahip çıkmadığı ve bu anlamda ilişkilerin zayıflamasına neden olan olaylar zincirinde mühim bir yer teşkil ettiği de konuşuluyor. İngiliz Bakan'a göre Türkiye'nin AB'ye katılım fasıllarının açılmasında gelişim sağlandıkça, ülke bu yolda daha çok, daha hızlı mesafe alacak; ancak bunun gerçekleşmesi önümüzdeki 1,5 ay boyunca da devam edecek Rum Kesimi dönem başkanlığında “çok zor görünüyor”. Mülakatta "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ekonomik izolasyonlardan muzdarip olduğunun farkındayız.” diyen Lidington, Ada’da Türklerin ne AB ortak pazarından ne de AB dışındaki ülkelerden gelebilecek yatırımlardan yararlandığını ve bu meselenin en kısa sürede iyileştirilmesi gerektiğini de ifade etti.

Türkiye, doğu ve güneyindeki zengin petrol ve doğalgaz rezervi sahibi ülkeler ve batısındaki Avrupa ülkeleri arasında önemli bir enerji ulaşım koridoru hüviyetinde ancak enerji faslında müzakereler Rum Kesimi’nin vetosu nedeniyle dondurulmuş durumda. AB'ye üye ülkeler dönüşümlü olarak 6 aylık süreler boyunca birliğin en yüksek karar alma organı olan Avrupa Konseyi'nde başkanlık görevini üstleniyor. Rum Kesimi’nden sonra aynı koltuğa 2013 sonuna kadar sırasıyla İrlanda ve Litvanya geçecek.

Zaman, 25.11.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız